DIY – Appelmoes maken

Hoewel het plukseizoen voor appels al lang geleden, kan je vast nog wel eens een vrachtje appels goedkoop op de kop tikken. Of ehm, je moeder kan dat vast wel :) En wat is nou eigenlijk lekkerder dan zelf gemaakte appelmoes?

Martanja-DIY-AppelmoesMaken-lijstje

Voorbereidingen voor appelmoes maken

Als eerste moet je natuurlijk de voorbereidingen treffen als je zelf appelmoes gaat maken, want je voorbereidingen zijn het halve werk.

Stap 1: Zet een grote pan met water op het vuur. Doe daar de potjes in die je gaat gebruiken. De potjes moeten open zijn, en de deksels moeten er ook in. Zo kook je de potjes uit en maak je ze steriel. Ik zet de pan altijd op half-hoog vuur en laat het dan lekker een poosje borrelen. Daarna haal ik de potjes uit de pan en laat ik ze op de kop drogen op een schone theedoek. Haal de potjes niet uit de pan met je vingers, want dat is gloeiend heet! Gebruik een tang om ze eruit te vissen!

Kom met je vingers niet meer aan de binnenkant van de potjes en de deksels!!!

Tip: Gooi het water uit de pan niet weg, dat kan je straks nog gebruiken om de potjes te wecken.

Stap 2: Schil de appels en snijd ze in partjes. Bestrooi ze royaal met suiker en kaneel! Of wat minder royaal als je graag de pure appelsmaak wil behouden.

Je voorbereidingen zijn nu klaar!

Zelf appelmoes maken

Stap 3: Gooi de appels in je andere pan. Giet er wat water bij. Ik deed ongeveer een bodempje water bij een volle pan appels. Er komt veel vocht uit, maar je kan altijd meer water erbij gieten.

Stap 4: Laat de appels lekker zacht worden door de hitte en het water. Je zult zien dat de appels vanzelf wat meer uit elkaar vallen, en als je blijft roeren dat ze dan helemaal zacht worden. Er ontstaat dus vanzelf een soort moes!

Tip: Proef af en toe met een schone lepel of je de moes zoet of zuur genoeg vindt.

Stap 5: Is je moes zacht en lekker genoeg? Zet dan het vuur uit en draai je potjes om. Als je grote potten hebt, dan kan je een pollepel gebruiken om de moes in de potten te scheppen. Ik had ook wat kleine potjes, daarom gebruikte ik een (uitgekookte) maatbeker om de moes in de potjes te krijgen zonder te knoeien. Draai de deksels op de potjes!

Stap 6: Haal een laag water uit de pan waarin je de potjes hebt uitgekookt. Zet de potjes appelmoes in het laagje water, en breng het weer aan de kook. Dit is wecken! Op deze manier zorg je ervoor dat de dekseltjes vacuüm trekken en er geen bacteriën meer bij kunnen komen. Je appelmoes is klaar!

Tip: Je kan dit natuurlijk ook doen met peren, of met rabarber. En als je meer een compote wil, dan kook je de stukjes fruit net wat minder lang zodat nog niet alles uit elkaar gevallen is!

Heel veel succes!

10726759_10205128592560420_2124350191_n