Er is niets nieuws onder de zon | Prediker #1

Een van mijn favoriete Bijbelboeken is Prediker. Het is tijdloos en laat je nadenken over de wereld, jezelf en de tijd. Daarom heb ik meerdere blogs over dit Bijbelboek geschreven. Vandaag de eerste.

Prediker

Prediker is een boek uit het Oude Testament en waarschijnlijk geschreven door koning Salomo. Salomo is de zoon van koning David en heeft waarschijnlijk ook spreuken en hooglied geschreven.

Prediker gaat over het leven op aarde en is best filosofisch. Als je Prediker voor het eerst zou lezen dan zou je het ook een vaag en onduidelijk of misschien zelfs wel lastig of deprimerend boek kunnen vinden. Want wat wordt er nu eigenlijk gezegd in dit boek? En wat betekenen al deze zinnen en woorden voor jou?

Er is niets nieuws onder de zon

Alles gaat voorbij. zegt Prediker. Er is niets dat blijft. Het is allemaal zinloos.

Dat zijn één van de eerste woorden van Prediker. En hij gaat nog even door. Hij praat over the circle of life. En noemt het zinloos. En zegt dat er niets nieuws gebeurt in dit leven. Alles wat er ooit was zou er weer zijn, en alles wat ooit geweest is, komt weer.

Ik word zelf niet zo vrolijk van die woorden van Prediker. Maar het laat je wel nadenken. Wij leven op een hele grote aarde, met wel 7,7 miljard mensen. Wij zijn als druppels in een oceaan en als zandkorrels op het strand. Voor mij relativeert dat ergens ook wel. Je bent niet alleen op deze wereld. En wat je doet of zegt heeft niet altijd een enorme invloed op deze wereld.

Met God heeft je leven zin

En zo lijkt het alsof hij alleen maar zegt dat het leven zinloos is. Alsof alles wat je doet niets uitmaakt omdat alles toch ooit al gedaan is. Zo lijkt het aan het begin van het boek, maar als je heel Prediker leest (en dat is zeker een aanrader ;)) dan merk je dat hij aan het eind van het hoofdstuk iets anders zegt.

Aan het einde van Prediker is weer een zelfde soort tekst als aan het begin van het boek, waarbij hij zegt dat alles lucht en leegte is. Maar hij heeft er iets aan toegevoegd; namelijk God. Hij zegt weer dat alles lucht en leegte is, maar dat als je ooit gaat sterven je adem weer teruggegeven wordt aan God. God is volgens Prediker de maker van je leven. Hij is bij je, en omdat wij van God zijn, heeft ons leven wel zin!

‘The Bible Project’ legt Bijbelboeken duidelijk uit. Zo hebben zij ook Prediker uitgelegd. Hieronder een filmpje over Prediker uitgelegd door ‘The Bible Project’.

Photo by Jude Beck on Unsplash