Fair Trade Fashion met Safia Minney

Fair trade fashion is upcoming. Je ziet en hoort steeds vaker over fair trade. In de supermarkten kom je het logo vaak tegen, maar nu ook in de fashion wereld. Op de Modefabriek, een van de belangrijkste mode evenementen in Nederland, was er zelfs een speciaal gedeelte voor eerlijke kleding. Op de zesde editie MINT stonden verschillende merken die voldoen aan de eisen van een Fair trade and ethical Fashion (eerlijke en ethisch verantwoorde mode). Hier stond ook People Tree met haar collectie. Oprichtster Safia Minney gaf een lezing over de doelen van Fair fashion en waarom het zo belangrijk is voor de arbeiders, maar ook voor het klimaat. In een persoonlijk interview vertelt zij wat haar motivatie is en wat ze nog wilt bereiken op het gebied van eerlijke mode.

 modefabriek_7

“Toen ik 25 jaar oud was werkte ik in Japan. Daar at ik vaak biologisch eten maar er was nog geen biologische mode. Ik ging wel vaak naar tweedehands winkeltjes om daar mijn kleding te kopen. Het idee ontstond toen ik zag dat er bijna geen eerlijke mode was. Dus ging ik aan de slag, ik zocht kleine groepen vrouwen in de productielanden op, die werk nodig hadden. Daar leerden ze hoe ze kleding moesten maken en kregen ze een goed salaris. We werken met natuurlijke kleurstoffen en organisch katoen. Het is 25 jaar geleden en het bedrijf is ontzettend gegroeid. Er werken nog steeds veel vrouwen bij ons, ook in het management is 85% vrouw.”

 modefabriek_6

Hoe maken jullie de kleding Fair Trade?

“Er zijn verschillende dingen die wij doen om de kleding Fair Trade te maken. We gebruiken biologisch katoen, we gebruiken tijdens de groei en het oogsten geen pesticiden. Een veilige werkplaats is belangrijk net als een eerlijk en goed inkomen. We geven de arbeiders een werkboek waarin staat hoeveel ze verdienen, wanneer ze het geld krijgen en het aantal vrije dagen waarop ze recht hebben. Een van de belangrijkste dingen is de evaluatie in de werkplaats. Dan praten de arbeiders met de werkgevers, meestal zijn dit de fabriekseigenaren, en vertellen ze wat er goed ging en wat er verbeterd kan worden. Hierdoor leren zowel de arbeiders als de werkgevers om goed contact met elkaar te houden en eerlijk te zijn.”

 modefabriek_5

Heeft u nog een tip voor meiden die graag Fair Trade kleding willen dragen zonder dat het teveel kost?

“Ga eens kijken bij een tweedehands of vintage winkeltje. Koop daar je kleding, het is meestal goedkoper en je herbruikt de kleding. Wat ook leuk is: ruil je kleding met vriendinnen. Iedereen heeft wel een shirtje wat zij gekocht heeft maar nooit aandoet, of het is te klein geworden. Ruil dit met elkaar. De ander kan heel veel plezier hebben van jouw kleding. En als je echt iets wilt kopen, koop dan Fair Trade kleding. Met deze tips ben je goed op weg voor eerlijke kleding en help je de wereld een stukje beter te worden.”

 modefabriek_4

Wil je meer weten over eerlijke kleding? Benieuwd waar je eerlijke kleding kan kopen? Check deze site om de app te downloaden zodat je tijdens je shopping trip kan kijken waar je eerlijke kleding kan kopen.

modefabriek_3 modefabriek_2

Voor het merk People Tree van Safia Minney, kan je op deze site kijken. Ze bezorgen ook in Nederland. Oplettende lezeressen van Belle hebben het kledingmerk ook al gespot in de Belle zelf!

Draag jij vaak Fair Trade kleding? Vind je het belangrijk dat eerlijke kleding bestaat?

Deze blog werd geschreven door Annemein