Genieten van de les, hoe doe je dat? #3

Er zijn veel verschillende soorten lessen; saaie, interessante, moeilijke, gezellige en ‘gewone’. Een les waarvan ik echt genoot, was altijd ver te zoeken… Toch ben ik hiernaar opzoek gegaan, aangezien ik een blogserie aan het schrijven ben over ‘genieten van school’. Heb je mijn andere blogs hier nog niet over gelezen? Check ze hier: blog #1 en blog #2. Veel leesplezier!

Later genieten

Misschien kijk je verbaasd op van dit kopje, ‘het zou toch gaan over genieten tijdens de les?’. Toch wilde ik dit ook noemen, want wat je doet tijdens de les kan invloed hebben op je latere genot. Als je nu goed oplet en huiswerk maakt, hoef je thuis veel minder te doen en is er daar weer tijd voor leukere dingen. Hoewel ik het helemaal begrijp als je sommige lessen gewoon saai vindt en niet interessant, toch vond ik het belangrijk om dit eerst te benadrukken!

Lachen, kletsen en nog eens lachen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik graag dit bovenste doe! Dat is denk ook de manier waarop je kan genieten van je les. Hoewel school echt belangrijk is en opletten tijdens de les handig is, mag je echt ook gewoon lachen met je vrienden en genieten van dat je naast hen zit. Wat ik met mijn vriendinnen doe tijdens de les? Lachen, kletsen, boter-kaas-en-eieren, over series praten, koppelen en natuurlijk nog eens lachen :) Nu we weer/nog school in het echt hebben, mogen we er best van genieten dat we onze vrienden elke dag kunnen zien!

Afspraken met jezelf

Wat ik ook weleens doe (om school relaxter en haalbaarder voor mezelf te maken) is afspraken met mezelf maken. Dit werkt heel goed voor mij en is echt een aanrader! Zo let ik bijvoorbeeld bij geschiedenis en economie bijvoorbeeld heel goed op, omdat ik het leuke vakken vind. Bij Latijn, Grieks en natuurkunde ook omdat je dat bijv. moeilijk vindt. Als je goed bent in (als voorbeeld) Engels en je vindt het heel saai, dan kan je met jezelf afspreken dat je daar ook gewoon andere dingen mag doen in de les. Zo kan je voor jezelf kijken wat je nodig hebt om goed te kunnen leren én te kunnen genieten van school!

Heb jij situaties waardoor je niet kan genieten van de lessen en zit je daarmee? Bij stichting Chris kan je daar (anoniem) met iemand over praten, wat een enorme opluchting kan zijn! Als je twijfelt zou ik het gewoon proberen, misschien vind je het wel heel fijn!

Lieve jij,

Ik hoop met mijn hele hart dat jij ook een goede balans gaat vinden tussen de twee dingen die we net besproken hebben! Dat je gaat ontdekken dat je ook kan genieten van de les, terwijl je ook gewoon goed meedoet en een goede werkhouding hebt. Heel veel succes!

Photo by jhudel baguio on Unsplash