Dit spel moet je een keer gespeeld hebben

Het is doodstil in de kamer. Iedereen staart gespannen naar de persoon met het blauwe kaartje in zijn hand… Totdat hij begint te praten. ‘Hoofdstad van Parijs! Eh, Frankrijk! De band van het liedje waarop de reclame van de Dacia Duster gebaseerd is!’ Rare omschrijvingen en vreemde woorden vliegen over en weer. Maar uiteindelijk ligt iedereen slap van de lach. Het spel? 30 Seconds!

30 seconden… so what?

Het is simpel: je moet aan je team een aantal woorden proberen te omschrijven, die zij moeten raden. Het varieert van plaatsen over de wereld tot BN’ers tot liedjes tot automerken. En dat allemaal in slechts 30 seconden. Sensationeel!

Ook voor de spelletjeshaters

Je kent ze wel: die mensen die altijd ‘nee’ zeggen als er mensen voor een spelletje worden gezocht (guilty). Je hebt ál je overtuigingskracht en knipperende wimpers nodig om ze zover te krijgen dat ze ‘Vooruit, HEEL EVEN DAN’ zeggen. Maar niet met 30 Seconds. Zelfs de grootste spelletjeshaters willen best een potje meedoen. Graag, zelfs. Het geheim is denk ik dat er vaart in het spel zit, en dat je je hersens moet gebruiken; het is niet alleen maar een kwestie van toeval. Gooi deze twee argumenten dus in de strijd als je je tegenstribbelende moeder moet overtuigen. Succes gegarandeerd!

Mensenkennis opdoen

Tijdens het spel kom je veel over je medespelers te weten. Zo omschreef mijn neefje een keer het woord ‘smeken’ als volgt: ‘Als je iets graag wil maar het mag niet, wat doe je dan?’ Waarop mijn broertje antwoordde:  ‘Huilen! Zeuren. DREIGEN. Jammeren. Janken! Blèren!’ Moet je nagaan wat wij dagelijks doorstaan als hij dat laatste koekje niet mag ;) Of misschien keek je wel erg tegen je oom op, totdat hij de hoofdstad van Tsjechië niet meer wist. Een beetje relativering is altijd goed. (Het is Praag, overigens.) En: iedereen, werkelijk elk persoon, wordt fanatiek. Niemand kan stilzitten met dit spel. Je hart bonkt dubbel zo snel. Je concentratie was nog nooit zo hoog.

Half a Minute

Het bordspel van 30 Seconds is natuurlijk tof om te hebben, maar mocht je daar als arme student geen geld voor hebben, dan is er ook de mobiele versie! Die heet Half a Minute en kun je gratis downloaden. Ideaal voor in de pauze tussen de lessen door. Of tijdens een saaie les Engels – ga de woorden in het Engels omschrijven! Dan vindt de leraar het vast niet zo’n groot probleem.

Veel speelplezier!

Photo by Lukas Blazek on Unsplash