Een jaar lang zonder nieuwe kleding | Update 5 – deel 1

JAAA! Het jaar is om, en ik heb geen kleding gekocht. Dat betekent dat ik mijn doel heb behaald! Zoals beloofd zou ik jullie in deze blog meer vertellen over het grijze gebied omtrent duurzaamheid en fair fashion én ga ik kijken of ik mijn ‘sidegoals’ heb behaald.

De sidegoals die ik vorig jaar heb geformuleerd waren de volgende:

  • Ik wilde meer leren over fair fashion, en waar je eerlijke kleding kunt kopen;
  • Ik wilde leren minimaliseren;
  • Ik wilde blij leren zijn met wat ik al heb en hier dankbaar voor zijn;
  • Ik wilde minder hebberig worden.

Het bijzondere is dat ik al deze subdoelen heb mogen behalen. Daar ben ik echt ontzettend dankbaar voor! In deze blog wil ik elk subdoel langsgaan en hier wat meer over vertellen. Gezien het uiteindelijk een hele lange blog is geworden, heb ik besloten om ‘m weer op te delen. Hierbij het eerste deel, geniet ervan!

  1. Fair fashion & eerlijke kleding

Vorig jaar noemde ik de naam @fair_friday in mijn eerste blog. Deze Instagram wordt gerund door Anne & Elrike. Hun account is seculier, maar de diepere visie van deze vrouwen komt vanuit hun christelijke identiteit: vechten tegen onrecht en strijden voor gerechtigheid! Ik ben deze dames op Insta erg dankbaar voor hun tips en tricks als het gaat om fair fashion. Zij delen zoveel mooie, duurzame merken, dat het zeker de moeite waard is om eens een kijkje op hun profiel te nemen. Dus wanneer ik weer echt iets nieuws wil kopen, ga ik zeker de merken die zij promoten checken. Daarnaast bloggen ze ook op hun eigen site; echt een aanrader voor wanneer je meer wilt leren over fair fashion en hoe te leven zonder het kopen van oneerlijke kleding. Het is eigenlijk makkelijker dan je zou denken, deze meiden hebben het allemaal al voor je uitgezocht!

Verder ben ik van plan om lekker tweedehands te gaan kopen. Vinted heb ik inmiddels al ontdekt en is in deze tijd ook een fijn platform om (voor mij) nieuwe kleding op te kopen. Ik had afgelopen jaar graag naar de IJhallen in Amsterdam gegaan, waar veel tweedehands beurzen gehost worden, maar dat is er door de omstandigheden helaas niet van gekomen. Ik hoop dit zeker nog te gaan doen, wanneer dit weer mogelijk is!

  1. Minimaliseren

Dit jaar heb ik zeker mogen leren om te minimaliseren. Ik heb echt heel veel opgeruimd en weg gedaan. Zo heb ik een eigen Instagramaccount opgezet, waar ik voor een zacht prijsje veel van mijn kleding, schoenen en spulletjes heb verkocht. Je kunt nog steeds tweedehands spulletjes op deze Instagram kopen, te vinden onder de naam @hetzoldertjevanyafit. Ik ben ook te vinden op Vinted. Wie weet zit er iets leuks voor jou tussen en krijgt een item zo weer een nieuwe kans (lekker duurzaam 😊)!

Toch moet ik zeggen: er zijn ook weer veel nieuwe spullen (geen kleding of schoenen) bij gekomen. Ook dingen die ik niet keihard nodig had. Ik merk dat ik het erg lastig vind om mezelf op le moment suprême aan te spreken op dit koopgedrag. Dus… Misschien dat ik dit doel voor 75% heb behaald. Op dit moment wonen we in een huurwoning en zijn we op zoek naar een koopwoning. Met dat in mijn achterhoofd, wil ik graag nóg een keer door al mijn spullen, om opnieuw te kijken of er wat weg kan en ik er iemand anders blij mee kan maken. Die verschijnen dan uiteraard ook weer op mijn Instagram. Dus stay tuned!

Sidenote: ik denk dat ik dit elk half jaar sowieso moet doen. Zo blijf ik alert op wat ik eigenlijk heb en hoop ik steeds makkelijker dingen in de winkel te laten liggen. En daarnaast wil ik meer dingen verzamelen die me echt gelukkig maken. Zoals fotoboekjes laten maken. Of handgeschreven briefjes. Herinneringen!

Over twee weken deel twee van mijn laatste blog!

Wil je de eerdere blogs lezen over Yafits geen-kleding-challenge? Lees hier de andere updates terug: update 1, update 2, update 3 en update 4.

Photo by S O C I A L . C U T on Unsplash