De waarde van introvert zijn

Anders zijn kan lastig zijn, misschien heb je ook wel eens het gevoel dat je anders bent dan de mensen uit je klas, of je broertjes en zusjes. Ik heb dat gevoel ook wel eens, het gevoel dat het aan mij ligt dat ik anders ben, of me anders voel, maar dat is niet zo!

Je hebt twee type mensen, extravert en introvert. Extravert is dat je heel outgoing bent, je bent heel sociaal en je begeeft je graag onder de mensen. Introvert is het tegengestelde, je bent wat meer op jezelf, daar haal jij je energie uit. Feit is, welke je ook meer bent, het is allebei goed en oké, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Als ik je de vraag stel, zijn mensen met een donkere huidskleur gelijk aan de mensen met een blanke huidskleur? Je eerste reactie is waarschijnlijk, ja! Maar in het dagelijks leven (denk maar aan sollicitatiegesprekken) worden de buitenlandse mensen toch benadeeld. Zo ervaar ik dat, als introverte zijnde, ook. We zijn allemaal gelijk, maar in de maatschappij zie je dat niet altijd terug. Ik geef een voorbeeld van mijn eigen leven.

Is introvert-zijn niet goed?

Ik ben introvert, mijn broer is extravert. Ik werd laatst vergeleken met mijn broer. Mijn broer was heel gezellig en sociaal, super leuk! Maar ik was verlegen en er kwam niet veel uit me. Om dit te horen deed best wel pijn. Het voelde een beetje alsof mijn persoonlijkheid aangevallen werd. Wat mijn broer kan, kan ik niet. Hij heeft het in zijn karakter zitten en kan goed met mensen contact maken. Ik daarentegen, heb daar wat meer moeite mee en heb tijd nodig om me op mijn gemak te voelen en daarna kom ik steeds meer los. Het is moeilijk om te beseffen dat dit oké is, dat ik niet zoals mijn broer hoef te zijn om leuk gevonden te worden, zolang mensen even de tijd nemen om mij te leren kennen.

Misschien ken je dat gevoel wel, wat best lastig kan zijn. Wat is nou dan de waarde van introvert zijn? Wat zijn de voordelen? Ik heb er de afgelopen tijd steeds meer de waarde van ingezien en dat helpt me om te accepteren en te begrijpen dat ik goed ben zoals ik ben, ook al heb ik niet alle sociale kwaliteiten van het extraverte type.

De eerste waarde is aandacht

Zelf merk ik, doordat ik vaak wat stiller ben, dat ik goed kan luisteren. Ik heb aandacht voor de mensen om mij heen, een eigenschap die veel introverte mensen zullen herkennen (en extraverten ook natuurlijk!) Dus ook al praat je misschien niet veel, gebruik je luisterend oor! Dat is minstens zo belangrijk!

De tweede waarde is observeren

Waarschijnlijk kijk je vaak de kat uit de boom, bij feestjes, in je klas of bij nieuwe mensen. Maar dat is juist heel mooi! Doordat je eerst goed verkent kunnen jou dingen opvallen die een ander niet opvalt, je ziet misschien iemand die niemand anders ziet. De kat uit de boom kijken is niet negatief, maar positief.

De derde waarde is dat je veel doet op de achtergrond

Mensen op de achtergrond zijn heel belangrijk, onmisbaar zelfs! Zie het als een musical, misschien durf je niet op het podium te staan om de hoofdrol te spelen, maar doe je achter de schermen heel veel. Dit mag je absoluut niet als minder zien. Je hebt de hoofdrolspeler nodig om het theaterspel te laten functioneren, maar de decormaker of geluidstechnicus net zo goed!

De vierde waarde is dat je verrassend door de bocht kan komen

Misschien ben je in de klas wat stiller, maar bij je beste vriendin ga je helemaal los! Als je je eenmaal op je gemak voelt dan komen mensen erachter wie je echt bent, en wat voor tof persoon je bent, dat is alleen maar super leuk! Je hoeft niet iedereen gelijk jezelf te laten zien, als je je liever beperkt tot je vriendenkring is dat helemaal goed, je bent prachtig zoals je bent, ook als je niet gelijk laat zien wat je allemaal in je hebt.

Wat ik je mee wil geven

Dat is eigenlijk wat ik je mee wil geven, voel jij je anders, of dat nou door introversie of extraversie of wat anders komt, je mag er zijn. Mensen zien misschien niet gelijk wat je in je hebt, of wie je echt bent, maar verander jezelf nooit voor andere mensen. Jij bent jij, met jouw karakter, welke vorm dat ook heeft, je bent prachtig!

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!