DIY – Changing color kaart

Even iets anders dan een normale kaart… De changing color kaart! Deze kaart wordt ingekleurd tijdens het uitschuiven. Dit heeft een super vet effect en je kunt hierin zoveel variëren! Zo kun je dingen laten verschijnen, verdwijnen, dingen laten bewegen en is er ruimte voor je eigen creativiteit. ‘t Is weer eens wat anders om op de deurmat te krijgen. Ik kan zelf geen genoeg krijgen van het uit elkaar schuiven van de kaart!

Wat heb je nodig:

  • 2 kaarten en 1 envelop (Voor €0,50 koop je bij de Wibra een heel pakje kaarten en enveloppen)
  • Lijm en plakband
  • Schaar, stanleymesje + snijplank en snijmachine (kan ook met twee van deze drie, maar alle drie is het handigst!)
  • Stevig, doorzichtig vel (bijvoorbeeld doorzichtige tabbladen, een voorkant van een snelhechter of gelamineerd lamineerpapier)
  • Stiften of kleurpotloden
  • Dunne, zwarte permanentstift

Stap voor stap:

1.Pak 2 kaarten en leg die klaar. (Voor het gemak noemen we ze ‘kaart nummer 1’ en ‘kaart nummer 2’.)

2.Snij 1 cm van de linkerzijde af. (Kaart nummer 1)

3.Vouw de rechter zijkant 1 cm naar binnen. (kaart nummer 1)

4.Teken op de linkerzijde een rechthoek met telkens 1 cm ruimte vanaf de rand. (kaart nummer 1)

5.Snij met een stanleymesje de rechthoek eruit. Dit kan ook met een schaar. Prik dan eerst een gat in het rechthoek en ga van daaruit de getekende rechthoek wegknippen. Gum daarna de overgebleven potloodstrepen uit. (kaart nummer 1)

6.Pak kaart nummer 2 en knip deze doormidden, zodat je alleen een enkele zijde hebt. Hier knip je 1 cm vanaf. Hierdoor past deze precies op de rechterzijde van kaart nummer 1. De andere zijde van kaart nummer 2 heb je straks nodig.

7.Smeer lijm op de onderkant van de rechterzijde (kaart nummer 1). Dit hoeft maar heel weinig te zijn. Smeer het dan voorzichtig uit met een papiertje tot ongeveer een randje van iets minder dan 1 cm. Leg daarna de geknipte zijde van kaart nummer 2 op de rechterzijde van kaart nummer 1. Deze heb je De onderkant van de kaart plak je vast.

8.Lijm als laatste het omgevouwen deel aan de rechterkant van de rechterzijde (kaart nummer 1) vast aan de linkerkant van de linkerzijde, zodat er een soort lijstje ontstaat.

9.Pak nu de overgebleven zijde van de geknipte kaart (kaart nummer 2). Hier mag je iets meer dan 1 cm van de zijde afknippen. Pak het doorzichtige papier en knip deze even groot. Leg het doorzichtige vel precies op het even grote papieren vel en plak de bovenkant vast met plakband. Sla dan het doorzichtige vel open, zodat je straks kan tekenen op het papier.

10.Het is het makkelijkste om eerst met potlood te beginnen en daarna met stiften of kleurpotloden in te kleuren. (kaart nummer 2) Het leuke hieraan is dat je nu het eindresultaat maakt, oftewel de tekening wanneer je de kaart uit het lijstje hebt geschoven. Het plaatje kan je dus zo compleet mogelijk maken en met zoveel mogelijk kleur.

11.Vouw het doorzichtige vel weer terug over de tekening. (Kaart nummer 2) Teken met de permanentstift bepaalde lijnen over de lijnen die jij wilt laten zien, voordat het kaartje is uitgeschoven. Hou tijdens het schrijven het vel goed recht op de tekening zodat je je lijnen daadwerkelijk op het doorzichtige vel boven de tekening zet. Het is handig om af en toe het vel op te tillen en het doorzichtige vel zonder tekening te bekijken. Hierdoor zie je wat er straks te zien is, voordat de kaart is uitgeschoven. Het is erg leuk om bepaalde lijnen niet over te trekken, zo maak je het uitschuiven extra leuk, omdat er dan opeens dingetjes verschijnen. (Zie foto 2 waar ik het hartballonnetje niet heb overgetrokken.)

12.Als je alles hebt overgetrokken wat je wilde, kan je het tekeningetje in het lijstje steken. Stop het doorzichtige vel voor het papiertje dat vast zit in het midden van het lijstje en het ingekleurde tekeningetje achter het papiertje dat vast zit in het lijstje. Als je de vellen er goed in hebt geschoven, is alleen het doorzichtige vel nog zichtbaar. Als je het kaartje uitschuift, lijkt het net of de tekening wordt ingekleurd, een changing color kaart dus!

Je kan super veel variëren met deze changing color kaart. Zo kan je bijvoorbeeld de oogjes laten opengaan, dingen laten verschijnen en dingen laten verdwijnen. Maakt het zo origineel als je zelf wilt!

Veel succes!

Photo by Annie Spratt on Unsplash