Flower talk: de passiebloem

Tijdens een gesprek met mijn teamleider kreeg ik te horen dat mijn contract door zakelijke beslissingen niet verlengd kon worden. Ai, ik had me wel een beetje op het nieuws voorbereid, maar het is toch even slikken. Meer dan vier jaar heb ik daar gewerkt, je raakt er vertrouwd en je bouwt toch iets op. Ik weet nog hoe ik binnen kwam toen ik zestien was. Alles was nieuw voor mij. Ik was wat onzeker en had een kleine angst voor klanten met moeilijke vragen en in die jaren heb ik zoveel geleerd en ben ik zoveel zekerder geworden op de werkvloer. Ik mocht daarnaast ook in het weekend als bloemist werken, wat ik onwijs leuk vond. Hmm, ook hier komt weer een eind aan…

De blauwe passiebloem

Heb je weleens een passiebloem gezien? Er zijn verschillende soorten en één soort is niet alleen mooi en geurend, maar draagt ook vrucht. Ze noemen die ook wel: de blauwe passiebloem. Het is een klimplant die wel tien meter hoog kan worden. Het is een goede klimmer, maar heeft wel steun nodig om zichzelf vast te zetten. Zo hecht hij zich met zijn jonge uitlopers aan bijvoorbeeld schuttingen en bij voldoende houvast volgen ook de grotere uitlopers. De geurende bloemen bloeien ieder maar één dag! De blauwe passiebloem krijgt wel heel veel bloemen, zodat er altijd wel bloemen te zien zullen zijn. Kort na de bloei zullen de eerste vruchten, die lijken op eitjes en later oranje worden, te zien zijn (een soort van gouden verrassingseitjes dus ;-). Het rijpen kan alleen wel maanden duren.

Er is een seizoen (een vastgestelde tijd) voor alles, een tijd voor elke vreugde en gebeurtenis of doel onder de hemel. (Prediker 3:1 AMP)

Door bepaalde gebeurtenissen, zoals een contract dat niet wordt verlengd, word ik me opnieuw bewust van de tijdelijkheid van alles.

Dat bemerkte Koning Salomo ook. We kunnen allemaal soms zo opgaan in ons werk en activiteiten dat we ons als het ware daaraan vast kunnen hechten. Stel je eens voor dat ik de bovenste planken van een schutting wegtrek bij een drie meter hoge passiebloem. Het hele bovenstuk van de passiebloem zal zijn houvast verliezen en naar beneden tuimelen. Wij zouden dan kunnen denken: Al die tijd heeft de passiebloem zich aan die planken opgetrokken en het blijkt nu allemaal voor niets…

Ik bedacht me dat er ‘iemand’ is die niet is onderworpen aan tijd, iemand die niet van tijdelijke aard is. Ja, ik heb het over onze Hemelse Vader. We kunnen ons als een Passiebloem aan Hem vast hechten en zullen enkel opgaan en niet neergaan (Deut 28:13). Er zal dan een tijd zijn, waarin de ene bloem van de passiebloem bloeit en dat zal voorbijgaan, opgevolgd door andere, meerdere passiebloemen die bloeien en weer dicht gaan. Het verschil is alleen dat dat ons niet helemaal zal ruïneren, omdat onze uitlopers zich aan Jezus vastklampen. Soms moet een bloem zich ook eerst sluiten, voordat er een ‘gouden verrassingseitje’ tevoorschijn kan komen.

Corona van de bloem

Wist je dat de passiebloem te herkennen is aan zijn corona? Misschien net het woord dat je afgelopen jaar te vaak hebt gelezen, maar het gaat hier over iets anders dan een virus. De corona van de passiebloem is de paarskleurige bijkroon aan de binnenkant van de bloem. Met hun mooie structuur proberen ze insecten te lokken. Hopelijk denken de insecten niet meteen aan het coronavirus, want dan kan de passiebloem nog wel eens uitsterven!

Daarom, zo heb ik vastgesteld is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is wat hem is toebedeeld… (Prediker 3:22 NBV)

Oftewel: Enjoy the flower when it blooms and repeat with the next one.

Wil je Tabitha’s andere blogs over bloemen lezen? Je vindt ze hier: over de lelie en over de roos.

De foto in de blog is gemaakt door Francisco J. Villena via Unsplash. De headerfoto is door Tabitha zelf gemaakt.