Een jaar lang zonder nieuwe kleding | Update 5 – deel 3

Hier is ‘ie dan… Mijn allerlaatste blog over mijn jaar zonder nieuwe kleding. Dit keer: een verrassende les!

Wil je de eerdere updates ook lezen? Je kan ze hier vinden.

Grijs leven

Het duurzame leven is niet altijd zwart-wit. Dit leven is soms grijs. Zo las ik een interview met Dennis Storm over ontspullen, minimaliseren en een duurzaam leven leiden. Een tijd geleden besloot hij het roer volledig om te gooien. Hij heeft zijn glamoureuze presentatorleven ingeruild voor een rustig leven op Bali met zijn gezin. Ik hoor je denken: “Bali?! Of all places? Klinkt niet heel minimalistisch…” Dacht ik eerst ook, tot ik me wat meer verdiepte in zijn leven. Hij woont in een klein appartement met zijn gezin, zijn kinderen krijgen maar één cadeau voor hun verjaardag (van de hele community) en hij werkt nu voor zichzelf door meubels te maken. Hij heeft inmiddels zelfs geen keukenkastjes meer nodig, simpelweg omdat hij geen spullen meer heeft om erin te doen.

Weg ermee

Hij heeft in 2018 een boek geschreven over minimalisme, met als titel: “Weg ermee”. In dit boek beschrijft hij dat het soms overweldigend kan voelen om het ‘goed’ te doen. Probeer jij maar eens áltijd alles biologisch te kopen, geen gebruik meer te maken van plastic (probeer maar eens een week boodschappen te doen zonder plastic te willen kopen), altijd koud te douchen, nooit meer de kachel aan te doen (want: je hebt toch truien?),  alles fairtrade te kopen (onder het mom van: heb je het geld niet, dan heb je het niet nodig) en het liefst zo min mogelijk te kopen (want: minimalisme).

Grijstinten

En vergeet trouwens de dierproefvrije make-up, crême en natuurlijke zeep niet. Ik moet je zeggen, ik word er zelf al moe van om het op te schrijven.. Want, hoewel ik zeker geloof in al deze principes en er zoveel mogelijk naar streef om ze na te leven, heb ik ook geleerd dat het voor mij (in ieder geval op dit moment) niet haalbaar is om het allemaal perfect te doen. Soms bestaat het leven uit grijstinten.

De waarde zit in je intenties

Dennis beschrijft dit ook in zijn boek. Hij geeft aan spijt te hebben van de vele vliegreizen die hij heeft gemaakt in de periode dat hij werkte voor BNN op reis, maar kan er niet aan ontkomen om eenmaal per jaar een vlucht naar Nederland te boeken om zo zijn familie en vrienden te kunnen blijven zien. Hij geeft dan ook aan dat het niet gaan om alles perfect te doen, maar dat de waarde juist zit in jouw intenties om de wereld een betere plek te maken. Zo kun je dus best één keer per jaar een retourtje Nederland boeken, zolang je maar weet waarom je dit doet.

Waarom het zo belangrijk is dat het voor dat moment jouw principes mag overstijgen. En wat mij betreft mag een goede reden ook best zijn omdat je jezelf wat ruimte gunt en je ervoor kiest om jezelf eens te trakteren op iets wat je je normaal gesproken onthoudt vanwege je principes.

Kiezen voor één ding

Begrijp me niet verkeerd, ik vind principes mooi en ik houd er graag aan vast. Maar ik kan niet alles goed doen en daarom focus ik me soms meer op het één dan op het ander. Zo kies ik voor mijzelf een aantal principes die ik zo belangrijk vind dat ik ze (zo goed als) nooit laat gaan. Voor mij is dat bijvoorbeeld biologisch vlees willen eten, en vaker vegetarisch willen eten dan niet vegetarisch. Maar dat betekent niet dat ik niet bij familie of vrienden wil eten die geen biologisch vlees bereid hebben. Dan kies ik voor de waarde die ik zie ik relaties, boven de waarde die ik zie in het eten van biologisch vlees.

Schoenen kopen

Een ander principe is het willen kopen van eerlijke kleding, en wanneer dit niet kan, het kopen van tweedehands kleding. Toch struggle ik hierin bij het kopen van schoenen. Ik vind het namelijk heel belangrijk om goede schoenen te hebben. Vaak zijn dit leren schoenen, omdat deze heel lang meegaan. Niet altijd lukt het om schoenen te vinden die op een eerlijke manier gemaakt zijn. Dat vind ik heel verdrietig en jammer. Wanneer het écht niet lukt om eerlijke, fijne schoenen te vinden, kies ik voor de beste optie die hierna komt.

Daarbij vind ik het belangrijk om te benoemen dat ik dit alleen doe met items die ik eens in een aantal jaar koop. Op deze manier beperk ik toch een mindere keuze, maar ga ik mijzelf bijvoorbeeld niet voorbij door op slechte schoenen te moeten lopen. Ik merk dat mijn perfectionisme me hierbij nog weleens in de weg staat. Zelfs bij het opschrijven hiervan voel ik negatieve gedachtes in mijn hoofd: “Wat zullen ze wel niet van je denken? Je kiest lekker wel voor jezelf met goede schoenen, maar niet voor de arbeidsomstandigheden van de mensen die deze schoenen hebben gemaakt of de dieren die voor deze schoenen hebben geleden..!”

Niet zwart-wit, maar grijs

Ik vind het belangrijk om jullie hiervan deel uit te laten maken. Want dit is precies wat het zo moeilijk maakt om je vast te blijven houden aan goede, mooie gewoontes en principes. Ik doe bijvoorbeeld al hele mooie dingen op dit gebied. En dat het niet altijd lukt of haalbaar is om me aan mijn principes te houden, maakt me niet gelijk schijnheilig of mislukt. Want als dat zo is, dan ben ik geneigd om vervolgens al mijn principes maar te grabbel te gooien en dan maak ik helemaal mindere keuzes.. Het leven is niet altijd zwart-wit. Goed-fout. Het leven is soms gekleurd, soms grijs. En dat is oké. Zolang jij maar weet waarom je kiest om (sporadisch) af te wijken van jouw principe.

Lieve meiden, ik hoop dat ik jullie via deze blogs heb mogen inspireren! Bedankt dat ik jullie mocht meenemen op mijn reis. Ik heb er zelf in ieder geval veel aan gehad, en ga wat dat betreft verfrist het nieuwe jaar in! En.. Wie weet is het dit jaar een challenge voor jou? Elrike, één van de founders van @fairfriday, tipte me over een challenge die begin dit jaar gestart is. Namelijk, de No Buy Challenge van Green Girls Club. Dit zijn zes maanden geen nieuwe kleding kopen, ook niet tweedehands. Meer lezen: klik hier voor een blog hierover! De challenge loopt van 1 januari – 1 juli, maar gezien deze blog iets later geplaatst is, kun je ook later instromen en de tijd voor jezelf verlengen. En het hoeft heus geen half jaar te zijn, drie maanden kan ook al een leuk doel zijn! Voor nu: een heel fijn dag toegewenst en veel liefs van mij. xoxo

Photo by Hannah Morgan on Unsplash