Drie keer what-to-do wanneer iemand misbruik van je maakt

In de vorige blog heb ik geschreven over vier soorten misbruik en waarom ik juist in deze ‘gezellige weken’ daar over schrijf. Als je je daarin herkent (of misschien herken je een goede vriendin van je), hierbij een paar to-do’s voor jou. Want niets doen, zal je geen goed doen.

Wanneer iemand misbruik van je maakt, kan dat leiden tot psychische en lichamelijke problemen. Denk aan angsten, depressies, buik- en hoofdpijn, onzekerheid, hechting, lastiger liefde geven en krijgen etc. Soms is dit pas veel later in je leven merkbaar. Het is dus belangrijk om het misbruik niet voor jezelf te houden, maar om in actie te komen. Niet alleen om deze problemen te beperken of te voorkomen, maar vooral ook om jouw verhaal een plek te geven. Om gehoord en gezien te worden en samen met anderen op weg te gaan, met mensen die je met liefde willen helpen.

Stap 1: Neem zelf je gevoelens serieus

Enorme boosheid, een diep verdriet of grote angst. Deze gevoelens kunnen in je zitten omdat er misbruik van je is gemaakt. Misschien vind je die gevoelens wel heel stom of zelfs slecht. Maar gevoelens op zich zijn niet slecht. Het is het resultaat van dat wat er met je is gebeurd. Die gevoelens zijn er, en hoef je dus niet weg te drukken. Sterker nog: accepteer en omarm deze gevoelens. Erken voor jezelf: ik ben boos, hartstikke boos (of verdrietig, of bang, of…) en dat komt omdat er …… (jij weet zelf wel wat je in kunt vullen) met mij gebeurd is. En dat voelt ontzettend rot.

Stap 2: Kom uit de isolatie

Je draagt een verhaal met je mee met de nodige gevoelens, zoals je hierboven al las. Dit verhaal kan voor jou een groot geheim zijn. (Misschien dreigt de dader wel dat het ook een geheim moet blijven, want anders…) Voor de buitenwereld lijk jij de vrolijke en gewone meid, waar niets mee aan de hand is. Zelf weet jij wel beter. Misschien hou je het wel graag zo, dat beeld dat anderen van jou hebben. Je schaamt je vreselijk en moet er niet aan denken dat anderen het weten. Of je bent bang voor wat er gebeuren gaat wanneer het geheim doorbroken wordt. Misschien voel je je ook wel schuldig over wat er gebeurt of is gebeurd, het zal toch vast ook wel voor een gedeelte aan jou liggen.

De stap om uit je isolatie (jouw hoofd, hart en beleving) te komen is groot. Eigenlijk durf je het niet. Toch wil ik je aanmoedigen om dat wel te doen. Ik wil je zeggen dat het een leugen is dat het aan jou ligt. Je bent een slachtoffer van iets naars wat je is overkomen. Ik wil je uitdagen om een kleine stap te zetten om je verhaal met iemand te gaan delen. Misschien is dat wel anoniem (veilig van achter je computer) met iemand van een organisatie. Misschien weet jij eigenlijk wel heel goed wie je kunt vertrouwen in je eigen omgeving en bij wie je het liefst je hart zou uitstorten. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar blijf hier niet meer alleen mee worstelen. Kom in actie en zorg dat dit geheim niet meer alleen van jou is, daar ben jij veel te belangrijk voor!

Stap 3: Praat-praat-praat

Of het nu in het echt is of digitaal: je mag woorden geven aan wat jou is overkomen. Waarom?

– Voor steun: je hoeft niet langer alleen te strijden, mensen gaan met je ‘meelopen’ en meedenken. Jou ruimte geven om dit verdriet en verhaal een plek te gaan geven in je leven.

– Voor hulp: je bent beschadigd en dit heeft de nodige gevolgen op je leven nu of later. Daar heb je (professionele) hulp bij nodig.

– Voor aangifte: dit gedeelte wordt vaak vergeten, maar misbruik is strafbaar. Meestal wordt er geen zaak van gemaakt omdat het om familie of kennissen gaat en jij dat anderen niet wilt aandoen. Hier kun je meer lezen over het aangifte doen van seksueel misbruik.

We weten dat dit een enorme stap kan zijn maar we willen je echt aanmoedigen naar buiten te gaan met je verhaal. Kies iemand uit die je vertrouwt en je serieus neemt en vraag diegene ook om hulp ná het vertellen. Je ziet er misschien tegenop om naar huis te gaan als je het verteld hebt. Maar echt: hoe eerder jij je verhaal deelt, hoe meer kans er is dat je dit op een goede manier kunt gaan verwerken.

Lieve meid, misschien ben je nog hartstikke anoniem met je verhaal. Bij Huis van Belle denken we aan jou en bidden we ook voor je!