Failte Eireann

Afgelopen week ben ik een weekje op reis geweest. Een heerlijk weekje weg, en dat ik ook wel verdiend :) Samen met William heb ik genoten van prachtige natuur, een leuke taal (die we niet konden verstaan), wat winkelen, scones en héél véél regen.

Weet je al over welk land ik het heb? Het is het land van de elfen, leprechauns en het klavertje vier: Ierland. We waren nog nooit in Ierland geweest, en het stond dan ook hoog op ons verlanglijstje. En uiteindelijk kwam het er dan van en vlogen we richting Dublin.

Ik wist het niet, maar in Ierland kan je op twee manieren ontbijten: met scones en thee, en een uitgebreid, traditioneel Iers ontbijt. En in dat ontbijt: lekker sapje, muesli of cornflakes, worstjes, plak gebakken ham, plak gebakken spek, toast, ei, een halve geroosterde tomaat, witte bonen in tomatensaus, aardappelkoekjes, en black en white pudding. En eigenlijk wil je helemaal niet weten wat daarin zit, maar ik vertel het je toch: het is gedroogd varkensbloed. Gelukkig zat het niet bij ons ontbijtje…

Met de trein zijn we naar Tra Lí en Cill Áirne gereisd. En dat klinkt een beetje vreemd, maar in Ierland spreken ze, naast engels, ook nog eens Gaelisch. Gaelisch is een Keltische taal, en voor buitenlanders niet te verstaan, en eigenlijk ook niet te lezen. Wel tof, want alles wordt ook in het Gaelisch aan gegeven, zodat je het wel een beetje kunt leren lezen :)

En dan hebben we natuurlijk ook nog eens bizar veel gezien. Ierland is prachtig, met hele ruige bergen, prachtig stijle kliffen, ze hebben zelfs hele blauwe! zee, en prachtige meren. En ze hebben mooie oude kastelen, een begraafplaats die helemaal overwoekerd is met gras en wilde bloemen, mooie stenen bruggen en bossen vol met stenen die overgroeid zijn met mos. Tussen die stenen zouden de elven geleefd hebben, en ik kan dat best goed begrijpen… Geen sterveling te bekennen, en met een paar zonnestralen erop is het magisch…

We hebben gewandeld toen het droog was. We hebben gewandeld (3 uur! wat een verschrikking!) in de regen. We zaten op een motorbootje met een zwemvest. We hebben geshopt (AllStars zijn er zo’n 15 euro goedkoper, yehes!). We hebben in pubs gegeten en een Guinness gedronken. En ik at Flapjacks, een soort mueslireep maar dan eentje die smaakt naar hele lekkere taartbodem :)

En dan als laatste nog wat leuke tips om te doen als je zelf een keertje gaat reizen naar Ierland:

  • Koop je ticket ver van te voren, dan vlieg je echt vet goedkoop!
  • Slaap eens in een hostel: in ieder stadje is er wel een, het is supergoedkoop (soms maar een tientje per nacht) en het is hartstikke gezellig!
  • Eet Flapjacks!
  • Neem de trein: goedkoper, beter voor het milieu en een leuke manier om het land te zien.
  • Ga shoppen! In Ierland hebben ze wel eens een Vero Moda en een H&M, maar ze hebben ook Topshop (!), Bershka (!) en heel veel andere winkels en merken die wij niet kennen (= heel veel andere mooie jurkjes en shirts en heule vette schoenen (!!!)
  • Goede bergschoenen mee nemen: die bergen zijn killing als je wandelt op All Stars…
  • Regenspullen. Niet.Vergeten!
Naar welk land wil jij nog graag op vakantie? X Martan