Doe mee met de Dag tegen Pesten

Vandaag is het de landelijke ‘Dag tegen Pesten’. Op die dag staat heel Nederland stil bij de gevolgen van pesten. Pesten gebeurt overal: op school, op het werk, op straat en zelfs in het bejaardentehuis. Bij die laatste gebeurt het zelfs het vaakst! Wel 1 op de 5 bejaarden wordt gepest. Had jij dat verwacht van al die oude mensen? Ik niet, in ieder geval. Dit laat zien dat niet alleen jonge mensen anderen het leven zuur kunnen maken maar dat ouderen er ook wat van kunnen.  

Niet oké

Op de landelijk dag is het de bedoeling dat we met z’n allen stilstaan bij dat pesten niet oké is. In geen geval ben jij toegestaan om iemand de grond in te trappen. Het kan zijn dat jouw klasgenootje iets lelijks tegen jou zegt. Dat is natuurlijk nooit leuk maar dat is een kans voor jou om het tegenovergestelde te doen. Wees hierin net zoals Jezus! Heeft Hij ooit Zijn vijanden uitgescholden of met stenen terug bekogeld? Jezus gaf (en geeft nog steeds) juist liefde en wijsheid.  

Niet jouw fout 

Er zijn talloze sites te vinden die je tips kunnen geven als je ooit het gevoel hebt dat je gepest wordt. Hier een paar tips die ik het belangrijkst vind om te onthouden: 

Geef nooit jezelf de schuld. Het is nooit jouw fout. 

♥ Vertel het aan iemand, zoek steun

♥ Kom op voor jezelf  

Grapje

Misschien denk jij: ‘Wanneer pest je nou iemand?’ Er zit een verschil tussen pesten en plagen. Als je iemand plaagt, haal je een grapje uit. Daar is niks mis mee maar als je altijd een grapje uithaalt bij dezelfde persoon die dat zichtbaar niet zo fijn vindt, kun jij daar beter mee stoppen. Het beste is natuurlijk om na het grapje even te vragen of diegene het niet erg vond. Daar kun je een hoop ‘minder fijne momenten’ mee besparen!  

Veilige omgeving 

Ik kan natuurlijk nog een heel verhaal op gaan hangen over waarom mensen pesten, maar dat ga ik niet doen. Volgens mij is er namelijk maar één reden waarom mensen elkaar pesten en dat is het gebrek aan zelfvertrouwen wat leidt tot jaloezie. Die jaloezie kan hele erge vormen aannemen maar het kan ook in een mildere vorm, zoals het constant roddelen over iemand. Ik vind dat het belangrijk is om stil te staan bij hoe de gepeste zich voelt, want de pester voelt zich er schijnbaar beter door? Dat is toch een verknipt beeld? We moeten met z’n allen gaan proberen om iedereen een veilige omgeving te bieden. Een omgeving waarin we kunnen groeien met z’n allen tegelijk en niet iemand ongewenst de grond in trappen.  

Ik hoop heel erg dat je mijn ‘mini speech’ gaat onthouden als je jezelf in een minder fijne situatie bevindt. En natuurlijk ga ik ervan uit dat je je op vrijdag 19 april bewust bent van alles wat je hebt gekregen en wat je liefhebt, zodat je dat kunt delen met anderen! 

Bron: Stop Pesten Nu! 

Heb jij ervaring met pesten of gepest worden?

Beeld: Ineke Linssen voor Belle