Genaaid: interview met de kandidaten!

Vorige week lazen jullie een interview met Jennifer Hoffman, presentatrice van Genaaid. Vandaag lezen jullie ook de reacties van de kandidaten op het nieuws dat ze naar Myanmar zouden gaan en hun ervaringen daar. Amal, Sophie-Maria, Jason, Demy en Floortje ondervonden aan den lijve hoe het is om te werken in het productieproces van onze kleding.

Hoe was het om te horen te krijgen dat jullie naar Myanmar gingen?

Amal: “Het sloeg echt in als een atoombom. Gek genoeg, het enige wat ik kon doen was lachen. Ik dacht bij mezelf: daar ga ik echt niet naartoe! No way dat ik naar het buitenland ga!”

Sophie-Maria: “Alle vijf vonden we het bizar! Het eerste wat in mij opkwam was: Myanmar? Waar ligt dat eigenlijk?”

Hoe was het om aan dit programma mee te doen?

Jason: “In een woord: heftig. Toen we aankwamen in Myanmar waren we echt in shock. We hadden hele andere verwachtingen. We wisten namelijk niet dat we echt bij die mensen op de grond moesten gaan slapen en dat we echt hele dagen moesten werken.”

Floortje: “Iedere dag waren er weer nieuwe verassingen, dingen die we niet hadden gedacht dat we ooit zouden doen of meemaken. Maar omdat we echt meededen in het leven van die mensen beleef je het wel maximaal. En wat je ziet is dus echt puur en hoe we ons echt voelden op dat moment, daarom is dit programma enorm realistisch.”

Amal: “Ik dacht, even in een hotelletje slapen, even een fabriekje bezoeken, even kijk hoe erg het daar allemaal is en dan kunnen we weer gaan. Dat was dus niet het geval. Ik had nooit verwacht dat we moesten slapen op de grond tussen de werknemers in en koeienvellen vast zouden houden! Het ging echt tegen mijn principes in maar ik kon niet anders… Comfort was ver te zoeken.”

Sophie-Maria: “Juist door op dezelfde manier als die mensen te leven, ga je als het ware zelf écht leven. Je moet je verplaatsen in die mensen en dat ga je voelen, want in die ene nacht bouw je een band op met de mensen met wie je moet samenwerken.”

v.l.n.r.: Sophie-Maria, Amal, Celine, Martha, Floortje, Eva en Jason.

Waren jullie je vóór dit programma bewust van welke kleding je droeg?

Floortje: “Nee, zeker niet. Ik kocht alles wat ik leuk vond. Ik dacht eigenlijk nooit na over wie het kledingstuk gemaakt zou kunnen hebben.”

Jason: “Voor mij geldt precies hetzelfde. Ik keek eerder alleen in het label om te kijken op hoeveel graden je het moest wassen. Ik kocht gewoon wat ik leuk vond en dacht daar verder niet bij na.”

Wat was het meest confronterende moment tijdens jullie reis?

Floortje: “Wat is wel goed en wat niet? Het maakt het heel lastig om na te gaan wanneer iets eerlijk is en wanneer niet. Aan ieder T-shirt hangt een hele hoge prijs voor de mensen en het milieu. Het verven van de stoffen (wat je ziet in aflevering 2) is zo’n vies, onbeschermd, chemisch proces en komt zo in het milieu terecht. Eigenlijk is het net zoals in de voedselindustrie. In de voedselindustrie praten we over dierenleed maar in de mode-industrie praten we over mensenleed. Dat was ook echt een eye-opener voor mij.”

Jason: “We kwamen erachter dat de labels in je kleding ook niets zeggen. Er kan wel ‘Made in Italy’ op staan maar dan kan alsnog de stof zijn geverfd in Myanmar. Daardoor kun je eigenlijk niet meer weten wat goed is en wat niet. Alles werd eigenlijk een vraagteken, dat was echt confronterend.”

Sophie-Maria: “Die jongens en meisjes die onze kleding maken, hebben gewoon geen toekomst. Ze hebben geen dromen!”

Amal: “Ze moeten sowieso werken. Of de kinderen worden door hun ouders verkocht om te moeten werken.”

Wat gaan jullie anders doen na deze reis?

Floortje: “Ik ben veel bewuster bezig met kleding. Een kledingstuk is niet zomaar een stukje stof. Achter elk kledingstuk zit een verhaal en een prijskaartje. Toch blijft het lastig om te achterhalen waar een kledingstuk nou echt vandaan komt.”

Jason: “Als ik later een bekend modeontwerper ben, wil ik iedereen laten zien hoe erg het er daaraan toe gaat. Wie ben ik nu om iets te gaan ondernemen? Niemand zal op dit moment naar mij luisteren. Ik wil daarom aan de top komen om mijn stem te kunnen laten horen.”

Sophie-Maria: “Het is niet realistisch om een jurk te kopen voor €10,-. Nu zeg ik niet dat ik nooit meer naar de Zara of H&M ga maar na mijn deelname aan dit programma denk ik er wel 10 keer over na of ik iets koop of niet.”

Heb jij al gekeken? Wat vind je ervan?

Beeld: EO, Ferry Knijn ©