DIY – Herfststukje maken

De geur van het bos, dennenappeltjes, kastanjes, knisperende blaadjes onder je voeten, nieuwe kleuren en in slaap worden gezongen door de regen. Ik geniet wel van als er weer een nieuw seizoen, met zijn eigen charmes, zijn entree doet. Een herfststukje is dan een leuke manier om de herfst een plekje in huis te geven en de  verschillende onderdelen in een stukje bij elkaar te brengen. Samen met een vriendin ben ik hiermee aan de slag gegaan. Ik kreeg helemaal dat gevoel van vroeger weer terug, wanneer ik een herfststukje bij een tuincentrum ging maken of op de bassischool over de herfst ging knutselen. Door bezig te zijn met de herfstprikkels was ik zo weer in verwondering van dit knipperlicht-seizoen.

Wat kan je onder andere gebruiken:

  • Oase (dit is steekschuim: kies een leuke vorm die bij je bakje past. Je kan het bijvoorbeeld bij de Action kopen.)
  • Een bakje waar je het oase in kan stoppen. (Zoals een dienblaadje van hout.)
  • Herfstonderdelen: Bladeren, takjes, mos, kastanjes en eikels, eigenlijk alles wat je vindt in het bos dat jou mooi lijkt om in het stukje te stoppen.
  • Decoratiesspulletjes: Neppe mini paddenstoeltjes, bramen, bessen, kaarsjes, stro en andere decoratieve spulletjes die jouw stukje net iets extra’s geven.
  • Materialen: Dun ijzerdraad, waarmee je de onderdelen kan vastprikken in het oase, een tangetje om het ijzerdraad mee knippen en touw/lint om takjes en stro bij elkaar te kunnen binden.

Tips & Tricks voor je herfststukje

  • Wanneer je veel gebruikt maakt van herfstonderdelen, kun je het best het oase laten volzuigen met water. Wanneer dit niet het geval is kun je het oase ook droog houden. Het nadeel hiervan is dat het sneller afbrokkelt.
  • Om decoratie makkelijk in het oase te prikken, kun je een stukje ijzerdraad draad buigen in een speldenbocht en zo de onderdelen vastmaken aan het oase.
  • Probeer er voor te zorgen dat het oase aan het eind weinig tot niet zichtbaar is. Gebruik als opvulling mos, blaadjes of samengebonden strostukjes.
  • Als je ook waxinelichtjes in je stukje wilt zetten, is het handig als je het kaarsje uit het aluminiumhulsje haalt en beide uiteindes van een ijzerdraadje met speldenbocht aan de binnenkant van het hulsje prikt. Hierna kun je het kaarsje er weer in zetten en in zijn geheel in het oase prikken. Let er wel op dat je kaarsje niet in de buurt prikt bij brandbare onderdelen. Kortom zorg ervoor dat enkel het kaarsje straks brandt ;-)

Heel veel plezier en wie weet ben je tijdens het maken van je herfststukje al snel die zomer weer vergeten!

Wil je graag nog meer herfstige dingen doen? Lees dan ook eens deze blog!