Een machtig wapen | Pt. 2

De vorige keer hebben we het gehad over de kracht van woorden en de kracht van overtuigingen. Over de impact die ze op je leven kunnen hebben. Deze keer wil ik het vooral hebben over de impact die de woorden van God op jouw leven kunnen hebben, en wat een verschil dat voor jou mag zijn. Concreet wil ik je vooral laten zien wat je dan wél kunt zeggen en bidden, positieve woorden. Laten we eerlijk zijn, het is moeilijk om onze tong in bedwang te houden. Voor je het weet, flap je er wat uit of zeg je iets over jezelf of een ander wat je beter niet had kunnen zeggen. De Bijbel staat niet voor niets vol met teksten over het bedwingen van je tong en mond. Zelf vind ik deze Psalm uit het Psalmboek altijd een mooie tekst, en bid ik deze regelmatig aan het begin van mijn dag: “Zet, Heer, een wacht voor mijne lippen; behoed de deuren van mijn mond, opdat ik mij, tot genen stond, iets onbedachtzaams laat’ ontglippen.” – Psalm 141: 3.

Wachter

In de Bijbel (HSV) staat de Psalm als volgt beschreven: “HEERE, zet een wacht voor mijn mond, behoed de deur van mijn lippen.” In een andere vertaling staat ‘Wachter’. Dat vind ik zelf altijd wel een mooi beeld, omdat dit me aan een engel doet denken. Een engel die de wacht houdt voor mijn mond, de wacht houdt over de woorden die ik spreek. Dit betekent concreet dat ik ervoor bid dat ik geen vernietigende woorden spreek. Geen woorden die afbreken, maar dat ik woorden wil spreken die opbouwen. Positieve woorden. Positieve woorden over mijn collega’s, positieve woorden over mijn man, over mijn moeder, over mijn familie en over mijn vrienden. Vaak betekent dit ook bewust kiezen voor het positieve. Ervoor kiezen om bepaalde dingen niet te zeggen, of om positief te reageren op die collega die altijd klaagt, of door net een positieve eigenschap te belichten van een collega waarover geroddeld wordt. En dan heb ik het niet alleen over collega’s, maar bijvoorbeeld ook over een klasgenoot of een vriendin. You name it.

Hij helpt je

Nadat je kiest voor positieve woorden, zal je merken dat het lang niet altijd gemakkelijk is om die woorden ook uit te spreken. Soms lijkt het wel alsof je – figuurlijk gezien – je tong eraf moet bijten om niet iets negatiefs over de ander te zeggen, of ‘om je gelijk te halen – want dat had je’. Ik vind dat zelf ook echt heel lastig. Nadat ik deze boodschap had gehoord, probeerde ik heel hard – op eigen kracht – mijn woordenschat te veranderen. Je raadt het al: niet een mega succes. Zonder God kunnen wij niets. En God heeft niet voor niets de Heilige Geest naar ons toegezonden om ons te helpen. Hij heet: Onze Helper. Hij wil ons ook heel graag helpen. En als jij woorden van leven wilt gaan spreken, dan zal je eerst gevuld moeten worden met Het Leven. Als de Heilige Geest in jou mag wonen, dan zal je merken dat je steeds een beetje meer verandert. Ikzelf heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik steeds een stukje positiever ben gaan denken, en dus ook positiever ben gaan spreken.

Laat de Heilige Geest spreken

Als kind dacht ik altijd dat je geboren werd als een optimist of een pessimist. Ik was nu eenmaal een pessimist en ik kon hier helemaal niets aan doen. Oh, wat kon ik daarvan balen! Inmiddels weet ik dat ik zelf de tools in handen heb om een positiever mens te worden. En het beste van het Evangelie (het Goede Nieuws) is dat we het niet meer zelf hoeven te doen! De prijs voor onze zonden is al betaald. Dat betekent niet alleen dat we vergeven zijn, maar ook dat we een nieuw mens zijn geworden! En die nieuwe mens wordt gevoed vanuit de Heilige Geest. Zij leeft vanuit de Heilige Geest! Als je dus de woorden die je spreekt wilt veranderen in positieve, opbouwende woorden, laat dan de Heilige Geest door je hart heen spreken. Laat Hem (Sidenote – of Haar: ik zie de Heilige Geest soms ook gewoon als mijn Beste Vriendin) dan jouw hart verlichten en de zon in je leven doen schijnen. Je zult vanzelf merken dat je woorden dan ook gaan veranderen.

Naast dat je de Heilige Geest uitnodigt in je hart en leven, helpt het ook om concreet te gaan oefenen met positieve woorden. Dit kun je doen door ze te lezen, maar vooral ook door ze hardop uit te spreken. Proef ze eens, wat is de nasmaak van een positieve uitspraak?

Bijvoorbeeld: “Zo, wat heb ik dat vandaag goed gedaan, zeg. Ik vond het super spannend, en ik ben over deze spanning heen gestapt. Misschien had het nòg beter gekund, maar ik kies ervoor om te vieren dat ik dit heb gedaan.”

Positieve woorden

Deze positieve woorden kunnen Bijbelteksten zijn die je aanspreken (gevonden op Pinterest, de YouVersion app, of ouderwets in je papieren Bijbeltje), en ze kunnen ook gebaseerd zijn op Bijbelteksten. Dan heb ik het over wat meer alledaagse uitspraken. Soms spreken die net wat meer aan. Ik vind de Engelse woorden van Morgan Harper Nichols altijd zo mooi (insta: @morganharpernichols).

Maar het kunnen ook andere positieve uitspraken zijn, zoals: “Jij bent mooi, precies zoals je bent.”, of “Ik weet dat ik dit kan, want ik heb dit eerder gedaan.”, of “Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”, of: “Ik kan dit, want God helpt mij hierbij.”. 

Op het moment dat jij een licht bent voor jouw omgeving, door woorden van leven uit te spreken, dan vul jij anderen ook met jouw licht. Je zult merken dat anderen graag bij je zijn. Dat ze jouw aanwezigheid missen als je er niet bent. Dat de kamer oplicht als jij binnenkomt en de sfeer lichter en luchtiger wordt. Want iedereen heeft de potentie om zo’n persoon te worden. Jij ook! Hoe pessimistisch je nu ook denkt te zijn. Jij put namelijk uit jouw bron: Het Licht van de wereld!

Ga aan de slag met jouw positieve woorden

Ik heb een concreet stappenplannetje gemaakt dat je wellicht helpt om deze boodschap echt na te gaan leven en te gaan implementeren in je dagelijks leven.

  1. Bewustwording van de woorden die je spreekt (zie vorige blog)
  2. Bewust kiezen voor woorden van leven
  3. Jezelf vullen met woorden van leven (oftewel: je laten vullen met de Heilige Geest)
  4. Anderen vullen met woorden van leven door ze uit te spreken in hun bijzijn

Dit is een voorbeeld van een gebed gebaseerd op positieve woorden, uitgaande van het goede van God:

“Lieve Heilige Geest, dank U wel voor alle gaven die U ons gegeven hebt. Alle vruchten die we dankzij U mogen ontwikkelen. Heer, wij vragen U of U ons wilt leren om hierin te wandelen, of U ons wilt leren om hiervan te genieten. Heilige Geest, maak dat wij Uw zegeningen ruimte kunnen geven in ons leven, in ons hoofd, in ons werk, in onze families en onze vrienden. Help ons om te focussen op Uw waarheid, Uw kracht en Uw cadeaus. Want U wilt het ons allemaal geven, U verlangt voor ons een leven in volheid. Leer ons te ontdekken dat U die in ons woont, wèl toegang heeft tot al die gaven. U die in ons woont weet wel welke woorden de juiste zijn om te zeggen. U weet de kamer wel op te lichten. Als wij daar niet de kracht voor hebben, Heer, dan leunen we graag op U. Dank U wel voor al Uw goedheid. In Jezus’ Naam. Amen.”

Photo by Dan Stark on Unsplash