Genaaid: kijk jij verder dan het prijskaartje?

Je loopt in de stad, alle kledingstukken in de etalages staren je aan. Als je langs de H&M loopt besluit je even te kijken of de nieuwe lentecollectie al te koop is. Eigenlijk had je niets nodig, maar toch sta je even later bij de paskamers met een arm vol leuke broeken en truien. Voor veel van jullie is dit waarschijnlijk een herkenbare situatie. Maar hoe makkelijk en hoe goedkoop wij hier kleding kopen, zo moeilijk hebben honderden naaisters het in de kledingfabrieken van Myanmar. Kijken wij verder dan het prijskaartje?

Nieuw programma

In het gloednieuwe EO-programma ‘Genaaid’ (NPO 3) krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met presentatrice Jennifer Hoffman (bekend als moeder Hannah van de serie ‘de Luizenmoeder’) reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

Hoe wordt jouw shirtje gemaakt?

De kledingindustrie van Myanmar groeit enorm snel de laatste jaren. Uit een onderzoek in Myanmar blijkt dat de omstandigheden van de werknemers erg slecht zijn. Zo verdienen veel werknemers nog niet eens het minimumloon, dat is 2,600 kyat per dag, wat overeenkomt met €2,48. Ook kwamen de onderzoekers heel veel kinderen tegen tussen de 12 en 18 jaar, die hele dagen werkten en niet naar school gingen. Deze omstandigheden zijn dus echt niet oké!

Ogen geopend

De reis heeft de ogen van de deelnemers en Jennifer echt geopend, en nu kunnen ze dat met het programma met iedereen delen. Jennifer over de reis: ‘Wat mij het meeste is bijgebleven van de reis is toch wel hoe extreem anders de wereld daar is. Neem bijvoorbeeld de hoeveelheid chemicaliën die ze daar gebruiken voor het verven van stoffen. Chemicaliën die in Nederland gewoon verboden zijn! In Myanmar worden de stoffen met blote handen in de chemicaliën geweekt. Vervolgens storten ze die chemicaliën regelrecht de rivier in waar mensen zich vervolgens weer in wassen! Het is gewoon bizar!’

Houden de kandidaten zich nu ook meer bezig met duurzame kleding? Deelneemster Sophia Maria: ‘Normaal loop ik voor dat soort problemen weg, maar dat kon nu niet, want je zat er middenin! We hebben jongens en meisjes gezien van tussen de 15 en 25 jaar die niet kunnen dromen zoals wij dat kunnen. Wij willen met dit programma het besef, bij vooral jonge mensen, brengen dat er zoveel meer zit achter dat ene rokje van de H&M.’

Zo kan jíj duurzamer omgaan met kleding

Jennifer heeft een hele hoop tips hoe je je kledingkast duurzamer kunt maken, die helemaal niet zo moeilijk zijn:

1. “Kijk eens online naar initiatieven tegen duurzaamheid waar je aan mee kunt doen.

2. Maak je kledingkast niet propvol, maar richt ‘m in met kleding die je daadwerkelijk draagt.

3. Draag deze kleding ook ‘op’ en ga je kledingkast herontdekken.

4. Geef kleding die je niet meer draagt weg.

5. Maak met jezelf de afspraak om minder snel te vallen voor ‘fast fashion’. Als het heel goedkoop is weet je eigenlijk al wel dat het niet klopt.

6. Koop iets van meer kwaliteit wat langer meegaat. Dat is in het begin misschien even iets duurder, maar gaat wel langer mee.

7. Ga eens vintage shoppen! Tweedehands kan echt heel erg leuk zijn, is betaalbaar én duurzaam!”

8. Organiseer een kledingruilparty met je vriendinnen. Misschien heb jij nog wel kleding liggen die je nooit draait en jouw vriendinnen ook. Zo kunnen jullie elkaar er blij mee maken!

Vanavond eerste aflevering

In de eerste aflevering van het programma ‘Genaaid’ is te zien hoe Hoffman de jonge modemakers overrompelt met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Deze aflevering is op woensdag 14 november om 20.20 uur te zien op NPO 3. De makers hopen hiermee meer bewustzijn te creëren. Ga jij kijken?

Heb jij nog tips om duurzamer met kleding om te gaan? Deel ze in de reacties!

Beeld: EO, Ferry Knijn©