De ware worden – interview met Margo & Rinke

Afgelopen zomer werd het boek De ware worden. Gelukkig met jezelf & gelukkig in de liefde gepubliceerd. Het boek is geschreven door Margo den Ouden en Rinke Verkerk en Huis van Belle stelde deze dames een paar vragen over hun boek. Want zeg nou zelf, een boek over ‘de ware’, liefde en gelukkig zijn met jezelf, dat is helemaal Belle toch?!

Jullie schreven een boek over de ware worden, kunnen jullie kort vertellen waar het boek over gaat?

Kort gezegd? Het gaat over dat je liefde kunt leren, en dat je de Ware kunt worden! Maar daar gaat nogal wat aan vooraf.

Toen wij tieners en jonge twintigers waren zochten we allebei naar liefde. We wilden leuke mannen in ons leven, die ook gek waren van ons. En die vonden we ook, maar steeds liepen die relaties verkeerd af en zaten wij in zak en as. Het leek daarna altijd een goed idee om gewoon een andere leuke jongen te zoeken, waarmee het – zo hoopten we dan – wél zou lukken om samen te zijn. We dachten dat we ons dan wel beter zouden voelen, en dat de vorige gefaalde relatie daarmee wel zou worden goed gemaakt. Nou: niet dus! We hadden zo’n behoefte aan aandacht en bevestiging van mannen dat we uiteindelijk werden ingepakt door heel onveilige types. Eerst gaven ze ons het gevoel dat we geweldig waren. Maar uiteindelijk belandden we allebei met zo’n man op een hotelkamer en bereikten we het dieptepunt van ons leven. Margo omdat haar vent haar geweld had aangedaan. Rinke omdat de hare getrouwd was met een andere vrouw.

In ons boek vertellen we over die tijd van ons leven, omdat we na dat dieptepunt besloten: alles moet anders. Wij willen begrijpen waarom het zo slecht met ons afloopt in de liefde. Wij willen het beter doen. En van die tijd hebben we veel geleerd.

Die inzichten delen we met je in dit boek. Over hoe we anderen altijd verantwoordelijk maakten voor ons geluk, en ontdekten dat dit niet eerlijk is. Over hoe we leerden voor onszelf te zorgen, hoe we leerden goede vriendschappen op te bouwen. Zo werden we uiteindelijk vrouwen die een man iets te bieden hadden. En konden we ook mannen herkennen die echt de moeite waard zijn.

Zo’n man sloegen we uiteindelijk ook aan de haak! Margo trouwde met Martijn, Rinke met Job. In deel drie van ons boek trekken we de deuren van onze huwelijken voor jullie open om te laten zien hoe een goede relatie er realistisch uit ziet. Hoe sneu ruzies kunnen zijn en hoe je ze bijlegt. Hoe je aan je seksleven werkt. Hoe je verbonden blijft met elkaar.

Inhakend op de titel van jullie boek: bestaat ‘de ware’?

Nou, niet kant-en-klaar dus! Wij geloven dat de persoon voor wie je kiest uiteindelijk de ware wordt. En dat het nog veel belangrijker is dat je eerst zélf de Ware wordt. Dus: iemand die wat te bieden heeft in een relatie. Dat je weet dat degene met wie je samen bent niet verantwoordelijk is voor jouw geluk, bijvoorbeeld. Maar nu wij allebei lang samen zijn met onze man kunnen we zeggen dat zij voor ons inmiddels wel de Ware zijn, en wij voor hen. Omdat we voor hen gekozen hebben, en blijven kiezen, en zij voor ons.

Jullie zijn vriendinnen, maar werkten ook samen aan dit boek. Welke rol speelt vriendschap in jullie leven? Helpt een vriendschap je te worden tot je ‘echte/ware’ ik, en hoe?

We schreven samen vijf jaar aan ons boek De ware worden; onze vriendschap en nieuwsgierigheid naar elkaar is daarvoor een bouwsteen geweest. Vriendschap is iets waar we bewust voor kiezen; om ons leven intentioneel te delen met andere vrouwen. We schreven over vriendschap ook een hoofdstuk: ‘Friends with benefits’. We weten uit ons eigen leven dat vriendschap helemaal niet zo vanzelfsprekend is en ook heel pijnlijk kan zijn. Tegenwoordig is het best verwarrend wat vriendschap nu is. Is het samen alleen leuke dingen doen? Is het delen in elkaars ongeluk? Wij schrijven dat je als vrienden elkaars liefdesleven ‘ontlast’ en dat vriendschap de plek is om te oefenen met lief hebben, grenzen aan geven en in elkaars leven spreken.

Wat is – in jullie ogen –  de grootste leugen die rondgaat over de liefde? Hebben jullie dat zelf ook zo ervaren? Hoe kwam je daar achter en hoe heb je dat gefixt?

Volgens ons is dat: je hebt iemand anders nodig om jou gelukkig te maken. We hebben dat helaas zelf ervaren door anderen verantwoordelijk te maken voor onze eigen identiteit. Uiteindelijk zorgde het voor een rock-bottom moment in ons leven. Als je niet zelf weet dat je geliefd bent en weergaloos (een groot thema in het boek is: je eigen weergaloosheid ontdekken) dan zal je nooit duurzaam in staat zijn om iemand anders van je te laten houden. Het begint allemaal bij weten wat je zelf waard bent.

Als je nog jong bent en je hebt geen vriendje, hoe kan je je dan (ontspannen) op een relatie voorbereiden? Wat hadden jullie graag willen weten hierover toen je 15 of 16 was? Wat had je kunnen helpen?

Ons boek is de beantwoording van die vraag. We keken elkaar jaren geleden aan en vroegen onszelf af: wat had kunnen voorkomen dat we allebei ongelukkig (met een verkeerde man) op een hotelkamer waren geëindigd? Wat hadden wij willen horen? Het boek is ons lange antwoord op die vraag. Ons korte antwoord: we hadden graag willen weten hoe diep geliefd we zijn en willen horen hoe dat eruit ziet. Daarnaast: we hadden willen horen dat we meer zijn dan ons verleden, onze fouten of huidige – moeizame – omstandigheden.

Hoe geef je je grenzen aan binnen een verkering? Niet alleen op seksueel vlak, maar ook als iemand je bijvoorbeeld manipuleert?

Het spijt ons als je jezelf in zo’n situatie bevindt. We hebben er een hoofdstuk over geschreven: ‘ Dingen die je niet moet pikken’, maar ook ‘Dit zijn de kenmerken van een veilige man’. Alles valt of staat met weten wat je zelf waard bent. Kijk, als je weet dat jij kostbaar bent, wil je jezelf uiteindelijk niet laten behandelen als minder dan dat. Grenzen (leren) aangeven; daar voer je gesprekken over met je partner, nog het liefste voordat een ruzie/moeilijkheid ontstaat en dingen escaleren. Regels maken over ruzie maken doe je natuurlijk niet in een ruzie zelf, maar juist daarvoor of na. Ook hierover gaat een belangrijk hoofdstuk in ons boek: ‘Emotionele voorlichting’.

Wat is belangrijk om een goede partner/vriendin te zijn?

We geloven dat dit een dans is tussen weten wat je waard bent maar ook: elkaar eren. Het is zo belangrijk om elkaar te vieren en om elkaar te wijzen op elkaars potentie. Het is vaak zo makkelijk om te kijken wat er ontbreekt aan je partner of te kijken naar bepaalde fouten uit het verleden. Maar onze tip is: ga op zoek naar het goud in de ander! En spreek dat aan. Zeg ‘Ik zie je dit doen, maar ik weet dat jij veel meer bent dan dat.’

Hebben jullie tips voor single meiden?

