Do’s en don’t’s voor je middelbare schooltijd #2

In mijn vorige blog gaf ik tips aan mijn jongere zelf op de middelbare school. Ik kwam erachter dat ik er eigenlijk veel te veel had om in één blog te stoppen. Dus voilà, hier is deel 2! Het vorige deel kun je hier checken.

Do’s:

  • Maak planningen altijd op de computer. Excel is hier bijvoorbeeld een heel fijn programma voor. Het kost misschien even wat meer tijd, maar dan heb je ook wat. Het resultaat is sowieso netjes en je kunt het altijd nog aanpassen. Dat scheelt heel wat gekras en geklieder kan ik je vertellen!
  • Geef je mentale gezondheid Het is helemaal niet stoer ofzo om je altijd maar goed te voelen. Het is juist super moedig van je als je durft aan te geven dat het even niet lekker gaat en dat je graag hulp wilt zoeken. Ik was iemand die graag zelf mijn eigen problemen fixte. Maar guess what, soms kan dat niet en heb je simpelweg steun van anderen nodig.
  • Besef dat je samenvattingen en aantekeningen geen kunstwerk hoeven te zijn. Op YouTube staan genoeg filmpjes van mensen die de meest ‘aesthetic’ schoolschriften hebben. Heel leuk allemaal, maar niet erg efficiënt. De docenten gaan in een hoog tempo door de uitleg heen en dan kun je beter de juiste dingen opschrijven dan je inspannen om de tussenkopjes mooi te handletteren. Mijn tip: schrijf alles gewoon in je normale handschrift en markeer als je thuis bent de kopjes en begrippen.

Don’t’s:

  • Vergelijk jouw vrije tijd niet met die van anderen. Ik had in de klas altijd meiden waar ik stiekem tegenop zag. Ze hadden 101 hobby’s, zaten op een sport, bespeelden een muziekinstrument, waren zowat continu met vrienden en haalden op de een of andere manier ook nog goede cijfers voor school! Vergeleken met hen vond ik mijn leven niet zo spannend. Maar iedereen is anders, focus je gewoon op hoe je jouw eigen tijd graag wilt besteden.
  • Kijk in de ochtend geen YouTube filmpjes. Gewoon, om te voorkomen dat je heel graag het filmpje van 22 minuten af wilt zien terwijl je eigenlijk al klaar bent met ontbijten en vervolgens in de stress raakt omdat je razendsnel op je fiets moet springen.
  • Maak je geen zorgen over je toekomst. Ik weet uit ervaring dat een pakketkeuze en een studiekeuze je erg veel twijfels kunnen bezorgen. Wanneer je voor de keuze staat voelt het als een levensbepalend moment dat nooit meer is terug te draaien. Maar dat valt reuze mee. Zo koos ik in de derde voor een profiel zonder natuurkunde, maar kwam ik er halverwege de vierde achter dat ik dit vak nodig had voor veel studies die me leuk leken. Dit betekende dat ik zelfstandig de gemiste stof moest inhalen. Uiteindelijk is dat, met de nodige inspanning, gelukt. Dus leg jezelf vooral niet te veel druk op bij het kiezen.

Photo by Omar Roque on Unsplash