Doen wat je zelf wilt?

Je herkent het vast wel, je moet iets doen (leren, opruimen, stofzuigen, sorry zeggen) maar eigenlijk wil je het helemaal niet, je het er geen zin in, het is moeilijk, oftewel, je laat het gewoon liever achterwege! Dat soort dingen hebben we allemaal. Ik betrap mezelf er ook vaak op, dat ik bijvoorbeeld dingen doe waarvan ik stiekem weet dat ik ze niet moet doen, of dat ik dingen niet doe, die ik niet zou moeten doen. Afgelopen week, toen ik bijbel aan het lezen was, werd ik hier best wel mee geconfronteerd en voelde ik dat God hierover wat tegen mij wilde zeggen…

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in mijn instellingen kan ik mijn schermtijd zien en daar werd ik niet altijd blij van…

Ik ben nu bezig om door het Bijbelboek Johannes te lezen. Ik ben nu bezig in hoofdstuk 5, waar ik op een gegeven moment vers 30 tegenkwam, waarin Jezus zegt: ‘I seek not my own will, but the will of him who sent me’. Ik ging bij mezelf denken, hoe pas ik dit toe in mijn eigen leven? Leef ik onder het mom van, ik doe wat ik zelf wil, of zet ik Gods wil daarboven, en leef ik naar zijn wil? Als ik kijk naar mijn leven, hoe ik het invul elke dag, zijn er nog best wel wat dingen die ik doe, puur voor mezelf, waarbij ik Jezus achter me laat.

Na het lezen van dit vers ben ik gaan bidden en heb ik gevraagd of God mij dingen in wilde laten zien die ik deed voor mezelf, en niet voor Hem. Een paar dingen werden me toen duidelijk. Als eerste, mijn telefoongebruik! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in mijn instellingen kan ik mijn schermtijd zien en daar werd ik niet altijd blij van… De tijd die ik spendeer op mijn telefoon zou ik veel beter kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor God! Maar ook voor school, vaak stel ik schoolwerk uit en zit ik te niksen op mijn telefoon, dit kan veel beter. Ik realiseerde me ook dat mijn telefoon vaak de reden is dat ik ergens niet aan toe kom (bijvoorbeeld stille tijd) en ik voelde echt dat God tegen me zei dat ik daar bewuster mee om moet gaan.

Wat is jouw uitdaging?

Dit is een voorbeeldje van wat ik persoonlijk uit dit vers heb gehaald, en hoe ik het toe probeer te passen in mijn eigen leven. Ik wil je uitdagen om ook eens aan God te vragen of jij dingen in je leven hebt die anders moeten, misschien maar kleine dingen, maar in die kleine dingen kun je toch leren om Hem te dienen. Het belangrijkste hiervan, vind ik, voor mezelf, is dat ik steeds meer leer hoe God het bedoelt heeft voor me, dat ik Hem steeds beter leer kennen, en het leer om zijn wil boven die van mij te stellen, elke dag opnieuw.

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle