Foodblogswap oktober: Pompoensoep

Deze maand mocht ik iets lekkers koken van de blog van Dieuwertje,van kookboek.nl. Ze is er even tussenuit geweest, maar er staan veel lekkere recepten op haar blog. Ik koos voor pompoensoep, een gerecht dat al een tijdje op mijn verlanglijstje staat om te maken.

Pompoen

Er zijn verschillende soorten pompoenen. Ik gebruikte voor dit gerecht een hokkaido pompoen. Dit is een pompoen die veel te vinden is in de supermarkt. Bij deze soort hoef je de pompoen alleen maar te wassen en kun je de schil ook meekoken. Het schillen van een pompoen kan een vervelend klusje zijn. Daarom kies ik voor een pompoen waarvan je de schil kunt eten, het liefst een biologische in verband met de bestrijdingsmiddelen die anders op de pompoen kunnen zitten. Ook een flespompoen (ook bekend als butternut squash) kun je met schil en al verwerken in je eten.

Stap 1: Schil als dat nodig is de pompoen. Snij hem door de midden en verwijder de zaden en de draden daar omheen. Maak kleine blokjes (dobbelsteentjes) van de pompoen. Zorg dat je 1 kilo pompoenstukjes hebt voor de soep. Pompoenen zijn behoorlijk hard, dus gebruik een scherp mes en vraag eventueel hulp aan je ouders.

Stap 2: Schenk een scheut olijfolie in een grote soeppan. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit ze tot de ui er lichtgeel (‘glazig’) uitziet.

Stap 3: Giet de wijn bij de ui en knoflook. Het zal gelijk gaan koken en de alcohol verdampt. Wil je niet koken met wijn, vervang het dan voor extra bouillon.

Stap 4: Schenk de bouillon bij in de pan.  Doe ook de pompoen en rozemarijn erbij. Laat 25 minuten zachtjes koken.

Stap 5: Haal de pan van het vuur en maak een gladde soep met behulp van een staafmixer.

Stap 6: Roer de slagroom door de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Pompoensoep leuk serveren

Ik heb mijn soep geserveerd in de pompoen zelf die ik eerst uitgehold heb. Het uithollen heb ik gedaan met een ijslepel. Dit is een heel leuk effect, maar kost wel gigantisch veel tijd! Snij eerst een kapje van de onderkant af zodat je pompoen stevig en recht kan staan. Vervolgens snij je een stuk van de bovenkant af. Hol de pompoen uit en pas op dat je niet door de wand heen snijdt, want dan is je pompoen lek en kan er geen soep meer in. Het vruchtvlees (zonder pitten en draden) kun je gebruiken voor de soep.

Wat doe je met restjes pompoen?

De uitgeholde pompoen waar ik de soep in serveerde heb ik toen de soep op was gelijk omgespoeld. Het was precies genoeg om nog een pompoentaart van te bakken. Dit recept komt later een keertje!

De pitten kun je bewaren. Was ze goed en laat ze vervolgens op een dienblad drogen. Als je de witte hulsjes eraf peutert met een mesje houd je groen/grijze pitten over. Lekker door de salade, op zelfgebakken brood of gewoon uit het vuistje. Pompoenpitten zijn heel gezond, maar eet er niet meer dan 20 op een dag omdat ze ook vochtafdrijvend werken.

Voor mij was dit de tweede keer dat ik pompoen klaarmaakte, en dus behoorlijk nieuw. Maar ik ben fan nu!

Heb jij al eens pompoen gegeten?