DIY: armbandje haken

Deze keer niet een kookblog zoals jullie van mij gewend zijn, maar een haakblogje. De laatste tijd ben ik meer in de weer met de haaknaald dan met de pollepel, dus het leek mij leuk om iets met jullie te delen. Vanochtend heb ik een armbandje met kralen gehaakt. Het leukste is als je er een paar maakt in verschillende kleuren. Leuk om weg te geven aan je vriendin als vriendschapsbandje. Maar je kunt ook samen een middagje een paar armbandjes maken. Je hebt wel een beetje basiskennis nodig voor de steken. Maar je kunt ook op internet heel veel filmpjes over haken vinden. Met de foto’s probeer ik het zo duidelijk mogelijk te maken…

1. Rijg met de haaknaald de kralen door het garen. Zorg dat je genoeg kralen rijgt, beter te veel dan te weinig. Ik had er voor mijn armband 10 nodig.
2. Verwijder de naald en haak een lus.
3. Maak een ketting van lossen net zo lang dat de armband om je pols kan.
4. Haak 3 lossen (dat is je eerste stokje) haak in de volgende losse een stokje. Haak nog twee stokjes. Schuif een kraal bij je naald en haak een stokje. Zorg ervoor dat de kraal aan de voorkant zit. Haak drie stokjes, schuif weer een kraal naar de naald en haak een stokje.
5. Herhaal dit tot je aan het eind van de ketting bent. Als je kleine kralen hebt, kun je ook na twee stokjes een kraal gebruiken. Hier kun je zelf mee variëren. Aan het eind van de ketting haak je een paar halve vasten door het begin van je ketting. Nu kun je afhechten en is de armband klaar.
6. Als je een knoop gebruikt haak je als volgt: je haakt hetzelfde als bovenstaande maar haakt aan het begin 5 stokjes. Aan het eind sluit je de ketting met 6 lossen die je aan dezelfde kant ook weer (aan de onderkant) vasthaakt met een halve vaste. Naai de knoop met een paar steken vast aan het gedeelte waar je vijf stokjes hebt gemaakt. Je kunt het lusje van de 6 lossen gebruiken om de knoop vast te maken.

Op de foto’s heb ik verschillende kleuren gebruikt qua katoen en kraal. Maar het is ook mooi om de kleuren op elkaar af te stemmen. Gebruik gewoon lekker je creativiteit!

Je zou ook nog een brede armband kunnen haken. Als je het leuk vindt om te weten hoe dit moet dan kan ik hier mijn volgende blog over schrijven. Laat maar weten! Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties. Leuk als je een fotootje maakt van wat je gehaakt hebt!

Als je iets niet snapt, schrijf het gerust op dan kijk ik even of ik je kan helpen, of kijk even in het blogje van Frouckje! 

Deze blog werd geschreven door Judith