De schaamte voorbij

Waar schaam jij je voor? Je denkt misschien gelijk aan je blote lijf in een bikini of aan je vader die zo gek doet als je vriendinnen thuis langskomen.

Maar ik bedoel van die dingen die nog iets verder gaan. Die je het liefst ook niet tegen je beste vriendin vertelt. Dat je bijvoorbeeld wel eens vol haat zit naar bepaalde mensen uit je omgeving, omdat ze dingen hebben gedaan die jij niet kunt vergeten. Of dat je jezelf regelmatig bevredigt en porno kijkt. Dat je negatief over jezelf denkt en dat misschien wel overgaat in het beschadigen van je eigen lijf. Ik ken jou natuurlijk niet, maar je weet zelf vast wel zoiets wat je liever voor jezelf houdt…

In de bijbel

Ken je het verhaal van Jezus en Zacheüs? Zacheüs kan niet zien wat er op straat allemaal gebeurt, maar is wel nieuwsgierig naar ene Jezus. Een boom helpt hem hogerop te komen, maar daarmee bekijkt hij Jezus van een afstand. Hij vond het denk ik ook wel prima om onzichtbaar te zijn, want hij was niet de meest favoriete persoon in town.

En misschien herken je dat wel. Dat je je het liefst verstopt als je denkt aan bepaalde dingen in jouw leven. Lekker op een afstandje alles bekijken en ook niet te dicht bij een grote God. Net als Zacheüs onzichtbaar in je boom.

Jezus ziet je

Maar Jezus denkt daar anders over. Hij wil niet dat Zacheüs onzichtbaar blijft. Hij vindt het niet prima dat hij op een afstand zit.  Jezus blijkt hem zelfs te kennen (serieus, hoe verbaasd zal Zacheüs geweest zijn…) en roept dus gewoon Zacheüs zijn naam.

En jou ziet Hij dus ook hè! Hij ziet jou nu dit bericht lezen. Hij geniet als Hij naar je kijkt. Hij ziet waar je blij van wordt, maar ook waar je je voor schaamt en wat je moeilijk vindt… En Hij roept je bij je naam en zegt vol verlangen: Ik wil bij jou zijn!

Jezus ziet jou. En ook jouw schaamtevolle momenten. Hij weet ze al lang en veroordeelt je er niet om. En Hij lijkt je aan te moedigen om juist vanachter je bladeren te komen. ‘Kom maar tevoorschijn’, lijkt Hij geruststellend te zeggen. ‘Ik weet er al lang van. En bij Mij hoef je je niet te schamen, jezelf zijn is voor mij genoeg.’

Wat een opluchting…

Photo by Kevin Jesus Horacio on Unsplash