Genade begrijpen – part 2

Van ‘genade’ hebben we waarschijnlijk allemaal weleens gehoord. Het is een veelbesproken onderwerp binnen het christelijk geloof. Twee weken geleden schreef ik ook al over het begrijpen van genade, en wat het precies betekent. Ook vertelde ik al hoe je soms de (zelf)veroordeling zo hevig in je hart voelt, en dat dit eigenlijk niet zoveel met genade te maken heeft. Vandaag gaan we genade hopelijk beter begrijpen!

Genade toepassen in je leven

Dit is iets waar het vaak op misgaat, volgens David. Genade is iets wat wij kunnen snappen met ons hoofd (ons ratio), maar dat betekent niet automatisch dat we het ook op een juiste manier kunnen toepassen in ons leven. Hij legt uit dat je pas echt kunt begrijpen wat genade is, wanneer je het ook gaat toepassen. Kijk, dat is lekker praktisch: daar kunnen we wat mee! Maareh.. Hoe dan?!

En nu komt het addertje. Nooit gedacht dat ik iets over een slang zou zeggen in het uitleggen van de genadeleer, haha. Dit is een grapje natuurlijk, nu weer even serieus! Genade kun je pas echt toepassen, als je naar de plek gaat waar genade het hardste nodig is.. Dit betekent dat je naar de plek moet gaan waar jij zondigt. De plek waar jij faalt. Tekortschiet.

De reden dat we de genade vaak niet in volheid kunnen ervaren, is omdat we niet naar die plek durven te gaan waar we ons het meest voor schamen.

Slik. Dat is niet leuk. Ik zal jullie eerlijk vertellen dat ik mijn binnenkant graag oppoets voor God. Even snel een doekje erdoorheen, het grofste vuil weg, alles aan kant voor een goed zicht. Maar daarmee laat ik het grootste, mooiste, prachtigste en meest waardevolle cadeau van God onuitgepakt op de tafel staan.. Lieve, lieve mensen: leven met God en Zijn genade is zoveel groter, zoveel mooier dan dit ‘nepleven’!

De reden dat we de genade vaak niet in volheid kunnen ervaren, is omdat we niet naar die plek durven te gaan waar we ons het meest voor schamen. Waar we moeten erkennen dat we het niet alleen voor elkaar kunnen boksen, niet op onze eigen benen kunnen staan. Waar we toegeven dat we fouten maken, dat we imperfect zijn. Waar we zondig zijn. Naar is dat laatste zinnetje, hè.. Ik schrijf het eerlijk gezegd niet graag op. Toch weten we allemaal dat dit wel de realiteit is. We zijn nu eenmaal niet zonder fouten, hoe graag we dit ook zouden willen. Kleine sidenote: misschien streven we wel naar perfectie, met alles dat in ons is, omdat we gemaakt zijn voor De Perfectie.

Bij Jezus aankloppen

Even terug naar de vraag: hoe dan?! Nou, zo! Op het moment dat jij zondigt, dat jij faalt, mag je direct bij God komen. Je mag direct bij Jezus aankloppen en vertellen waar je moeite mee hebt. Wat niet goed is gegaan de afgelopen week, of welke gedachtes je hebt gehad over anderen of jezelf. En als ik ‘direct’ zeg, dan bedoel ik ook direct! In het moment dat je een zonde begaat, kun je al bij God komen. Als je dat durft, vind ik dat heel knap! Ik vind dat best lastig, omdat ik me dan behoorlijk ‘vuil’ voel.

Natuurlijk is het voor God waardevol dat jij spijt hebt van jouw zonden, maar het zorgt er niet voor dat Hij meer van je gaat houden.

Maar, hoor ik je denken: “Is dat niet te makkelijk?” Marcel vult aan dat het vaak zo is dat dit stemmetje in ons hoofd ervoor zorgt dat we het niet voor ons eigen leven kunnen aannemen. Hij benoemt dat al die knoopjes getackeld moeten worden, anders blijf jij getackeld worden! Marcel vertelt dat we God (en Zijn reddingsplan) eigenlijk niet vertrouwen op het moment dat we denken dat het ‘te makkelijk’ is om aan te nemen. God vindt het namelijk heerlijk om jou genadig te zijn! Hij is liefde.

En wanneer de liefde zich uit in taal, dan is de taal van Gods liefde eigenlijk het genadig zijn richting Zijn kinderen. Natuurlijk is het voor God waardevol dat jij spijt hebt van jouw zonden, maar het zorgt er niet voor dat Hij meer van je gaat houden. Jezus stierf voor onze zonden, omdat Hij van ons hield. En wij houden van Hem, omdat Hij eerst van ons hield (1 John 4:19)! Zoals jouw ouder(s) (als het een gaat om een goede relatie) niet minder van je houden wanneer je iets fout doet, of je meer liefhebben omdat je iets goeds doet, zo werkt het ook met de liefde van God.  En zelfs wanneer je het idee hebt dat dit bij jouw ouder(s) anders is, dan kan ik je vertellen dat het bij God niet zo werkt! God heeft je lief. Zo intens lief.

Genade begrijpen

Genade begrijpen.. Samengevat is het belangrijkste dat je genade niet alleen snapt in je hoofd, maar dat er een bron van genade mag opwellen in je hart. Dat je, samen met God, door de pijn en het vuil mag gaan. En mag gaan inzien dat de genade ook voor jou is. Ook op die plekken waar je eigenlijk niet durft te komen. Ik wil je uitdagen om hier eens een bezoekje aan te brengen. Om in gebed deze plekken eens op te zoeken. Waar heb jij specifiek genade voor nodig, keer op keer? God is erbij en Hij staat klaar met het grootste cadeau dat je ooit kunt krijgen: Jezus.

De podcast die ik luisterde over dit thema, vind je hier

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle