DIY: Brei je eigen hoofdband

Breien iets voor oma? Echt niet! Breien is hartstikke hip en het is bovendien ontzettend leuk om je eigen maaksel te kunnen dragen. En lekkere warme oren zijn altijd fijn in de winter!

Voor deze hoofdband heb je nodig:

Voor deze hoofdband is het handig als je al een beetje kunt breien en weet wat termen als recht en averecht betekenen. Op deze website  staat veel informatie over breien met duidelijke uitleg.

Begin met het meten van de omtrek van je hoofd. Mijn hoofd is 56 centimeter. De band bestaat uit 3 delen. Deel 1 en 3 maak ik 20 centimeter lang, deel 2 dat gekruist is 16 centimeter. Bij elkaar heb ik dan 56 centimeter en past ‘ie straks perfect. Bedenk voor jezelf hoelang je deze stukken wilt hebben en schrijf het even op.

1. Zet 16 steken op.
2. Brei de eerste toer met een rechte steek.
3. Brei de tweede toer als volgt: zet de eerste steek recht over op je andere naald. Brei 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 3 recht.
4. Brei de derde toer als volgt: zet de eerste steek averecht over op je andere naald. Brei 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 3 averecht.
5. Herhaal stap 3 en 4 tot je de juiste lengte voor deel 1 van je hoofdband hebt bereikt. Eindig met een toer zoals stap 4.

Nu komt er even een lastig stukje. Zet de helft van je steken op de derde naald. Deze heb je voorlopig niet meer nodig, je parkeert ze als het ware even.  Brei verder met de 8 steken die je over hebt. Ga nu als volgt verder:

6. Zet de eerste steek recht over op je andere naald. Brei 2 steken recht, 2 averecht, 3 recht
7. Zet de eerste steek averecht over. Brei 2 steken averecht, 2 steken recht, 3 steken averecht
8. herhaal stap 6 en 7 totdat je de juiste lengte van deel 2 hebt bereikt. Eindig met een toer als stap 7.  Let erop dat dit deel van je hoofdband gekruist wordt en je dus iets langer moet doorbreien dan wanneer het stukje recht zou liggen.

9. Ga nu verder met de steken die je net geparkeerd hebt. Hiervoor heb je het tweede bolletje wol nodig. Hou het losse eindje van de nieuwe draad vast en begin gewoon met breien bij stap 6.

10. Als beide gekruiste delen even lang zijn en eindigen met een toer als stap 7 kruis je de delen en zet je alle steken weer op 1 naald.

11. Kies 1 draad waarmee je verder gaat breien. De andere werken we later weg.
12. Zet de eerste steek recht over op je andere naald. Brei 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 3 recht.
13. Zet de eerste steek averecht over op je andere naald. Brei 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 2 averecht, 2 recht, 3 averecht.
14. Herhaal stap 12 en 13 tot deel drie van je hoofdband de juiste lengte heeft bereikt. Bij elkaar zou je de hoofdband nu de omtrek van je hoofd moeten meten.

15. Kant je breiwerk af. Knip de draad op zo’n 30 centimeter van het breiwerk af.
16. Leg de einden van het breiwerk tegen elkaar aan en zet het aan elkaar met het eind draad dat er nog aanhangt met behulp van de haaknaald. Zorgt dat de draad telkens door beide delen gaat en trek het goed aan. Leg aan het eind een knoopje en knip het restant af.
17. Knip ook de losse draad af die je over hebt gehouden nadat de beide stroken van het gekruiste deel weer zijn samen gekomen. Houdt de draad ongeveer 15 centimeter lang. Haal de draad voorzichtig met de haaknaald door het breiwerk en leg een knoopje. Knip het restant af.
18. Zet met een stukje draad de kruising van de gebreide banden in het midden vast met een knoopje. Zo weet je zeker dat de kruising altijd mooi blijft zitten. Knip de uiteindjes af.

Je hoofdband is klaar! Als je het zo leest ziet het er misschien heel ingewikkeld uit, maar ik hoop dat jullie er wat mee kunnen. Vragen? Stel ze gerust!