Sexting: De naakte waarheid

Een naaktfoto van jezelf maken? Ieuw, natuurlijk doe je dat niet. Dat is illegaal, oerdom en goor.
Een naaktfoto van jezelf maken? Natuurlijk! Gewoon iets tussen jou en je vriendje, prima toch?

Wat is nou de juiste keuze? Het is een beetje een ongemakkelijk onderwerp, maar als je overweegt iets van jezelf bloot te geven, doe dat dan omdat JIJ dat graag wilt en omdat JIJ daar gelukkiger van wordt. Voor het geval je het nog niet wist: duizenden tieners doen dit. Ook jongens. Maar het loopt niet altijd goed af.

HOT SHOT

Hot Shot

In het boek Hot Shot van Jennifer Brown maakt Ashleigh op aandringen van vriendinnen een naakte selfie voor haar vriend Kaleb. Hij is enthousiast. Maar als het uitgaat tussen de twee stuurt hij als wraak haar foto door naar al zijn contacten. Ashleigh krijgt een taakstraf en wordt beschuldigd van het verspreiden van kinderporno, omdat ze nog geen achttien jaar is. Klinkt als een heftig verhaal, maar eigenlijk komt het bijna dagelijks voor.

Onuitwisbaar

Marjolein Kock werkt voor We Can Young Tilburg aan een campagne over sexting. Sexting is in het kort het verspreiden en ontvangen van seksueel getint (beeld)materiaal. Dus foto’s en filmpjes, maar ook sexy gesprekken via WhatsApp vallen onder sexting. En als het eenmaal ergens openbaar wordt geplaatst, kom je er maar moeilijk van af. Leuk detail: de hele campagne is bedacht door jongeren. Daarom verzonnen de jongeren ook de slogan: Sexting is onuitwisbaar.
De campagne start 17 november 2014. De jongeren vragen aandacht met opvallende foto’s, filmpjes en via social media. Ook gaan ze verschillende events en scholen bij langs en houden ze ludieke acties in de stad Tilburg.

Waarom?

Waarom zou je nou eigenlijk een naaktfoto van jezelf sturen?
Volgens Marjolein kunnen dit een aantal redenen zijn:

  • Je bent nieuwsgierig naar dingen die met seks te maken hebben
  • Je zoekt naar bevestiging (ben ik wel mooi of leuk genoeg?)
  • Je wordt uitgedaagd en overgehaald door vrienden (groepsdruk)
  • Je vindt het een spannend idee
  • Je vriendje vraagt erom

Tips

  • Denk goed na. Wil je echt helemaal zelf een naaktfoto maken en rondsturen?
  • Is deze naaktfoto iets wat iedereen mag zien? Want dat is het risico wat je kunt lopen.
  • Bij twijfel niet doen!
  • Geen gezicht in beeld, maar ook geen omgeving. Stel je voor dat iemand je kamer herkent.
  • Spreek bijvoorbeeld af om de beelden gelijk daarna samen te verwijderen. Maak afspraken.
  • Wees kritisch! Iemand kan uit wraakgevoelens of boosheid rare dingen doen. Ook iemand die jij persoonlijkt kent en die jou heel lief en betrouwbaar lijkt, kan jouw foto doorsturen.
  • Geef je grenzen aan: Stuur iets grappigs als je niet durft te zeggen dat je niet wilt. Dan geef je je grenzen op een luchtige manier aan en maak je toch je punt. Stuur bijvoorbeeld een foto van je blote voet.

Bescherm jezelf

Eigenlijk willen we je gewoon adviseren het niet te doen. Je weet dat we niet snel tegen je zeggen om iets wel of niet te doen en dat we het belangrijk vinden dat je je eigen keuzes maakt. Maar je bent nog jong. Hoe jij nu over dingen denkt, is misschien over vijf jaar heel anders. Bescherm jezelf liever.

Nee wat nu?!

Wat als het fout gaat en je foto wordt verspreid? En wat kun je doen als iemand jou een selfie of filmpje van iemand anders doorstuurt?

Contact de verspreider. Vraag of hij het wil verwijderen. Als je je foto’s ergens online tegenkomt, neem dan contact op met de site om te vragen of het eraf mag.
Praat erover. Overwin je schaamte en vertel het je ouders, een vertrouwenspersoon op school of je beste vriendin. Vraag wel discreet om hulp: als je het aan iedereen vertelt, is de kans op verspreiding groter.
Meld het. Op Meldknop kun je anoniem online misbruik melden als het jezelf of een ander overkomen is. Zij zeggen je wat je kunt doen.
Doe aangifte. Je kunt overwegen om een melding of aangifte te doen bij de politie. Dit kan helpen bij het verwijderen van de beelden van internet. Het blijft altijd moeilijk om te bewijzen dat beelden tegen jouw wil en zonder jouw toestemming verspreid zijn. Strafrechtelijk vervolgen van betrokkenen is dus geen garantie bij het doen van aangifte. Wel wordt door het doen van een melding of aangifte, het aantal sexting incidenten beter in kaart gebracht.

Wat vind jij van sexting? Is het iets waar je vaak mee in aanraking komt of eigenlijk niet?

Deze blog werd geschreven door Coby