Doorzetten – hoe doe je het?

Sindskort doe ik bootcamp. Op maandagavond trek ik mn joggingbroek aan en loop naar het park naast mijn huis. Daar worden we een uur lang afgebeuld door een gelukkig heel aardige mevrouw. Sprintjes trekken, planken, kikkersprongen, opdrukken, crunches. De eerste keer heb ik een week lang al mn spieren gevoeld. Afzien!

Afzien moeten we allemaal weleens. Soms vind je iets niet leuk maar moet het toch. Of soms moet je door een lastige periode heen, die wat langer duurt en dan moet je ook afzien. Dingen die ik niet zo leuk vind zijn vaak huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen, strijken (doe ik bijna nooit!) en klussen die vaak niet snel iets opleveren.

Doorzetten
Maar afzien kan ook langere tijd duren en wat serieuzer zijn, bijvoorbeeld wanneer je niet lekker in je vel zit. Ook dat kan voelen als ‘afzien’. Wat heb je ervoor nodig om goed te kunnen afzien en moeilijke dingen te doorstaan? Doorzettingsvermogen! Dat betekent dat je niet snel opgeeft maar dat je volhoudt. Ken je die test met die piepjes, waarbij je dan heen en weer moet rennen? Die is all about doorzetting! Die kun je goed volbrengen omdat je zo’n goede conditie hebt, maar ook omdat je het gewoon niet op wilt geven en de winnaar wilt zijn.

Ik denk dat doorzetten een Bijbelse opdracht is. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar er zijn heel veel teksten in de Bijbel waarin God zegt dat je moet vechten. Strijd de goede strijd, is er zo eentje. Er zijn veel momenten in je leven waarop je zou willen opgeven maar doorgaan en de moed vasthouden, brengen je veel verder!

Hoe je dat doet?
– Kijk naar het uitzicht. Bootcamp vind ik op zich heel erg leuk, maar er zijn momenten tijdens de les dat ik wel wil dat het uur voorbij is. Maar ik wéét dat als ik het uur vol maak, ik trots op mezelf ben en tevreden onder de douche sta. En als ik nog verder kijk, weet ik dat ik hier uiteindelijk een strakker lijf van krijg en dat ik me fitter voel. Daar doe ik het voor!
– Kweek karakter. Een pittige dame is er eentje die kan doorzetten, niet iemand die bij t minste of geringste opgeeft en dat kun je trainen. Met hardlopen bijvoorbeeld, kan ik zeggen: ik stop want mn lijf wil niet meer. Maar ik kan ook zeggen: ik stop bij de volgende lantaarnpaal. Dat eist net even wat meer van mezelf maar het lukt toch altijd!
– Kom in actie. Klagen over je leven of omstandigheden maar vervolgens niet kijken naar wat je er zelf aan kunt doen om het beter te maken? Daar heb ik geen respect voor. Het is aan JOU om in actie te komen en te kijken naar wat je zelf kunt doen. Natuurlijk zijn er soms omstandigheden waarbij dat niet kan en het gewoon moeilijk is. Dan moet je lief voor je zelf zijn en rekening met jezelf houden. Maar slachtoffergedrag helpt je meestal niet verder!
– Streng ben ik he :) Natuurlijk zijn er genoeg mensen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is om in actie te komen. Maar ik geloof erin dat dat je altijd verder brengt dan stilzitten. Een andere tip is: vraag hulp. Vraag mensen in je omgeving of ze je willen helpen doorzetten door je aan te moedigen of je te belonen.

Hoe kweek jij doorzettingsvermogen?