DIY: Naai je eigen stoffen zakje met koord!

Deze zakjes kan je voor vanalles en nog wat gebruiken. Je kan er een cadeautje instoppen en weggeven, een spelletje insteken als je gaat babysitten. Of je stopt er kleine prulletjes in die anders verdwalen in je tas…

Deze zakje zijn multifunctioneel: noem maar op!

Je kan hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Ook als je nog niet zo goed kunt naaien is dit een goede start. Heb je geen naaimachine in huis? Dat is zeker geen probleem, je kan dit ook makkelijk met de hand naaien!

 

 

Stap 1: Knip een rechthoek (15×22 cm, of kies je eigen maat) uit stof. Als je dit doet met een kartelschaar zal het niet rafelen. Als je zo’n schaar niet hebt, moet je eerst even de randen afzigzaggen met de zigzag steek op de naaimachine.

Stap 2: Leg de 2 goede zijden op elkaar. Aan de rechterkant begin je te naaien. Begin ongeveer 4 cm van de bovenkant, je laat nu dus een klein stukje open. Aan de linkerkant naai je wel helemaal tot boven. Op foto 3 heb ik aangeduid waar je precies moet naaien. 

 

Stap 3: Nu leg ik uit hoe je een bodem in het zakje te maken (een bodem hoeft niet perse, dit kies je zelf, als je een bodem wilt ga je gewoon verder, wil je het deze keer simpel houden ga dan verder bij stap 5). Dit is eigenlijk dezelfde techniek die ik al eens eerder heb uitgelegd bij het maken van je eigen tas.

 

Stap 4: We nemen eigenlijk een driehoek weg zodat er een kleine bodem ontstaat. Pak de hoek waar je een bodem in gaat maken: duw nu de twee naden op elkaar (de ondernaad op de linker- of rechterkant). Meet of de hoek recht is en speld dit vast. Naai nu waar je gespeld hebt (zie de stippellijn op foto 6). Knip de hoek op ongeveer een halve cm langs de gestikte lijn af (doe je dit met een kartelschaar: dan zal het niet rafelen, anders werk je dit nog af met een zigzagstikstel).  Kijk heel goed naar de foto’s dan wordt het duidelijker.  

 

 

 

 

 

Stap 5: Als dit klaar is draai je je zakje binnenstebuiten. Op foto 9 zie je dat ik aan de bovenkant, bij de opening, twee flapjes naar binnen plooide. Naai dit ook vast.    

 

 

Stap 6: Keer weer binnenstebuiten en plooi de bovenkant ongeveer 2 cm om, om een tunneltje te maken. Speldt dit en naai het vast. 

 

Stap 7: Nu moeten we alleen nog een koordje door de tunnel rijgen… Dit doe je gemakkelijk door een veiligheidsspeld aan het begin van het koordje vast te maken. Nu duw je de veiligheidsspeld met het koordje door de tunnel. Leg een knoop met de twee uiteinden van  het koordje. 

 

 

Stap 8: Nu kan je je zakje dichttrekken en is het klaar!

 

 

Hopelijk heb ik jullie geïnspireerd en gaan jullie nu zelf aan de slag. Laat met horen wat je ervan vond in de reacties. Ook als je even niet meer weet hoe je verder moet, laat het me weten.

Iets gemaakt met een van mijn DIY’s? Deel jouw foto op Facebook! Ik zou het super leuk vinden om te zien wat jullie ervan gemaakt hebben.

Deze blog werd geschreven door Jedidja