Flower talk: lelie

Lieve zussen, in deze blog wil ik een serie blogs introduceren die ik van plan ben te schrijven! Zoals jullie misschien al weten houd ik heel veel van alles wat met bloemen te maken heeft. Ik kwam erachter dat we ook veel van bloemen kunnen leren. Bloemen zijn niet alleen heel leuk om te zien, ze hebben allemaal hun eigen unieke power. Een bloem is een levend organisme dat, net als wij, gemaakt is door dezelfde magnifieke kunstenaar, onze God. In deze serie wil ik gaan inzoomen op de specials en kenmerken van bloemen en er bepaalde lessen uithalen voor ons eigen leven. Kortom een blog met weetjes, leuke tips, inspiratie en een Bijbelse tint.

Een voorproefje

Jezus vertelt vaak verhalen aan menigten mensen, doormiddel van vergelijkingen. Zo maakt hij op een keer een vergelijking met de sierlijke lelies:

Lucas 21:25-31 BB

Wie van jullie kan door zich zorgen te maken ook maar één centimeter groeien of ook maar één dag langer leven? Als jullie dan zelfs zoiets kleins niet kunnen, waarom zouden jullie je dan bezorgd maken over de rest? En kijk eens naar de lelies. Ze spinnen niet en weven niet. Maar Ik zeg jullie dat zelfs koning Salomo met al zijn rijkdom er niet zo schitterend uitzag als die bloemen. Het gras staat er maar één dag, want morgen wordt het in de oven gegooid. Toch kleedt God dat gras zó mooi aan met bloemen. Dan zal Hij jullie toch zeker óók aankleden? Wat is jullie geloof toch klein! Jullie moeten je geen zorgen maken over wat je moet eten of drinken. Jullie hoeven nergens bezorgd over te zijn. De mensen van de andere volken doen dat wél. Maar jullie hemelse Vader weet dat jullie deze dingen nodig hebben. Geef het Koninkrijk van God de eerste plaats in jullie leven. Dan zullen jullie al die andere dingen ook van je Vader krijgen.

Worries, wie maakt ze niet. Je kunt je zorgen maken over welke kleren je moet aantrekken, wat je vanavond gaat eten, welke opleiding je moet kiezen, of je wel overgaat naar de volgende klas, de onzekerheid of je volgend jaar wel bij je vriendinnen in de klas komt. Oké, ik kan nog wel even doorgaan. Je kunt je om zoveel verschillende dingen zorgen maken, zowel kleine onbelangrijke dingen als levensgrote dingen.

Deze tekst moet je echt een paar keer lezen. Het is zo makkelijk gezegd, maar wat kan het soms moeilijk zijn. Jezus zegt dat God echt wel weet wat jij nodig hebt en weet wat jouw behoeftes zijn, maar hij keert ons prioriteitenlijstje ondersteboven. Eigenlijk zegt God tegen jou: ‘Zet mij op nummer één en de rest kun je van je lijstje schrappen, daar zorg ik wel voor.’

Tips

Lelies zijn dan wel heel mooi gekleed, ze hebben ook een eigenzinnige geur die niet iedereen lekker vindt. Gelukkig zijn er door verschillende kruisingen nu ook lelies verkrijgbaar die niet geuren! O, en om ervoor te zorgen dat als de lelie in bloei staat de struifmeelkorrels geen vlekken veroorzaken op je mooie kleren, kun je de meeldraden afknippen.

Als je voortaan een boeket met lelies ziet, denk dan nog eens aan bovenstaande Bijbeltekst. Zelfs het gras dat al snel verdort of wordt weggemaaid, wordt prachtig bekleed met bloemen, zou hij dan niet voor jou – de kers op de taart van zijn schepping – zorgen. God heeft oog voor schoonheid! Zo ook voor jou!

Ja, je bent mijn lieve metgezel. Je onderscheidt je van de rest. Want hoewel de doornen je omringen, blijf je zo puur als een lelie, meer dan alle andere.

Hooglied 2:2 TPT

Ps: Heb jij nog een leuke bloem die niet kan ontbreken in de ‘flower talks’? Laat het me weten in de reacties.