For King and Country – Together

Sommige liederen blijven nu eenmaal lang hangen en denk je langer over na. Ik had dit met het lied van For King And Country – Together. Toen ik het voor de eerste keer hoorde, vond ik het prachtig. Later begreep ik dat ze dit lied al veel eerder hadden geschreven, het had op hun nieuwe album Burn The Ships moeten staan. Maar het lied was nog niet af en ze hebben het niet meegenomen in het album. Wat ergens ook wel fijn was, want nu hadden ze de tijd om het zo te maken als in hun hoofd zat. En laten we eerlijk zijn, het eindresultaat mag er wezen!

Het bijzondere is dus dat zangers Luke en Joel er erg van baalden dat dit lied niet op het album kwam te staan. Maar achteraf misschien dus juist goed! Want dit lied past perfect in de coronatijd waar we in zitten (ja helaas, weer het woord corona, maar het wordt beter). Eigenlijk komt het erop neer dat je samen sterker bent. Een mooie boodschap in een tijd dat je het thuis maar met elkaar te doen hebt en je je soms misschien alleen voelt: We strijden samen.

Diepere laag

Toen ik aan het wandelen was speelde dit lied weer door mijn hoofd. En ineens dacht ik: ze wisten niet dat corona eraan zou komen. Waarom zouden ze dit hebben geschreven? Wat betekent het lied nou echt? Denk ik te oppervlakkig? Ineens moest ik denken aan het gedichtje voetstappen in het zand. Dit is het gedeelte dat ik bedoel:

Maar als ik het spoor goed bekeek,
zag ik langs heel de baan,
daar waar het juist het moeilijkst was,
maar één paar stappen staan.

Ik zei toen “Heer waarom dan toch?
Juist toen ik U nodig had,
juist toen ik zelf geen uitkomst zag,
op het zwaarste deel van mijn pad…”

De Heer keek toen vol liefde mij aan,
en antwoordde op mijn vragen;
“Mijn lieve kind, toen het moeilijk was,
toen heb ik jou gedragen…”

Ik weet natuurlijk niet of dit de manier is waarop het lied echt bedoelt is, maar dit is wel wat ik er zelf uit haal. Wat je ook doet, je bent niet alleen! Hij is bij je. Als je valt, is Hij erbij, je doet het samen. Maar ook als je uit die put klimt, ben je niet alleen, is Hij erbij. Je doet het samen. Together. Hand in hand kunnen we dit aan, het is nog niet te laat! Ik denk dat beide aspecten, het niet alleen zijn in deze rare tijd, en niet alleen zijn omdat Hij bij je is, allebei erg belangrijk zijn. Dat mag absoluut niet vergeten worden!

Together we are dangerous
Together with our differences
Together we are bolder, braver, stronger

Photo by Eric Ward on Unsplash