Doelen: hoe stel je ze op?

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat doe jij? Is het voor jou gewoon een dag zoals vele andere? Of sta je ook even stil? Je hoeft dat natuurlijk niet perse aan het begin van een nieuw jaar te doen. Eerlijk gezegd doe ik het altijd in de zomer. Wat? Nou, goede voornemens! Eigenlijk noem ik het liever: doelen. Weet je waarom? Een voornemen maken zonder er een stappenplan aan toe te voegen, heeft niet zoveel zin. Een concreet doel, iets waar je naar toe gaat werken met stappen, heeft veel meer kans om te slagen. Daarom maak ik elke zomer samen met een vriendin een lijstje met doelen waar we dat jaar aan gaan werken. Na ongeveer een half jaar nemen we het lijstje onder de loep en kijken we hoe ver we zijn.

Ik ga je laten zien wat mijn doelen zijn en hoe jij je eigen doelenlijstje kunt maken! Om te beginnen: het helpt als je een mooi lijstje maakt of het ergens opschrijft waar je het vaak tegenkomt. Wat dacht je van je agenda? Je kunt er ook voor kiezen om het niet alleen op te schrijven, maar er ook plaatjes bij te plakken: een vision board! Daarvoor heb je tijdschriften, pennen, een schaar en leuke versierspulletjes nodig. Ik laat je in een volgend blogje zien hoe je dat doet. Nu eerst de doelen!

Bedenk doelen die jou en je omgeving een beetje beter maken. Waar wil je in groeien? Wat wil je bereiken? Dit zijn de mijne:

Gezonder leven (en een beetje afvallen)
Ik kook niet heel erg vaak voor mezelf en ik wil graag wat gezonder leven. Ik hoop dat ik er dan ook een beetje van afval want ik ben afgelopen twee jaar een stuk dikker geworden dan ik was. Ik wil graag weer terug naar mijn oude gewicht. De eerste concrete stap die ik heb gezet, is dat ik een groentetas heb besteld, die ik elke week op kan halen en waarin biologisch groente en fruit zit. Dan moet ik wel koken! Ook doe ik nu elke week aan bootcamp en wil ik daarnaast nog minimaal één keer per week hardlopen. Zie je? Concrete doelen, stapje voor stapje. Ik kan wel zeggen dat ik vanaf nu alleen nog op groente en fruit ga leven, maar dat zou ik niet volhouden waarschijnlijk…(Weet ik eigenlijk wel zeker :))

Dit doel heeft trouwens een beetje een bredere achtergrond: ik wil ook graag goed voor mijn omgeving zorgen. Dus minder vlees, minder energie gebruiken, minder afval…gewoon een beetje minder! Dat is beter voor de aarde, mensen in andere landen en voor onszelf, uiteindelijk ook.

Heb jij ook een doel op het gebied van afvallen? Kijk eerst of het een realistisch doel is. Ben je echt te dik? En ga dan alsjeblieft niet lijnen (daar kom je uiteindelijk altijd weer van aan) maar ga heel simpel gezonder eten, minder vet en suiker en meer bewegen. Dat is het beste wat je kunt doen.

Sparen
Ik ben niet zo goed met geld. Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter dan vroeger, maar het kan altijd nog beter. Ik wil meer inzicht in wat ik uitgeef en hoop dat ik dan ook een beetje kan gaan sparen.

Ook hier geldt: waar wil je voor gaan sparen? Bedenk hoeveel je nodig hebt en hoeveel je per maand opzij kunt zetten. Zo heb je weer een concreet doel voor ogen! Gaan!

Minimaal twee dagen per week voor Huis van Belle aan de slag
Dit is misschien wel het belangrijkste doel. Zoals je misschien wel weet, kunnen wij niet van Huis van Belle leven. Toch ben ik er (niet alleen ik maar meer meiden)  heel de week mee bezig, ’s avonds, op mijn vrije dag en in het weekend. Maar daarnaast heb ik gewoon mijn baan van vier dagen. Daar ben ik blij mee maar ik zou graag meer tijd aan Huis van Belle willen besteden. We komen nu tijd tekort. Mijn doel is dus om minimaal twee doordeweekse dagen voor Huis van Belle te hebben. Hoe? Dat weet ik nog niet helemaal zeker.

Tevreden met mezelf zijn
Ik heb meer persoonlijke doelen die ik niet allemaal deel maar dit is er één van. Worden jullie af en toe ook niet moe van al die gedachten over jezelf? Dat je na een avondje met een vriendin denkt: heb ik niet teveel gepraat? Dat als je je ex-vriendje ontmoet je aan jezelf gaat twijfelen: ben ik inderdaad niet heel lastig om een relatie mee te hebben? Dat je beneden komt in je nieuwe jurk maar niemand iets zegt. KLAAR ERMEE! Ik ben klaar met heel de tijd behoefte aan bevestiging van andere mensen te hebben. Ik ben LEUK (ja, dat vind ik echt :)) en daar wil ik niet aan gaan twijfelen op het moment dat iemand misschien een beetje raar kijkt of iets lelijks zegt. Hoe ik dit ga doen? Ja, ik weet eigenlijk maar één manier en dat is door veel tijd met God door te brengen. God is mijn Vader. Hij is degene die mij de bevestiging geeft dat Hij mij gemaakt heeft op een manier die Hij mooi vindt. Waarom zou ik daar dus aan twijfelen? Daarnaast helpt het ook door met goede mensen om te gaan, die mij gezond behandelen: op zijn tijd een complimentje maar ook eerlijk durven zijn. En goed voor mezelf zorgen: dus sporten en gezond eten horen daar ook bij!

Heb jij ook last van zoiets? Van faalangst, andere angsten, een slecht zelfbeeld? Neem je dan voor ermee af te rekenen en bedenk hoe je dat kunt doen. Dat kun je niet helemaal alleen, dus misschien moet je er wel iemand bij betrekken die je kan helpen met een stappenplan maken. Doen hoor! Het werkt echt.

Welke doelen heb jij voor 2013?

Bron foto’s: Pinterest