DIY: Borduurbasics: de steken #2

Twee weken terug liet ik je in deel 1 al de open stiksteek en de normale stiksteek zien. Vandaag deel twee van de steken. We doen de schuine steek, kruissteek en de zigzagsteek. Klinkt misschien wat moeilijk maar dat valt echt heel erg mee. Ook vandaag laat ik het weer zien op borduurlinnen, net als de vorige keer.

kaartjes-DIY_annalauraborduren

 We beginnen weer met het maken van een knoopje in het draad. Dit doe je zodat je je draad niet door de stof heen kan trekken maar mooi blijft haken.

Borduurtechnieken1

Schuine steek

Stap 1: Je begint aan de linkerkant. Je steek van achteren je naald met draad naar voren en trekt totdat je niet verder kan door het knoopje. Je gaat een stukje schuin (rechts) naar boven en steekt de naald naar de achterkant. Maar in plaats van dat je gelijk de draad er doorheen trekt ga je een stukje naar links en ga je naar de voorkant. Klinkt misschien heel moeilijk maar als je naar de foto kijkt ga je het vast snappen.

Borduurtechnieken2schuinesteek

Stap 2: stap 1 herhaal je voor zover je wilt. Elke keer ga je van links naar rechtsboven en weer naar links.

Borduurtechnieken3schuinesteek

Kruissteek

Deze steek is misschien wel het meest bekend bij het borduren zelf. En is eigenlijk de andere helft van de schuine steek.

Stap 1: Maak de schuine steek het aantal keer dat je een rijtje kruisteken wilt hebben. Je gaat dus eerst helemaal naar boven. Nu heb je een rijtje schuine steken.

Borduurtechnieken4kruissteek

Stap 2: We gaan weer terug naar beneden. Dat doen we op de volgende manier: Je ben links aan de voorkant uitgekomen en gaat naar de eerste rechtsonder. Daar steek je je naald er in naar de achterkant en ga je naar links. Trek je draad niet door maar steek je naald links vanuit de achterkant weer naar voren.

Borduurtechnieken5kruissteek

Deze stap herhaal je helemaal totdat je alle kruisjes hebt gemaakt.

Borduurtechnieken6kruissteek

Zigzagsteek

De allerlaatste steek, die wat ingewikkeld uit wordt gelegd, maar een heel leuk resultaat heeft.

Stap 1: Je steekt je naald vanaf de achterkant naar de voorkant en trekt door totdat hij wordt tegengehouden door het knoopje.

Stap 2: Je gaat een klein stukje naar linksboven en steekt dan de naald naar achteren.

Borduurtechnieken7zigzagsteek

Stap 3: Je gaat nu weer een stukje naar rechts (zorg dat de ruimte even groot is vanaf het begin punt gezien) en steek de naald weer naar voren.

Borduurtechnieken8zigzagsteek

Stap 4: Je gaat nu vanaf de voorkant weer terug je beginpunt. Hier steek je de naald weer naar achteren.

Stap 5: Vanaf je beginpunt ga je een stukje naar rechts en steekt de naald weer naar voren. Dan ga je terug naar de bovenste punt en dan ga je vanaf stap 3 alles herhalen.

Borduurtechnieken9zigzagsteek

Het klinkt heel ingewikkeld maar als je de foto’s goed bekijkt ga je het vast snappen!

Ik hoop dat jullie dit leuk vonden. Laat vragen achter als je het niet snapt.