Eén jaar geen kleren gekocht!

Het zit erop! Ik mag weer kleren kopen! Gelukkig maar, want nu de gaten in mijn sokken vallen, is het toch echt tijd om weer wat nieuwe basics te kopen!

Waarom ik een jaar geen kleren kocht

Vorig jaar in deze tijd las ik over de uitdaging van Free Fashion Challenge om een jaar geen kleren te kopen. Dat leek me bijna onmogelijk en toch was ik meteen nieuwsgierig. Waarom? Omdat ik merkte dat als ik in de stad was, ik altijd keek naar kleren. Koopjesjacht noem je dat. Maar ook vroeg ik mij vaak af of het wel klopte dat je voor soms heel weinig euri kleren kunt kopen. ‘Is mijn kleding wel eerlijk en duurzaam?’, was een vraag van mij. Uiteindelijk gaf Huis van Belle de doorslag. Als ik een jaar geen kleding zou kopen, dan had ik in ieder geval stof tot schrijven. Kortom, mijn creatieve ik werd uitgedaagd en daar heb ik geen spijt van!

Wat ik leerde van mijn shopstop

 • Allereerst dat een jaar geen kleding kopen best te doen is. Sterker nog, het is zelfs heel leuk. Okay, het is even wennen in het begin, maar op een gegeven moment is het best wel chill als je gewoon voorbij alle kledingzaken kunt lopen, omdat je er toch niets te zoeken hebt. Het leverde mij tijd en een stukje rust op. Tjonge… wie had dat verwacht?
 • Je hebt eigenlijk helemaal niet zoveel kleren nodig. Ik ben echt geen fashionista met een uitpuilende kledingkast en tonnen vol schoenen. Toch ontdekte ik dat ik meer dan genoeg kleren had en deed ik zelfs dingen weg.
 • Als je goede basiskleren in huis hebt, kun je heel veel combineren. Met wat leuke (zelfgemaakte) accessoires of een enkel trendy item kun je er super leuk uitzien. Ik kreeg regelmatig complimentjes over mijn kleren.
 • Je hoeft niet alles nieuw te kopen. Door kleren te ruilen of tweedehands aan te schaffen, kun je je garderobe ook vernieuwen en er hip uitzien. Ik maakte dit jaar twee kledingruilfeestjes mee en gebruikte mijn wildcard voor een rokje van € 2,00 op de Vrijmarkt. Dat rokje was een goede aankoop, ik trek hem graag aan en krijg dan vaak leuke reacties van mensen.
 • Goede schoenen zijn een must! De uitdaging was om een jaar geen kleding, schoenen en accessoires te kopen. Wat de schoenen betreft heb ik het niet gehaald. In de zomer had ik last van mijn knie en ik had geen goede stappers. Daarom heb ik de regels toen overtreden en goede schoenen gekocht.
 • Je kunt kleding en accessoires ook zelf maken. Dat is tijdrovend, maar wel leuk om te doen. Ik maakte een tuniek en ik hoop in 2013 wat vaker accessoires te maken, onder andere door kleding te recyclen. Daar komen vast nog wel D.I.Y.’s van op Huis van Belle!
 • De kledingindustrie is best ingewikkeld. Het is niet zo makkelijk om er achter te komen of je kleren eerlijk tot stand zijn gekomen en niet te milieubelastend zijn. Er werken veel arme mensen en kinderen in de kledingindustrie in slechte omstandigheden. Ook worden er gifstoffen gebruikt bij de productie van kleren. Wil je checken of jouw favoriete merk eerlijk en duurzaam is? Kijk dan eens op de checker van Goede Waar. Let ook op keurmerken als die van Made By.

Hoe verder?

De shopstop zit erop. Als je nu denkt dat ik vast niet kan wachten om weer wat nieuw te kopen, dan heb je het (gedeeltelijk) mis. Ja, ik ben op 2 januari op pad gegaan om sokken en shirts te kopen. Een nieuwe spijkerbroek en een nette broek heb ik ook nodig. Maar ik merkte dat ik helemaal niet zo blij werd in de kledingzaken als ik verwacht had. Wat een boel kleren, waar te beginnen? Ik wilde er snel weer uit.

Dit is wat ik wil:

 • Ik wil kiezen voor goede kleren; eerlijk en duurzaam als het kan.
 • Ik wil vaker tweedehands kleren kopen en kleren ruilen.
 • Ik wil meer zelf maken.
 • Ik wil geen slaaf meer worden van koopjes, maar kopen wat ik nodig heb.

Kortom, ik hoop in het nieuwe jaar bewust kleren te kopen.

Een gezegend en creatief 2013 voor jullie allemaal!

Deze blog werd geschreven door Frouckje