De start van mijn studie in coronatijd

Van de meeste studies zijn de eerste colleges en werkgroepen weer begonnen, de KMT-tijd  (kennismakings-tijd) van studentenverenigingen zitten er alweer op. De scholen zijn gestart en alle introweken van de universiteiten zijn alweer voltooid. Zo heb ik een paar weken geleden meegedaan met de Kei-week (de introductieweek van Groningen) en ik ben lid geworden van een studentenvereniging. Ook woon ik net een paar weken op mezelf en de introductie van mijn studie is gestart. Kortom, een hele hoop nieuwe dingen in een korte periode, wat heel leuk is, maar ook heel vermoeiend.

Op kamers

Ik heb ervoor gekozen om twee-en-half uur van mijn thuisthuis (=waar mijn ouders wonen) te gaan studeren. Dat maakt het een hele grote stap. Zo is het is erg wennen, want ik werd genoodzaakt om op kamers te gaan. Ik moet nu zelf zorgen voor mijn avondeten, allemaal nieuwe contacten opbouwen, dus heel veel nieuwe namen leren en ook leren met geld om te gaan en je eigen plekje hebben. Veel eerstejaars (ook wel: sjaars) blijven nog thuis wonen, maar ik ben gelijk vol het studentenleven ingedoken. Maar het blijft allemaal anders en beperkt, zo heb ik voornamelijk veel online lessen en bij alles van mijn studentenvereniging is er maar beperkt aantal plekken. Veel uitgaansplekken zijn gesloten, of je kunt er alleen maar zitten. Maar het blijft een drukke tijd, ondanks de alle onlineactiviteiten en de beperkte plekken overal.

De introweken van alle universiteiten over het hele land waren heel anders dan voorgaande jaren. Weinig activiteiten en beperkte capaciteit, maar ondanks de beperkingen vond ik het alsnog een geslaagde week waar ik veel mensen heb leren kennen. Dit komt omdat je bij de meeste introweken in een groepje werd ingedeeld, waarmee je dingen kan ondernemen, waardoor je zelf deze week gezellig kan maken. De ontgroeningen oftewel KMT van alle studentenverenigingen konden allemaal niet doorgaan op de manier als voorgaande jaren.

We konden niet op kamp en alle activiteiten moesten informatief zijn. Dus de meeste studentenvereniging organiseerden overdag activiteiten in kleinere groepen. Nu zijn de meeste studies alweer begonnen. Mijn studie is al een paar weken bezig en de meeste colleges en werkgroepen zijn online. Bij de studie waaraan ik ga starten nemen ook altijd veel studenten deel. Dat maakt deze tijd extra raar, want veel daarvan zijn nog niet in Groningen aanwezig.

Mijn studententijd is dus echt van start gestaan. Ondanks alle beperking blijft het een geweldige tijd waar met veel enthousiasme aan begin. Ik vind het jammer dat alles anders is, maar ik blijf hopen dat het snel weer back to normal is. En hoe is de start van jullie schooljaar?

Wil je nog meer blogs lezen over studeren? Klik voor een blog over studeren in Leiden of over studeren op een niet-christelijke school.

Photo by Bonnie Kittle on Unsplash