DIY – tie dyen

Nu ik vier maanden zomervakantie heb probeer ik allemaal nieuwe dingen uit. Zo, heb ik voor het eerst geprobeerd om te tie dyen. In dit blog neem ik jullie mee met mijn proces en kunnen jullie van mijn fouten leren.

Dit is wat ik heb gebruikt:

  • Bleek
  • Een oud kledingstuk (of twee)
  • Een plantenspuit (of een lege schoonmaakmiddelspuit)
  • Een grote plastic bak
  • Oude haarelastiekjes

De voorbereiding

De eerste stap was voor mij naar de winkel om bleek te kopen. Dat had ik namelijk nog niet in mijn kast staan. Ook moet je natuurlijk iets vinden om te bleken. Ik had nog een oude groene trui in mijn kast liggen. Om de bleek op de trui te spuiten heb ik in een plantenspuit water en bleek gemengd met de verhouding 1:1. Toen heb ik mijn trui vochtig gemaakt en een er een bolletje van gemaakt. Daarna heb ik er wat elastiekjes om gedaan.

Het bleken

En toen was het tijd om te spuiten. Ik heb er later ook nog wat pure bleek opgespoten om nog wat duidelijkere vlekken te creëren. Daarna heb ik het even laten intrekken totdat je het gewenste effect hebt. Dan even uitspoelen en laten drogen.

Mijn fouten

Ik heb gemerkt dat hoe dunner en donkerder de stof is hoe duidelijker de vlekken zijn. Doordat de groene trui erg dik is, is het tie dyen minder zichtbaar. Om de vlekken wat duidelijker te maken kun je het kledingstuk minder vochtig maken en er meer pure bleek erop spuiten. Ook heb ik nog een oud zwart shirt uit de kast getrokken. Doordat het zwarte T-shirt donkerder en dunner is zie je het effect veel duidelijker. Vergeet trouwens niet om voorzichtig te doen met je kleding!

Het eindresultaat:

Wil jij ook aan de slag met tie dyen? Tag ons in het eindresultaat op Instagram @huisvanbelle, dat vinden we leuk!

Photo by Jason Yoder on Unsplash