Flower Talk – Roos

Op een keer kwam er een jonge vrouw de winkel binnen, waar ik als weekendbloemist werk. Als ik het goed begreep had ze die avond een date. Ze wilde mooie rozen op tafel zetten, maar twijfelde welke ze zou doen. Ik liet haar de rode roos zien, maar ze twijfelde. ‘Misschien is het nog wat te vroeg voor die kleur’, zei ze. Na wat twijfels koos ze voor de roze rozen. Ze wilde haar huis vast vertrouwd en sfeervol laten overkomen. Hopelijk begrijpt haar date de boodschap. ;-)

Wat zegt de roos?

Elke kleur roos heeft zijn eigen betekenis:

  • De rode roos: Liefde en respect.
  • Lichtroze rozen: Blijdschap en bewondering.
  • Donkerroze rozen: Vertrouwd, huiselijk en sfeervol.
  • Witte rozen: Waardigheid, reinheid en verbondenheid (mooi voor op een bruiloft dus).
  • Oranje rozen: Waardering, sympathie en gezelligheid.

Onze doorns

Al duizenden jaren hebben de rozen doorns. (Er is nog enige twijfel of het doorns of stekels zijn, maar voor het gemak noem ik ze doorns.) Ze dienen de mooie roos te beschermen tegen allerlei dieren die ze op kunnen eten of beschadigen. Zonder doorns zouden ze overgeleverd zijn aan de omstandigheden van buitenaf waar ze geen invloed op hebben. Wij mensen kunnen ongemerkt ook doorns hebben gekregen in het leven. Dit om onszelf te beschermen.

Zo kun je vroeger zijn gepest, waardoor je nu niet zo makkelijk meer kwetsbaar durft te zijn en ben je bang dat mensen je niet accepteren zoals je bent. Het kan ook zijn dat je vaak toeschouwer bent geweest van ongezonde relaties, waardoor je niet zo gelooft in de onvoorwaardelijke liefde die God ons wil geven, of waardoor je je er niet zo goed iets bij voor kan stellen. Misschien heb je heel veel verlies in je leven meegemaakt, waardoor je je vaak niet meer durft te hechten aan andere mensen. Er kunnen enorm veel dingen leiden tot doorns die jou proberen te beschermen tegen toekomstige pijn. Ondanks dat je die doorns hebt uit bescherming voor jezelf, kunnen ze ook toekomstig geluk van je afpakken.

De roos van Jericho

Ik vind Rachab uit de Bijbel ook echt een mooie roos die in haar leven doorns heeft opgelopen. Ze was een hoer, althans, dat was ze geworden. Wat zou er zich in haar verleden hebben afgespeeld, waardoor ze haar toevlucht heeft moeten zoeken in het beroep als prostituee? Ze werd door mannen bemind; niet door liefde, maar door lust. Zou zij hebben geweten wat échte liefde was? Zou zij hebben ervaren hoe het is om bemind te worden door een man die echt van haar houdt?

De muur van Jericho werd afgebroken door het volk van Israël. Rachab en haar familie werden beschermd. Zij werd uit haar hachelijke situatie gered en dit was misschien wel het begin van haar herstel. Ze werd opgenomen in het volk van Israël en trouwde met Salmon. Wat moet dit een grote verandering voor haar zijn geweest, een cultuurschok. Van de zondige stad Jericho werd ze overgeplaatst naar het volk van God. Ze kon haar verleden als prostituee achter zich laten en kon een innerlijk genezingsproces ingaan. Dit zal misschien niet een weg zijn geweest van rozengeur en maneschijn, maar wel een weg van herstel. Doorn voor doorn, kon ze gaan afrekenen met haar verleden en haar nieuwe toekomst tegemoet gaan. Door het boek De muren van Jericho van Tessa Afshar ben ik heel erg geïnspireerd door het verhaal van Rachab. Het boek geeft je een hele nieuwe kijk p het verhaal van Rachab. Een echte aanrader!

Doornroosje

We kunnen soms worden verstrikt door onze eigen doorns, zoals bij de doornhaag in het sprookje van Doornroosje. Vele mensen kunnen geprobeerd hebben je te helpen zonder resultaat. Het goede nieuws is dat er een Prins is genaamd Jezus, voor wie geen doornhaag te groot is. Hij breekt er dwars doorheen en kust je wakker om in vrijheid te gaan leven!

Wist je dat…?

Er bestaat echt een plant, genaamd ‘Roos van Jericho’. Ik heb hem zelf ook thuis. Als deze plant droog staat, lijkt hij dood en is hij als een dicht vogelnestje. Wanneer je deze plant in het water legt klapt de roos van Jericho open en wordt hij groen en levendig. Als het in bloei staat heeft het kleine witte bloemetjes. Wat een mooie symboliek voor ons! Als we ons vullen met het levende water van God door van zijn woord te drinken, gaan we open staan en komen we tot bloei. Een unieke eigenschap van de Roos van Jericho is dat hij in elke watertemperatuur kan overleven. Of je er nou kokend heet water overheen giet of juist ijskoud water, de plant sterft niet. Sterker nog, hij komt weer tot leven!

Heb je het eerste deel van de serie Flower Talk al gelezen? Deze gaat over lelies en je vindt ‘m hier.