Foodblogswap september: risotto met zalm van Sabine

Deze maand heb ik weer iets gekookt voor de foodblogswap. Ik mocht iets lekkers uitkiezen op de blog van Sabine, van OhMyFoodness.nl. Ze is al een poos aan het bloggen, dus keuze genoeg! Ik koos voor risotto met zalm. De eerste 22 jaar van mijn leven heb ik nooit risotto gegeten, maar nu ik het ontdekt heb vind ik het erg lekker én heel leuk om te maken.

 Risotto met gerookte zalm

Voor 2 personen

1. Snipper de ui en pers de knoflook.

2. Maak bouillon van 1 liter water en 2 bouillonblokjes. Draai als het kookt het vuur zacht.

3. Doe wat olijfolie en een klontje boter in een grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook (totdat de ui glazig is)

4. Voeg de risottorijst toe. Roer goed door totdat alle korrels glazig en glanzend zijn geworden. Voeg de wijn toe en laat alle alcohol verdampen. Draai het vuur laag.

5. Doe een soeplepel bouillon bij de rijst en blijf voortdurend roeren totdat de bouillon is opgenomen door de rijstkorrels. Blijf dit doen totdat de rijst gaar is en geen bouillon meer opneemt.

6. Als je denkt dat je de laatste schep bouillon erbij gaat doen moet je ook de tuinerwten toevoegen. Ik hield ongeveer 1 soeplepel bouillon over. Roer totdat er geen vocht meer op de bodem van de pan ligt.

7. Voeg de zalmsnippers en een snufje dille toe en schep het om zodat de zalm warm wordt. Na 2-3 minuten kun je het eten serveren. 

Eigenlijk is het dus best heel makkelijk! Alleen moet je opletten dat je niet teveel bouillon in één keer toevoegt en kun je beter kleine porties doen dan grote. Het leuke aan risotto vind ik dat je de rijstkorrels ziet groeien! Het wordt steeds meer en meer doordat de rijstkorrels het de bouillon opzuigt.

In het recept van Sabine staat niet dat er tuinerwtjes bij moeten, maar is het een tip voor als je er groente bij wilt. Dat wilde ik, dus heb ik ze toegevoegd en dat ging prima. Officieel moet er ook nog Parmezaanse kaas door, maar dat heb ik nooit in huis en gaat (vrees ik) ook niet opkomen als ik het zou kopen. Ook moet je volgens haar recept maar af en toe roeren, terwijl op de verpakking van de rijst stond dat je moet blijven roeren. Nu ken ik de roermethode als dé methode voor risotto, dus heb ik die gevolgd. Wel vond ik het gerecht erg zout. Nu heb ik heel eigenwijs meer zalm toegevoegd, misschien dat het daar van komt.

Aangezien ik nog heel wat risottorijst over heb moet ik het nog een paar keer maken. Wat vervelend nou. :) Heb jij nog lekkere ideeën voor risotto, of heb je het, net als ik tot voor kort, nog nooit gegeten?