Eerste hulp bij hulp vragen

Een jongen wilde onlangs graag met mij praten. Hij vertelde dat hij last had van nachtmerries. Daar maakte hij zich zorgen over. Hij werd bang dat de enge dromen terug zouden komen en juist hierdoor kon hij niet goed meer slapen. Vervolgens begon hij daar over te piekeren: want wat als hij niet goed uitgerust was, kon hij het dan wel volhouden op school? Hij vroeg zich af of ik misschien tips voor hem had.

Prikkelgevoelig

Deze jongen en ik lijken wel wat op elkaar. We hebben allebei veel fantasie, we houden van dezelfde grapjes, we zijn allebei heel creatief en houden van mooie dingen in de natuur. Maar we zijn ook allebei prikkelgevoelig. Dat betekent dat we opmerkzaam zijn, maar daardoor ook veel te verwerken hebben en goed aanvoelen wat anderen bezighoudt. En dat heeft een nadeel; soms gaan fantasieën een eigen leven leiden en worden het nachtmerries. Soms piekeren we teveel en liggen we er wakker van. Soms weten we niet zo goed of ons gevoel van onszelf is of van een ander. Soms worden we angstiger dan – strikt gezien – nodig is.

Mijn angstige ik

Toen ik een tiener was, had ik last van angsten en paniekaanvallen. Dat was best heftig en ik vond het moeilijk om daar over te praten. Ik schaamde mij ervoor. Ik ontwikkelde maniertjes om ermee om te gaan, om het te verbergen. ‘Zou je niet eens hulp vragen?’, werd er weleens tegen mij gezegd. Of: ‘Waarom ga je niet in therapie?’ Nu was dat 20 jaar geleden nog helemaal niet zo normaal. Er werden niet zo snel als nu labeltjes geplakt op iemand. Dus als mensen tegen mij zeiden: ‘Zoek eens hulp’, raakte ik alleen maar meer in paniek: ‘Ik ben toch niet gek?’, dacht ik. ‘En wat is dat dan, hulp vragen? Wat doe je bij therapie?’ Eigenlijk vond ik het maar eng en dus deed ik nog een beetje harder mijn best om zo normaal mogelijk te zijn.

Hulp vragen is verstandig

Hier bij Huis van Belle zeggen we ook wel eens dat je hulp kunt vragen als je vastloopt of als je te maken hebt met heftige gevoelens of gebeurtenissen. Maar zeggen is één ding, doen is iets anders. En misschien ben jij wel net als ik vroeger; je schaamt je voor je angsten, je sombere of boze gevoelens. Je bent bang voor het onbekende en hebt wel een maniertje gevonden om te overleven. Ik begrijp je helemaal!

En toch… Het kan anders. Daar ben ik in mijn leven achter gekomen. Als er iets is waar ik trots op ben, dan is het dat ik hulp heb durven vragen. Dat ik in therapie ben gegaan. Was het makkelijk? Nee, niet altijd. Maar ik had het niet willen missen. Ik kan zeggen dat ik genezen ben van de angsten die mijn leven in de greep hadden. Ik heb daar hard voor gewerkt en ik pluk er elke dag de vruchten van. En nee, mijn leven is niet perfect en ik worstel vaak genoeg met dingen, maar ik verdrink er niet meer in.

Hulp vragen is krachtig

Als zo’n jongen zijn verhaal met mij wil delen en om tips vraagt, dan vind ik dat geweldig stoer. Hij durft zich kwetsbaar op te stellen en daar is moed voor nodig. Hij ziet allereerst zijn probleem onder ogen en is daar eerlijk over. Vervolgens heeft hij nagedacht over wie hem zou kunnen begrijpen en helpen en is hij naar mij toe gegaan om te praten. Ik heb er met hem over door gepraat en wat tips gegeven. Nu moet hij daar zelf mee aan de slag. Of het helpt? Dat zal de tijd leren. Maar zo niet, dan zoeken we een andere oplossing. Want dat het met hem goed gaat komen, daar ben ik van overtuigd.

Serie over hulp vragen

De essentie van hulp vragen is: Eerlijk zijn over je probleem, nadenken over wie jou zou kunnen helpen en vervolgens om hulp vragen. Om je daarbij te helpen ga ik een paar blogjes schrijven over hulp vragen. Want wanneer vraag je nou om hulp? Wat kan je daarbij in de weg zitten? En aan wie vraag je hulp? En wat is therapie eigenlijk?

Misschien heb jij nog wel andere vragen? Stel ze gerust hieronder!

Deze blog werd geschreven door Frouckje

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!