Dit betekent autisme voor mij

Laatst op mijn werk hoorde ik mijn collega’s praten over diagnoses die ze hebben. Het deed wat met mij, want ik praat bijna nooit over mijn autisme. De meeste mensen die ik vertel dat ik autisme heb die kijken mij raar aan en zeggen: ‘ze zullen vast een foutje gemaakt hebben tijdens het onderzoek’. Mensen hebben een stereotype beeld van hoe een persoon met autisme moet zijn. Maar net als dat mensen allemaal heel uniek zijn, is autisme bij iedereen net anders.

Doordat mensen vaak wat negatief verrast reageren op mijn autisme, vertel ik het eigenlijk niet tegen nieuwe mensen. Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik weet wat de autisme voor mij betekent en dat ik het daarbij laat. Maar toen ik mijn collega’s over ‘hun dingen’ hoorde praten dacht ik, ik moet er ook gewoon over kunnen praten zonder schaamte!

Dit betekent autisme voor mij

Ik kan niet altijd even goed tegen veranderingen. Dit komt meer naar boven als ik mij niet goed voel. Vroeger was dit vaak het geval, en kon ik daar niet zo goed mee om gaan. Nu, nu ik wat ouder ben, weet ik dat veranderingen erbij horen en kan er op een goede manier mee omgaan. Misschien heb ik er wat meer tijd voor nodig om aan veranderingen te wennen dan een ander, maar ik kan het wel.

Vakantie, naar school, en weer vakantie. Die verandering in ritme vond ik lange tijd super lastig. Als je naar school gaat, staat vast wat je moet doen. In de vakantie niet. Als ik net gewend was aan mijn vakantieleventje moest ik weer naar school en iedereen vragen hoe zijn vakantie was

Social media bijhouden blijft lastig. Whatsapp, daar ben ik bijvoorbeeld echt niet goed in. Veel prikkels. Ik antwoord, ik krijg antwoord terug, wanneer stopt het? Ik ga liever tekenen. Groeps-apps houd ik niet goed bij. Het is gewoon te veel. Maar dit geldt misschien ook voor mensen zonder autisme?

Een nieuwe werkplek of klas, vermoeiend! Door de tijd heen ben ik wel gaan in zien hoe leuk het kan zijn om nieuwe mensen te leren kennen, het vraagt gewoon meer van je. Maar als je leert ermee om te gaan, kan het je veel moois brengen. Ik probeer ook genoeg ruimte vrij te laten in mijn wekelijkse planning om ook tijd voor mijzelf te hebben, om bij te komen.

Ik krijg er energie van als ik zelf, lekker met mijn eigen dingen bezig kan zijn. Of met mijn zusje of vriend. Grotere groepen mensen zuigen mijn energie op. Ik denk veel na over hoe ik mij behoor te gedragen binnen de groep, wat is mijn rol, moet ik iets doen? Kijk ik iemand nu te lang aan of niet? Het gaat niet vanzelf en kost een hoop energie. En dat is oké, nu ik weet hoe het werkt voor mij. Ik moet mijzelf niet overboeken, dat trek ik niet.

Voor jou kan het zijn dat je het anders ervaart en dat is ook helemaal oké, want zoals ik al zei: iedereen is anders. Daarbij is het niet allen maar negatief, er zijn ook zeker positieve kanten.

Tips voor meiden met autisme

Herkennen jullie je hierin? Of heb je recent te horen gekregen dat je autisme hebt? Toen ik de diagnose kreeg een paar jaar geleden, bestonden er nog meerdere vormen van autisme, nu noemen ze volgens mij elke vorm ‘autisme spectrum stoornis’. Wat ik jullie wil meegeven is:

  • Geef jezelf de tijd om te kijken op welke gebieden van je leven de autisme het lastig maakt. Misschien heb je er wel gesprekken voor? Dan kan je begeleider je daarmee helpen. Leer jouw grenzen kennen. Wat kan je aan en wat is eigenlijk te veel voor je?
  • Do what makes you happy! Er zijn genoeg dingen die veel energie vragen en lastig zijn. Zet daar ook dingen tegenover die je leuk vind en probeer er echt tijd voor te maken, dit houdt het een beetje in balans.
  • Je bent mooi zoals je bent. Lange tijd dacht ik dat ik heel anders was dan de rest en dat raakte ook mijn eigenwaarde. Die was laag. Maar wat je ook hebt, je bent mooi. God heeft je gemaakt! In onze moderne westerse wereld hebben ze overal wel een ‘label’ voor, en iedereen heeft wel iets. Dit label kan je helpen om jezelf meer te begrijpen, maar jij bent nog steeds jij! Je bent niet je label of diagnose. Je bent je mooie zelf!

Photo by Amy Humphries on Unsplash