EHBP: Eerste hulp bij presenteren

Als je eenmaal  op de middelbare school zit, krijg je er vaak genoeg mee te maken: presenteren. Een spreekbeurt voor Nederlands, een mondeling voor Frans, dat soort dingen. De één vindt het prettiger om zo voor de klas te staan dan de ander. Zit jij bij de categorie die het wat spannend vindt? Dan is deze blog voor jou. Hieronder staan de nodige tips om jezelf van te voren te kalmeren en ook tijdens je verhaal sterk in je schoenen te laten staan. You can do this!

  1. Een goede voorbereiding…

…is het halve werk. Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Als jij nog niet 100% zeker bent van wat je over wilt brengen en hoe je dat gaat doen, is het logisch dat je bang bent of het op het moment supreme wel goed zal gaan. Dus begin lekker op tijd met het maken van een PowerPoint, werk je punten mooi uit en probeer structuur aan te brengen in wat je te zeggen hebt.

  1. Practice, practice

Eigenlijk is dit punt het vervolg op het vorige. Wanneer je een paar dagen voor de datum precies in kaart heb gebracht hoe je presentatie zal verlopen, ga hem dan gewoon al regelmatig oefenen. Thuis, op je slaapkamer, voor je ouders, voor de welbekende kat/hond/vis… Als je dan uiteindelijk tevreden bent, mag je erop vertrouwen dat het wel goed komt.

  1. Beperk je zenuwen

Ook al heb je alles nog zo goed in je hoofd zitten, het kan toch gebeuren dat je net voor je presentatie in de stress schiet. Jezelf dan rustig houden doe je door te focussen op een goede ademhaling vanuit je onderbuik of even lekker afleiding te zoeken door te lachen of een bemoedigend liedje te luisteren.

  1. Wees zelfverzekerd

Over het onderwerp waar je over gaat vertellen, weet je waarschijnlijk veel meer dan je andere klasgenoten. Besef dat! Jij bent nu even de expert en gaat hen vertellen hoe het precies zit. Geef jezelf dus ook gerust een peptalk en prent jezelf in dat je dit helemaal gaat rocken. Want dan ga je dat ook!

  1. Nerveus zijn is gewoon

Je bent echt niet de enige die het spannend vindt om te presenteren. Bijna iedereen wordt weleens zenuwachtig wanneer ze voor een groep moeten spreken, zelfs mensen die dat voor hun werk doen. Dus als je een foutje maakt of je verspreekt, vindt niemand dat raar. Gezonde spanning voelen is helemaal oké, als je er goed mee leert om te gaan.

https://www.huisvanbelle.nl/wp-content/uploads/2015/02/presenteren_header.jpg