Een oceaan om in te vluchten

 Aan het eind van mijn sportles is dan dat felbegeerde moment daar: de cooling down. Heerlijk vind ik dat, aan het eind van al dat zwoegen en zweten eindelijk een moment van rust en ontspanning van de spieren. Tijdens dit moment speelt er altijd rustige muziek, waardoor je zelf ook weer een beetje rustig wordt. De afgelopen tijd was de cooling down op het nummer ‘Oceaan’ van Racoon. Tijdens één van die momenten kwam de tekst op een bijzondere manier bij me binnen. De zanger zingt over hoe fijn hij het zou vinden als er een oceaan zou bestaan waar hij in kon vluchten, uitrusten, liefde kon ontvangen en waarbij hij zijn hart kon luchten. En opeens besefte ik me.. Die oceaan, die hebben wij als christenen!

Vluchten van alles

De liefde van God wordt ook weleens vergeleken met een oceaan. Ik denk dat dit komt, omdat de oceaan zo talrijk is, zo groot. Eigenlijk kan je een oceaan niet meten, en zo is het ook met de liefde van God voor ons.

Soms heb ik zelf ook weleens het gevoel te willen vluchten. Te vluchten van verantwoordelijkheden, van eisen, verwachtingen.. Herken je dat? Of soms zou ik weleens heel iemand anders willen zijn. Niet omdat ik mijn leven niet leuk vindt, maar omdat ik benieuwd ben hoe het zou zijn als ik wat meer ‘carefree’ zou zijn. Wat avontuurlijker en impulsiever. Wanneer ik eraan denk een ander te zijn, probeer ik eigenlijk te vluchten van de angst om de controle te verliezen. Ik zou de controle bijvoorbeeld willen loslaten om impulsief of avontuurlijk te zijn (oftewel, iemand zijn die ik nu niet -vaak- ben), maar tegelijkertijd raak ik verlamd door de angst van controleverlies. Waarom vertel ik je dit voorbeeld? Omdat ik graag iets duidelijk wil maken. Want weet je, angst verlamd. Angst maakt dat je wil vluchten. Vluchten van je huidige situatie, vluchten van je omgeving, vluchten van jezelf of misschien wel vluchten van God..

Misschien durft hij zichzelf niet te zijn, en houdt hij daarom zijn masker op in plaats van het luchten van zijn hart

Ik denk dat de schrijver van het lied ook zo zijn angsten heeft. Angst zorgt er namelijk voor dat je weg wilt rennen. Misschien is de schrijver wel bang om alleen te zijn. Of om de ander te verliezen (daarom ben je vaak jaloers). Misschien durft hij zichzelf niet te zijn, en houdt hij daarom zijn masker op in plaats van het luchten van zijn hart. Lees zelf de volgende tekst maar eens. Wat denk jij?

Een oceaan om in te vluchten,

Nooit jaloers te hoeven zijn.

Liefde om je hart te luchten.

Een oceaan,

Hoe lekker zou het zijn.

 

Een oceaan om in te schuilen,

Nooit alleen te hoeven zijn.

Ik heb gesmeekt niet meer te huilen,

Alsjeblieft.

Op wie bouw jij?

Later in het nummer zingt hij dat het leven hem geen angst meer aanjaagt, omdat hij al zo ver heeft moeten kruipen. Ik weet niet zeker of de zanger dit echt meent. Ik kan me voorstellen dat hij dit zingt om zichzelf ervan te overtuigen dat hij zijn angst wel kan overwinnen. Om zichzelf te overtuigen dat hij ècht wel op zichzelf kan bouwen. Hij moet wel. Op wie kan hij het anders? Denken wij niet vaak ook zo? Toen ik hier met mijn vriend over sprak, zei hij dat het hem deed denken aan een tekst van Jonny Lang, een gospelzanger. In zijn lied zingt hij de volgende woorden:

Cause om my own I just can’t get it right.

It doesn’t matter how hard I try.

But with You I become a much stronger man,

Getting down on my knees puts me back on my feet again.

Met andere woorden.. Als je het idee hebt dat je al zo lang hebt moeten kruipen, blijf dan nog even zitten op die knieën! Spreek met je Maker, bid tot Hem dat Hij je weer zal oprichten. En geloof mij, Hij zal dat doen! Want juist wanneer angst mijn hart verlamd, of wanneer angst ervoor zorgt dat ik wens een ander te zijn, is Gods liefde daar voor mij. Zijn oceaan van liefde is daar om in te vluchten.

Om te voorkomen dat Hij ziet hoe ‘vies’ je bent, ren je maar bij Hem vandaan

Adam en Eva vluchtten ook. Zij vluchtten van God. Ze hadden gegeten van de boom van ‘Goed en Kwaad’ en waren bang. Bang dat God hen zo zag, zoals ze zichzelf zagen. Naakt, ongehoorzaam, zondig. Soms lijken wij het zelfde te reageren als Adam en Eva. Ik denk dat dit komt, omdat het heel lastig is om je tekortkomingen te verbergen in het zuivere licht van God. Om te voorkomen dat Hij ziet hoe ‘vies’ je bent, ren je maar bij Hem vandaan (wat je eigenlijk nog meer zorgen oplevert..). Dit is niet wat God verlangt, of waar Hij ons voor gemaakt heeft. Het is ook niet hoe Hij je ziet. Ik denk dat God soms heel verdrietig wordt als Hij hoort hoe wij over onszelf denken. Hij houdt van ons! Zou jij het leuk vinden als iemand waar je van houdt heel negatief over zichzelf praat? Ik denk het niet!

Wij zijn gemaakt om lief te hebben

Weet je wat er in de Bijbel staat? In 1 Johannes 4: 7 staat er het volgende: “Geliefde broeders en zusters, laten wij liefhebben, want de liefde komt uit God voort. Ieder die liefheeft, is uit God geboren en kent God.” In Johannes 4: 19 staat er -in het Engels- dit (NIV): “We love, because He first loved us.” Zoals een vogel gemaakt is om te vliegen, zo zijn wij gemaakt om lief te hebben. En dit hoeven we niet uit onszelf te doen, maar we mogen putten uit ‘De Bron van Liefde’, namelijk de Liefde zelf! Hoe bizar het ook is: Jezus stierf echt voor ons, omdat Hij van ons hield. God de Vader zond Jezus en de Heilige Geest, omdat Hij van ons houdt. En waar liefde is, daar is geen plaats voor angst: “De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.”, Johannes 4: 18.

En als je dan toch bang bent en graag zou willen vluchten, ga dan naar de Oceaan van God. De Oceaan van Zijn liefde zorgt ervoor dat angst zal moeten wijken. Dan zal de liefde van God in jou werkelijkheid worden. Daar wordt mee bedoeld dat je een beetje gaat begrijpen wat het is om een geliefd kind van God te zijn. Dat je een beetje gaat begrijpen wat Zijn liefde voor jou kan betekenen. Ik zeg ‘een beetje’, omdat ik denk dat Zijn liefde voor ons te groot is om te bevatten. Maar wat maakt dat uit? Een beetje is namelijk al méér dan genoeg om de angst uit te bannen, je geliefd te voelen en te leven in Het Licht! Jezus heeft namelijk al overwonnen van het kwade. We hoeven alleen maar bij Hem te schuilen. Schuil jij met me mee? Dan mag je er zeker van zijn dat Jezus jouw tranen zal drogen en altijd bij je zal zijn.

Een oceaan om in te schuilen,

Nooit alleen te hoeven zijn.

Ik heb gesmeekt niet meer te huilen,

Alsjeblieft.

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle