Flower Talk: de zonnebloem

In deze flowertalk zetten we de zonnebloem in het zonnetje. De enige bloem die ook daadwerkelijk het woord ‘bloem’ in zijn naam heeft. De wetenschappelijke naam van de zonnebloem is ‘Helianthus annuus’. Klinkt allemaal heel duur, maar eigenlijk staat Helios gewoon voor ‘zon’ en anthos voor ‘bloem’.

De bloem en de zon…

De zonnebloem (de naam zegt het al) staat erom bekend dat die haar bloemhoofd altijd naar de zon toe gericht heeft. Toch geldt dit alleen voor de zonnebloem in knop. Dit noemen ze ook wel heliotropisme. In de ochtend staat de bloemknop naar het oosten gericht en vanaf daar draait deze met de zon mee naar het westen. ’s Nachts keert de knop weer terug naar het oosten. Als de bloem zich eenmaal opent, verstijft de bloemstengel in de oostelijke richting. Een bloeiende zonnebloem kijkt dus de hele dag naar het oosten. Dit is handig, omdat die dan het langst warm blijft en warme bloemen trekken veel insecten aan, wat weer zorgt voor meer kans op bestuiving!

From the rising of the sun to the going down of it and from east to west, the name of the Lord is to be praised!

AMC Psalm 113:3

Van oost naar west

In de Bijbel wordt het leven die we leiden om dichter bij God te komen, ook wel vergeleken met de opkomst van de zon en de weg die het gaat van oost naar west. Wanneer er mensen uit de Bijbel vanuit het oosten naar het westen toe gingen, verlieten ze vaak hun oude leven en gingen ze God volgen en de wil van God doen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Abraham. Hij werd door God weggeroepen uit het oosten om naar het westen – het beloofde land – te gaan. Of denk aan de wijzen die uit het oosten trokken om baby Jezus te zien. Ook de komst van Jezus wordt gezien als de opkomst van de zon (Matth 24:27).

Van west naar oost

Wanneer je tégen de zon in loopt, ga je van het westen naar het oosten. Wanneer mensen uit de Bijbel naar het oosten gingen, liepen ze vaak weg van God. Het staat als het ware voor de weg van de zondige mens. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Kaïn die nadat hij zijn broer had vermoord naar het oosten vluchtte.

Maar het leven van goede mensen lijkt op het glanzen van het eerste ochtendlicht dat steeds helderder gaat stralen, totdat het helemaal dag is. Maar het leven van slechte mensen is donker. Ze struikelen doordat ze niet zien waar ze gaan. Spreuken 4:18-19 BB

Wanneer je Jezus niet volgt en Hem niet in je leven hebt, is het als het ware nacht, de zon is niet zichtbaar. Onze zondige natuur – onze innerlijke klok – neigt zich dan naar het oosten, de weg die niet leidt naar ware vrede in je hart, net zoals de zonnebloem ook naar het oosten keert in de nacht. Wanneer je Jezus wel hebt uitgenodigd om in jouw leven te komen – dit is ook een keuze die je continu maakt – is het als het ware dag en schijnt de zon, Jezus, in ons hart. Hij leidt ons op de goede weg.

Superkracht van de zonnebloem

De zonnebloemen hebben ook nog eens een ongekende superkracht. Ze kunnen namelijk giftige stoffen uit een verontreinigde grond verwijderen. Ze worden daarom ook gebruikt als natuurlijk ontsmettingsmiddel voor bodems. Zonnebloemen hebben zelfs een rol gespeeld bij het reinigen van de bodem bij ’s werelds grootste milieurampen, zoals Tsjernobyl en Fukushima!

He covers you with sunshine!

Die reis met God van het oosten naar het westen wil ik aangaan! Constant blijven focussen op God of weer terugkomen, nadat ik word afgeleid. Ik vind dat deze tekst het allemaal mooi samenvat:

Blijf vertrouwen op de Heer en doe wat goed is in Zijn ogen. Vestig je hart op de beloften van God en je zult in het land wonen en je vergasten op Zijn trouw. Vind je vreugde en waar genoegen in Jahweh, en Hij zal je geven wat je het meest verlangt. Geef God het recht om je leven te leiden, en als je Hem onderweg vertrouwt, zal je ontdekken dat Hij het perfect voor elkaar heeft gekregen! Hij zal verschijnen als je gerechtigheid, zo zeker als het aanbreken van een nieuwe dag. Hij zal zich manifesteren al jouw gerechtigheid, zo zeker en sterk als de middagzon. Psalm 37: 3-6 TPT

Photo by Bonnie Kittle on Unsplash