Genieten van je jonge jaren | Prediker #3

Met een groep vriendinnen zwemmen in de zomer. Na schooltijd een filmpje kijken met elkaar. Bewegen in een jong lichaam dat nog niet zeer doet van de ouderdom. Gaan en staan waar je wilt. Doen wat je wilt. Wat is het heerlijk om jong te zijn! Prediker a.k.a. koning Salomo zegt dat je moet genieten van je jeugd:

Geniet van het leven zolang je nog jong bent! Wees gelukkig in je jeugd. Doe wat je hart je zegt. Kijk goed om je heen. En bedenk daarbij dat God je leven zal beoordelen.

(Spreuken 11:9 BGT)

Wat een mooie woorden zijn dit. Het geeft de vrijheid. En het is tegelijkertijd ook een opdracht: Doe waar je van geniet. Leef met volle teugen. Je bent maar kort jong. Leg je telefoon soms eens aan de kant en ga wat doen met je vrienden. En doe soms ook wat doms. Dit klinkt waarschijnlijk gek, maar ik bedoel eigenlijk dat het soms nodig is om domme en verkeerde keuzes te maken voordat je weet wie je bent. Want dat is wat je eigenlijk probeert te doen tijdens je jeugd. Te ontdekken wie je bent. In dit vers van Prediker zitten naast de opdracht om ontzettend erg te genieten van je leven als je jong bent ook nog meer opdrachten.

Doe wat je hart je zegt

Het is cliché maar waar: volg je hart. Maar ook al wordt het overal gezegd, toch vind ik het vaak best moeilijk. Want wat zegt je hart eigenlijk? En hoe volg je je hart?

Bij veel verschillende keuzes zijn er veel verschillende gevolgen. Bijvoorbeeld met wie je omgaat, of of je naar dat ene feestje gaat of toch gaat slapen. En het is lastig om te kiezen. Want het ene is leuk en het andere is belangrijk. Ik denk dat je hart volgen betekent dat je uiteindelijk doet wat goed voor je is. Wat bij jou past. Dat je doet waar jij een blij gevoel bij krijgt. Niet omdat andere mensen zeggen dat jij die keuze moet maken, maar omdat jij uiteindelijk zelf weet dat die keuze bij jou hoort en past. En nu je jong bent, heb je alle tijd om uit te vogelen wat de juiste keuzes voor jou zijn.

Kijk goed om je heen

In een andere Bijbelvertaling staat hier: gun je ogen wat ze wensen. Kijk en leer. Geniet en leer. Het leven is goed als je goed om je heen kijkt. Maar leer ook van wat je ziet.

In je tienerjaren leer je ontzettend veel, maar vooral ook als je nieuwe ervaringen opdoet. Als je dingen ziet die je niet eerder hebt gezien. Dus ga er op uit. Ga naar nieuwe plekken. Ontmoet nieuwe mensen. En kijk goed om je heen.

God zal je leven beoordelen

Deze laatste zin klinkt bijna als een rem. Een rem op je vrijheid die je hebt als je jong hebt. Maar het is eigenlijk geen beperking op je vrijheid die je hebt in je jeugd, maar meer een reminder. God is er ook als je jong bent. God is bij je en hij ziet je. Je mag genieten, maar vergeet niet dat God jou ook ziet. En dat Hij het beste met je voorheeft.

Dus geniet van je leven nu je jong bent, niet met mate, maar wel met God.

Heb je trouwens de eerste en de tweede blog in deze serie over Prediker al gelezen?

Photo by Allef Vinicius on Unsplash