Dit zijn de vier redenen waarom ik mezelf een feminist noem

 

1.We zijn gelijkwaardig

Ik geloof in de diverse talenten van vrouwen én mannen, jongens én meiden. We beperken onszelf als we ons in dat ene vakje laten stoppen, toevallig omdat we een boy of een girl zijn. Met andere woorden: vrouwen runnen succesvolle businesses, mannen zijn die zorgzame verzorgers bij je oma thuis als ze hulp nodig heeft. En anders om. Gelijkwaardigheid noem je dit en je kan dit  misschien wel mijn core value noemen, ben hier heilig van overtuigd sinds ik zo’n beetje dingen kan bedenken.

2. Agressie tegen vrouwen is hoog

Meiden krijgen nog steeds de boodschap dat hun waarde ligt in hun jeugd, schoonheid en seksualiteit. Jongens krijgen nog altijd de boodschap dat hun waarde ligt in dominantie, macht en agressie. Zo lang dit niet veranderd, blijven de cijfers rondom fysieke en niet-fysieke seksuele grensoverschrijding schokkend: 17% van de meisjes heeft voor haar 16e verjaardag al eens fysieke seksuele grensoverschrijding mee gemaakt. 17% van de meisjes heeft dus voor haar 16e verjaardag al mee gemaakt dat haar ‘Nee!’ niet werd gerespecteerd, en dat ze werd betast of werd gezoend, of dat ze werd gevingerd, gebeft of verkracht. Nog meer vrouwen hebben niet-fysieke seksuele grensoverschrijding mee gemaakt, zoals kwetsende opmerkingen krijgen en de verspreiding van naaktfoto’s of filmpjes. De cijfers zijn hoger als je bijvoorbeeld een beperking hebt, lesbisch of bi bent of als je transgender bent.

3. Feminisme opende mijn ogen

Zoals ik al zeg, het feminisme heeft me de ogen geopend voor onrecht dat breder is dan dat van de witte vrouw die minder betaald krijgt dan de man, of voor het onrecht van kindhuwelijken waar iedereen wel voor warm loopt. Feminisme is ook opkomen voor vrouwen die lesbisch zijn, het is opkomen voor zwarte vrouwen, het is opkomen voor transgender vrouwen. Want niet alleen zijn zij vrouwen, zij hebben het vaak dubbel of driedubbel zo moeilijk: achterstelling omdat je vrouw bent én discriminatie omdat je zwart (of zwart en lesbisch) bent. Een mooie, maar moeilijke term hiervoor is kruispuntdenken. Feminisme is opkomen voor minderheden, in welke vorm dan ook. (En dat is soms moeilijk, want je moet over je eigen muurtjes heen kijken, maar het is zeker de moeite waard.)

4. Jezus is een feminist

Jezus geloofde in gelijke rechten voor mannen én vrouwen: in alles laat Hij zien dat Hij revolutionair anders omgaat met de vrouwen in zijn tijd. Vrouwen hoeven niet meer zoals Martha de gasten te verzorgen, maar mogen aan die speciale plek aan zijn voeten zitten. Die plek was niet bedoeld om dwepend omhoog te kijken, maar was bedoeld om te leren van wat Jezus te zeggen had. Die plek was in zijn tijd niet voor vrouwen bestemd, alleen voor mannen. Jezus zet vrouwen op hun eigen plek in de geschiedenis, en doet dat nog steeds. Het is een plek naast mannen, naast elke andere persoon in deze wereld. Niet achter iemand anders, maar zij aan zij.

Tell me! Wat vind jij?

Photo by Brooke Lark on Unsplash