Ladies, jullie zijn nog lekker jong en dat is mooi. Aan de ene kant: geen haast! Relaties kosten hartstikke veel tijd en energie, die je ook aan je vrienden, hobby’s en leuke uitjes kunt besteden. Onze herinneringen aan jong zijn en relaties hebben, ook bij vriendinnen, is dat er ook wel veel drama bij kwam kijken, haha! Iedereen bemoeit zich graag tegen je verkering aan en zo. Gewoon je eigen gang kunnen gaan is daarom top – dus als jij niet per se een leuk iemand tegengekomen bent zouden wij zeggen: Prima! Probeer het vooral ook niet op te zoeken, er is niks mis met jou. Single zijn is serieus niks mis mee.

Als je single bent omdat je nooit verliefd wordt: Maak je niet druk. Die tijd komt vast.

Als niemand nog verliefd op jou geworden is, of je relatie is net gestrand: Balen! Afwijzing is nooit leuk. Maar denk vooral niet dat jij moet worden zoals meiden waar jongens wel voor vallen. Wordt juist je ware zelf. Wij hebben vroeger zoveel tijd gestoken in dé liefde najagen terwijl we die tijd achteraf nodig hadden om zelf ‘de ware’ te worden. Focus op de ander maakt soms blind om te zien: ‘niemand lacht, denkt, kijkt, kust zoals ik. Ik ben onvergelijkbaar, ofwel: weergaloos.’ Andere woorden daarvoor zijn prachtig, onvolprezen, onnavolgbaar, subliem, uitmuntend, voorbeeldloos. Het is mooi om jezelf op die manier te leren kennen als single. Vraag jezelf: Waaraan wil ik in een relatie bouwen? Hoe zie ik mijn rol daarin? Want als die éne op een dag voor je staat, dan weet je wat je te bieden hebt. En weet: dat is heel veel.

Hebben jullie tips voor meiden die (al) verkering hebben?

Doe lekker rustig aan. Eén keer per week afspreken is echt genoeg, ook al denk je de hele dag door aan hem. Blijf je vriendinnen en vrienden ook vaak zien, en spreek met je vriend ook gezellig in groepen af. Hang niet teveel op je slaapkamer maar ga samen op avontuur. En als je ouders een beetje doorzagen over hoe je omgaat met je relatie: Niet te gauw negeren! Ze zijn niet gek, ze lopen al een poosje langer mee. Als er dingen in je relatie gebeuren waarover je je niet goed voelt, praat dan met iemand die naar jouw gevoel betrouwbaar is. Zo belangrijk! En wat ons betreft: Seks met die fantastische jongen lijkt voor sommigen van jullie misschien een goed idee, maar doe echt rustig aan. Het kan nu voelen alsof dit voor altijd duurt, en je bent nieuwsgierig, maar je gaat die keuze meenemen de rest van je leven in dus denk goed na over of je dat wilt en besluit het niet in je eentje.

En dan als uitsmijter: hoe ging jullie eerste zoen?

Rinke: Oh! Ik was 14 en had een vriendje dat aan de overkant woonde van de rivier die langs ons dorp liep. Om elkaar te zien moesten we dus altijd overvaren met een pontje. Iedereen bleef vragen wanneer ik nou met mijn vriendje zou zoenen, maar ik durfde niet. Na tien weken kwam het er dan toch eindelijk van, met de medewerkers van het pontje als publiek. Ik vond het vreselijk eng en achteraf niet zo heel spectaculair. Maar ja, je moet ergens beginnen hè?

Margo: mijn eerste zoen was op mijn 16op een hockeyfeestje. Het was helaas niet zo romantisch en ook nog eens heel smerig! Ha! De jongen in kwestie wilde me meenemen naar zijn tent om seks te hebben. Ik was heel fel en zei dat ik het niet wilde. Hij respecteerde dat maar vertelde al zijn vrienden hoe we wél seks hadden gehad. Bijzonder genoeg had ik daar geen last van. Het duurde nog wel ruim een jaar voordat ik weer een keer met iemand zoende. Ditmaal met mijn Italiaanse vakantievriendje. Dat was een super positieve fijne ervaring!

Wat denk jij: lezen dit boek? We mogen er eentje weggeven! Vul het winformulier in en wie weet heb jij binnenkort dit toffe en eerlijke boek in huis! 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

Fotografie Margo & Rinke: Biggy Regelink