Een jaar lang zonder nieuwe kleding | Update 4

Yes, het is alweer november. Nog maar twee maanden, en dan… Heb ik mijn doel behaald! Ik moet zeggen, dat voelt góéd! Echt heerlijk om – na zo lang ermee bezig geweest te zijn – dit doel gewoon te behalen. En daarnaast vind ik het ook wel leuk dat ik de beloning die ik voor mezelf gesteld had, ook echt verdiend heb. Dat is een flinke tijd geleden geweest, dat ik lang op iets heb moeten wachten en ik het in handen kreeg omdat ik het verdiend had (en niet omdat de portemonnee het toeliet).

De eerdere updates kun je trouwens hier lezen: update 1, update 2 en update 3.

Takkie

Als kind maakte mijn moeder hier graag gebruik van. Zo vond ik het maar niks om ’s ochtends te ontbijten. Boterhammetjes gingen te langzaam en daarom mocht ik Brinta eten (met suiker zelfs). Toch ging deze pap er echt tegen heug en meug in. Mijn moeder bedacht iets slims: per keer dat ik (snel) mijn bordje leegat – en dus op tijd klaar was –, kreeg ik een kwartje (yep, I know, I’m that old). Ik wilde al héél lang een ‘Takkie’, een pluche knuffelhondje bij de Hema. Ik geloof dat het beestje iets van zes gulden was, dus dat waren 24 kwartjes. Af en toe lukte het een dag niet, maar uiteindelijk had ik ze allemaal bij elkaar gespaard.

Man, wat was ik trots toen ik dat blauwe papier met kwartjes erop, aan de caissière overhandigde. Ik voelde me echt een baas. Dat knuffeltje was toen heel speciaal voor me (en ik moet bekennen dat ik het beestje nog steeds heb); ik had er echt voor gewerkt en de beloning mogen ontvangen.

Nieuwe schoenen als beloning

Lang verhaal kort: ik had mijzelf nieuwe schoenen beloofd (een paar dat ik al heel lang wil) als ik het zou volhouden om een jaar lang geen kleding te kopen. Nu het jaar bijna om is en de beloning dichterbij komt, heb ik al flinke voorpret. Dus op de valreep heb ik nog een les geleerd: Wachten en werken voor iets is leuk!

Veel leuker dan: “Ik wil ze en ik heb geld op de bank, dus staat de maand het deze keer toe? Ja? Oké, kopen.” Super saai toch? En ik weet ook wel dat je, wanneer je wat jonger bent, echt niet zomaar dure schoenen kan kopen. Maar ook in de wat kleinere dingen kun je gemakkelijk zijn met uitgeven en jezelf verwennen. Absoluut niet verkeerd, maar soms verwennen we onszelf iets te veel en is de lol er een beetje van af. Zo ook met wat ik noemde: overconsumeren. De lol is er vanaf en je hebt sneller weer iets nieuws nodig om die rush vanbinnen te voelen.

Beloning voor jezelf

Zelf ben ik momenteel ook concreet met andere doelen aan het werk. Dit zijn doelen die ik per maand opstel en per dag evalueer. Denk aan doelen omtrent mijn zelfbeeld, mijn uitgavepatroon, mijn gedachtes (zijn ze positief of negatief?) et cetera. Door deze doelen maandelijks op te stellen en hier een beloning aan te koppelen, behaal ik daadwerkelijk veel meer doelen en voel ik me blijer. Voorbeelden van beloningen kunnen zijn: iets nieuws kopen (lekkere parfum of crème, of die wafelplaat die ik al lang wilde), maar ook bijvoorbeeld een lekker bad nemen of een kopje koffie met heel veel karamel drinken, omdat ik de hele maand op een gezonde manier met eten ben omgegaan. Iets nieuws hoeft dus helemaal niet, je kunt jezelf op zoveel manieren verassen!

Heilige Geest

Doelen stellen en hier dagelijks mee bezig zijn is een tool die we ook van God hebben mogen ontvangen. Het helpt ons brein om nieuwe paden te bewandelen en veerkrachtig gedrag aan te leren. Daarnaast hoeven we het niet alleen te doen. De Heilige Geest helpt ons graag met het vernieuwen van ons denken en het vernieuwen van onze vastgeroeste patronen. Je hoeft Hem alleen maar om hulp te vragen, én (heel belangrijk) op Hem en Zijn werk in jou te vertrouwen.

“En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene.” – Romeinen 12:2, NBG.

En God wil voor jou het goede, welgevallige en volkomene, ook in jouw denken en doen. Hij wil graag dat je geniet van je dag en geniet van wie jij bent, en als daar een vernieuwing van denken voor nodig is, zal Hij niet twijfelen om dit werk in jou te doen.

“Ik zal jullie met schoon water besprenkelen en jullie schoonwassen. Ik zal alle slechtheid en alle afgoderij van jullie afwassen. Ik zal jullie een nieuw hart geven. Ik zal een nieuwe geest in jullie leggen. Jullie eigen hart, dat zo hard en zo koud is als steen, zal Ik uit jullie weghalen. En dan zal ik jullie een warm, zacht hart geven. Ik zal mijn Geest in jullie binnenste leggen. Dan zullen jullie leven zoals Ik het wil. Jullie zullen je aan mijn wetten en leefregels houden.” – Ezechiël 36: 25-27, De Basis Bijbel.

In mijn volgende, en tevens laatste blog in deze serie, zal ik jullie meer vertellen over het grijze gebied omtrent duurzaamheid en fair fashion én ga ik kijken of ik mijn ‘sidegoals’ ook heb behaald. Stay tuned!

Photo by Burgess Milner on Unsplash