Een jaar lang zonder nieuwe kleding | Update 5 – deel 2

Hi meiden! Hierbij deel twee van mijn laatste blog over een jaar zonder nieuwe kleding. Deze blogs beschrijven het behalen van mijn subdoelen. Klik voor deel 1 hier.

  1. Dankbaarheid

Graag wilde ik meer dankbaarheid ervaren in mijn leven. Ik wilde blijer zijn met de dingen die ik had, in plaats van me blindstaren op de dingen die ik niet heb. En ik moet zeggen, dat is echt gelukt. Steeds vaker vond ik iets in mijn kast wat ik eigenlijk best leuk vond, of merkte ik dat bepaalde kleding die ik aan had mij een fijn gevoel gaf. Doordat ik er oprecht blij mee was.

Maar ook door het minimaliseren, kreeg ik meer oog voor wat ik echt fijn en leuk vind in huis. Ik houd bijvoorbeeld heel erg van natuurlijke tinten, lampjes, kaarsjes en planten. Dat geeft ons huis echt sfeer. Ook houd ik van mooie platen met een boodschap. Andere ‘tierelantijntjes’ probeer ik zoveel mogelijk weg te doen, want dat geeft me vaak snel een druk gevoel. Daarnaast heb ik ook aardig wat boeken, die nu nog op zolder liggen, maar die ik in ons nieuwe huis graag zou uitstallen in een mooie boekenkast. Wanneer ik een boek minder mooi vind, dan verkoop ik deze gerust weer door of geef ik het weg. Op naar een volgende lezer die het verhaal misschien anders ziet!

Ik merk dat ik me blijer en dankbaarder voel met minder spullen. Daarom denk ik dat dankbaarheid een mooi gevolg is van minimaliseren, omdat het je doet beseffen hoeveel je eigenlijk wel niet hebt als je leeft in een land als Nederland. We hebben veiligheid, warmte, een huis, genoeg kleding en eten, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst… Tweederde van de wereldbevolking kan dat helaas niet zo stellig zeggen.

We hebben zoveel. En ik heb ontdekt dat als ik heel veel spullen heb, het me juist angstig maakt om al deze dingen te verliezen en ik de neiging heb om me eraan vast te klampen. Ook wil ik dan steeds meer en is het nooit genoeg. Maar wanneer ik afstand doe van deze drang naar meer en juist veel weggeef, merk ik dat er geluk ligt in het weggeven en afstand nemen van spullen. Het maakt me een blijer en dankbaarder mens. En dat is wel het mooiste wat ik vanuit mijn challenge van afgelopen jaar meeneem.

  1. Minder materialistisch

Afgelopen jaar heb ik mogen leren dat mijn identiteit niet te vinden is in de kleding die ik draag. Natuurlijk heb ik nog wel steeds een lekker gevoel bij bepaalde kleding (helemaal niet erg). Maar ik wil mezelf er niet meer zo in verliezen als de voorgaande jaren. Daarom vind ik het ook belangrijk dat ik, nu ik weer kleding mag shoppen, ik niet mega ga overconsumeren. Ook niet als het gaat om tweedehandskleding. Natuurlijk is het leuk om telkens iets nieuws te kopen, maar ik wil gewoon blij (en dankbaar) blijven met wat ik heb. En wanneer ik dan iets nieuws koop, mag ik ook weer in mijn kast kijken naar wat ik minder aan heb en eigenlijk wel weg mag. Of waar ik (achteraf) toch minder gelukkig van word als ik het aan heb.

Ik wil mijn kledingkast graag vullen met kleding die me goed staat en waar ik blij van word! Dat maakt ook dat ik die kleding vaker aan doe en is dus gelijk duurzamer, want ik heb dan minder nodig. En geloof me, we hebben écht niet zoveel nodig, hoor… Niemand om me heen heeft aan mijn kleding gemerkt dat ik bezig was met deze challenge. Alleen de mensen die wisten dat ik ‘m deed! Ik ontdekte zelfs een aantal items in mijn kast die ik helemaal vergeten was, en toen kreeg ik de vraag of ik iets nieuws had, haha! Zo kan het dus ook (*stem van Maan*).

Volgende keer lezen jullie in deel drie welke verrassende les ik nog meer geleerd heb in mijn jaar zonder nieuwe kleding. Het was een les die ik niet op mijn lijstje doelen had staan… Tot snel!

Photo by Cam Morin on Unsplash