Do’s en don’t’s voor je middelbare schooltijd

Ondertussen komt mijn eindexamen al angstaanjagend dichtbij en heb ik mijn laatste les ooit overleefd. Ik heb veel geleerd, veel gelachen en een ontzettend leuke tijd gehad. Maar sommige dingen had ik achteraf misschien anders kunnen doen. Daarom heb ik hier een lijstje met adviezen voor mijn jongere zelf. Misschien heb jij er ook wat aan!

Do’s

  • Heb lol. Deze tijd van je leven is spannend en soms verwarrend. Er wordt veel van je verwacht, terwijl je zelf nog niet eens zo goed weet wie je bent en wat je wil. Probeer alles niet al te serieus te nemen. Geniet ervan om tijdens de les te kletsen met je buurvrouw en verbaas je over al die aparte wezens genaamd docenten.
  • Stop de drie P’s in je rugtas: portemonnee, pen, paracetamol. Het is altijd handig om geld bij je te hebben, bijvoorbeeld als de ijscoman onverwachts voor het schoolgebouw staat :) Ook is het slim om standaard een pen onderin je tas te bewaren. Als je dan je etui vergeet, heb je nog een reservepen!
  • Ga uitdagingen aan. Ik was vroeger iemand die het iets te comfortabel had in haar comfort zone. Op gave ervaringen zoals een uitwisseling zei ik vaak nee. Dat kwam omdat ik vooral naar de dingen keek die fout konden gaan. Iets vaker het avontuur aangaan kan echt geen kwaad!
  • Investeer tijd in vriendschappen. School is super belangrijk, maar vrienden ook. Je cijfers blijf je niet zien als je van school af gaat, je vrienden hopelijk wel. Dus knoop eens een gesprek aan met dat nieuwe meisje en spreek genoeg af met je klasgenoten om ze beter te leren kennen.

Don’ts

  • Schaam je niet voor wie je bent of wat je hebt. Misschien heb jij je op je eerste schooldag expres niet al te opvallend gekleed. Of heb je afstand gedaan van je basisschool broodtrommel, omdat je bang was dat mensen je zouden uitlachen. Dat is nergens voor nodig! Doe waar je je goed bij voelt. Ik heb als zesdeklasser geregeld mijn oude paardentrommeltje meegenomen, niemand die daar raar van opkeek.
  • Wees niet bang om af te gaan. Heel eerlijk: ik ben het nog steeds een beetje. De grootste nachtmerrie bij een presentatie is dat je niet meer weet wat je moet zeggen. In het ergste geval ligt dan de hele klas in een deuk. (Dit is nog nooit bij mij in de klas voorgekomen. En als het gebeurt, dan moeten je klasgenoten zich eerder schamen dan jij.) Maar even serieus, je bent en blijft geliefd, hoe hard je ook faalt.
  • Klaag niet. Klagen in het algemeen, maar vooral klagen op school. Ik heb heel vaak de volgende zinnen uitgesproken: ‘Ik wil naar huiiiiiiiiiiiis.’ ‘Waarom moeten we altijd zo vroeg opstaan??’ ‘En we moeten hierna nóg twee uur…’ Zeer verleidelijk, maar door deze dingen te benoemen krijg je nou niet bepaald meer energie.
  • Laat je niet gek maken door ouderejaars. Toen ik als eersteklasser rustig mijn kluisje aan het inladen was, stond er ineens een ouder meisje achter me. Uit het niets maakte ze een rotopmerking, iets over mijn zware tas ofzo. Ik dacht dat dat in de tweede klas wel achter de rug zou zijn. Nee dus. Een paar jongens zeiden toen over mij: ‘Haha, je ziet zo dat dat een brugger is.’ Het voelde vernederend. Trek je alsjeblieft niets aan van dit soort mensen die zich beter voelen door hun leeftijd. Als zij volgend jaar aan een nieuwe opleiding beginnen, zijn ze zelf ook weer de jongsten.

Wat is jouw #1 advies voor andere BELLES op de middelbare school?

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels