Ecoute la musique Française!

Eindelijk! Bijna zomervakantie. Ga jij ook naar Frankrijk? Verlang je er al naar? De lekkere versgebakken stokbroden en croissants, de heerlijke gebakjes in de Franse bakkerijen. De zon in het zuiden of de drukte in Parijs? De Franse mensen die allemaal net iets te snel praten om het te kunnen volgen. De Franse taal die je gelijk doet denken aan de lange avonden vol gelach, geur van lekker eten, zonsondergang en gezelligheid. De bergen met wegen waar je af en toe de veiligheid van wantrouwt. Wielrenners die in Frankrijk kunnen vinden wat wij hier in Nederland niet hebben; bergen. De zon, de zee, de stranden. Er is te veel om op te noemen. Maar dit blog gaat over Franse muziek. Hippe muziek en artiesten van nu. Muziek die jij misschien wel in Frankrijk zelf tegen gaat komen? Of alvast wilt luisteren om lekker in de stemming te komen.

Mijn top 5 Franse muziek

Waar ik ben, daar is muziek. Liefst Franse muziek, en als het even kan graag Franse Rap. De Franse Rap die ik luister is over het algemeen wel Afrikaans getint, maar dat is ideaal voor de zomer. Het begrip ‘Afrikaans getint’ is nog wel wat groot. Veel van de artiesten die ik luister zijn Congolees (vaak Frans + Congolees) of Zuid-West Afrikaans.

1. La meme – Vianney en Maitre Gims

2. Mafiosa – Lartiste

3 Ta marniere – Hoshi

4 Djadja – Aya Nakamura

5 Maria Maria – kendji Girac

7 artiesten voor tijdens je autorit:

1. Maitre Gims

Je kent hem vast wel van zijn bekende hit “j’me tire” van 5 jaar geleden. Ondertussen heeft hij heel wat nieuwe hits gescoord en zijn album Ceinture Noire, welk bestaat uit bijna 30 nummers, bevat ook heel wat nieuwe hits. Hij zingt en rapt. Hij is van origine Congolees, maar heeft de minst Afrikaans getinte muziek dan de rest in dit rijtje.

2. Dadju

Dadju is het broertje van Maitre Gims, maar maakt wel ander soort muziek. Hij gebruikt veel Afrikaanse ritmes en instrumenten hij is in korte tijd best populair geworden in Frankrijk.

3. MHD

MHD; mohammed, onmisbaar in dit rijtje. Hij is enorm populair en niet alleen in Frankrijk. Hij is begonnen als rapper op straat met vrienden. Veel van zijn vrienden zijn Congolees, dat is waarom hij de Congolese taal ook een beetje spreekt. Hij rapt en gebruikt Afrikaans ritme.

4. Aya Nakamura

Een van de weinige Afrikaanse vrouwen die in dit rijtje past qua Franse Rap. Ze heeft liedjes met MHD, Naza en Dadju. Ze gebruikt ook het Afrikaanse ritme, ze is in tegenstelling met de rest geen Congolees, ze is van Mali. Ik persoonlijk vind haar erg goed, en haar liedjes zijn de songs voor de zomer!

5. Naza

Hij gebruikt veel Congolese instrumenten en woorden, het meest van alle artiesten in dit rijtje. Maar dat maakt hem wel erg leuk. Zijn muziek is het makkelijkst mee te zingen want hij herhaald woorden en zinnen vaak. Op zijn muziek kan je erg goed dansen.

6. L’algerino

Zijn genre is Hip/Hop en rap. Hij heeft fijne ritmes en is ook zeker bekend in Frankrijk. Zijn muziek is anders dan de Afrikaanse rap, maar zeker niet minder leuk!

7. Lartiste

Hij is geboren in Marokko. Zijn nummer Chocola is mijn all time favourite. Mafiosa is zijn HIT in de top 5. Hij heeft snelle ritmes maar je ook zeker op kan dansen. Hij zingt en rapt, ook vaak samen met een andere zangeres.

Luisteren jullie veel Franse muziek? Hebben jullie nog suggesties voor leuke artiesten?