Happy Sunday – Genieten van God

Onlangs merkte ik aan mijzelf dat ik me niet echt gelukkig voelde. Ik vroeg mezelf af waar dat aan zou kunnen liggen. Ik hoop dit jaar te gaan trouwen, heb een tijdelijk contract gekregen op mijn werk en ik werk hard aan persoonlijke doelen. Daarnaast leef ik in Nederland en ben ik van alle gemakken voorzien. Na enige tijd hierover nagedacht te hebben, leek het kwartje opeens te vallen. In mijn jeugd heb ik een aantal minder gelukkige periodes gehad en mijzelf aangeleerd om nooit té positief over iets te zijn. Het kan namelijk altijd weer tegenvallen en het tij kan altijd keren. Oftewel, ik hield altijd een slag om de arm. Ik realiseerde me dat ik bang was. Bang om echt gelukkig te zijn. Bang om te koesteren wat ik heb, omdat het me misschien wel (heel snel) afgenomen wordt. Herken je dit? Dan wil ik je vragen om het volgende stukje aandachtig te lezen en tot je door te laten dringen. Het is een stukje dat ik las uit één van de boekjes van schrijfster Sarah Young (‘Vandaag met Jezus’, aanrader!). Het is geschreven vanuit het perspectief van God en gebaseerd op bijbelteksten.

Genieten van God

“Wees niet bang gelukkig te zijn. Omdat je van Mij bent, kun je verwachten dat je geluk zult ervaren – zelfs in deze gebroken wereld. Niettemin dringt angst zich soms op tijdens je zorgeloze momenten. Je begint je af te vragen of er dingen zijn die je eigenlijk zou moeten doen, of plannen die je moet maken. Je onderliggende gevoel is dat het niet veilig is om je te ontspannen en gewoon gelukkig te zijn. Dit is zo verkeerd, mijn kind!

Ik heb je geroepen om de strijd te staken – om los te laten, te ontspannen – en te erkennen dat Ik God ben. Je denkt misschien dat je alles in je leven op de rit moet hebben, voordat je je kunt ontspannen en genieten van mijn aanwezigheid. Maar denk eens aan deze woorden uit de Psalmen: ‘al wankelt de aarde en storten bergen in het diepst van de zee.’ De psalmist beschrijft hier een angstaanjagende catastrofe. Je hoeft dus niet te wachten tot je alle problemen in je leven hebt opgelost. Nu, dit moment, is het juiste moment om van Mij te genieten. Kom dus vrijmoedig in mijn nabijheid en zeg: ‘Jezus, ik kies ervoor om hier en nu van U te genieten.’”

Gelukkig is het volk dat zo mag leven, gelukkig het volk dat de Heer als God heeft. – Psalm 144:15

Staak de strijd en erken dat Ik God ben, verheven boven de volken, verheven boven de aarde. – Psalm 46:11

God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde en storten de bergen in het diepst van de zee. Laat de watervloed maar kolken en koken, de hoge golven de bergen doen beven. – Psalm 46:2-4

Leg het bij Hem neer

God heeft meer voor ons weggelegd dan een leven vol zorgen. Sterker nog, Hij geeft ons in Zijn woord de opdracht niet bezorgd te zijn en onze zorgen op Zijn schouders te leggen (zie Matteüs 6:28 en 1 Petrus 5:7). Geloof jij dat?

Verwacht jij jouw geluk van Hem? Soms zit dit ook in de kleine dingen. Neem even tijd voor zelfreflectie. Wat waren jouw geluksmomenten vandaag?

Beeld: Nienke van Denderen Fotografie voor Belle