Gevarieerd eten is gezond

Het voedingscentrum, artsen, diëtistes, posters in het bushokje en misschien zelfs je moeder roepen het allemaal: ‘Eet gevarieerd!’. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat als je ’s ochtends niets anders weg krijgt dan een schaaltje yoghurt met muesli?

Waarom eten we?

Naast dat eten natuurlijk hartstikke lekker is, geeft het ons ook de energie en de bouwstoffen om in leven te blijven. Je hebt deze nodig om te groeien, sterke botten te ontwikkelen, te bewegen en ga zo maar door. Alle processen in je lichaam en alle dingen die je met je lichaam kunt doen, zijn van die stoffen in je eten afhankelijk.

Verschillende voedingsstoffen

De meest bekende voedingsstoffen zijn vetten, koolhydraten en eiwitten. Verder zitten er ook mineralen en vitamines in de meeste producten. Ze hebben allemaal een eigen taak in het lichaam. Vetten spelen een rol in je hormoonhuishouding, koolhydraten leveren voornamelijk energie en vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Zo zijn er talloze stofjes die je lichaam nodig heeft. Een tekort aan een bepaalde stof, levert meestal problemen op. Je hebt op tv of in kranten vast wel eens beelden gezien van kinderen in Afrika met een hele dikke buik. Deze kinderen hebben een ernstig te kort aan eiwitten. Dit is natuurlijk een vrij extreem voorbeeld, maar ook in Nederland komen tekorten voor. Meestal komt dit doordat mensen te weinig van een bepaalde productgroep  binnenkrijgen.’

Waarom is variatie  belangrijk?

Door elke dag te variëren, geef je je lichaam zoveel mogelijk diverse bouwstoffen. Wortels leveren vitamine A, vlees bevat veel eiwitten en zuivelproducten geven je calcium. Het is trouwens nooit zo dat een bepaald product maar één voedingsstof bevat. In vlees zitten bijvoorbeeld ook nog ijzer en allerlei vitamines. Om je lichaam gezond te houden, heb je van alle voedingsstoffen voldoende nodig en dus is variëren belangrijk. Je redt het simpelweg niet als je elke dag hetzelfde zou eten. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet iedere ochtend yoghurt met muesli zou kunnen nemen als ontbijt. Als je dat lekker vindt, moet je dat vooral doen. Zorg dan wel dat je luncht met boterhammen of verwissel je muesli eens voor cruesli, strooi er wat rozijnen, noten of vers fruit  doorheen en ga eens voor vanillevla.

Hoe kan je variëren?

Variatie zit soms in de kleine dingen zoals je hierboven kunt lezen. Hier zijn nog een paar tips om het wat makkelijker te maken:

Tip 1: Kies verschillende kleuren. Hoe meer kleuren, hoe meer verschillende voedingsstoffen er op je bord liggen. Daarnaast is één kleur op je bord natuurlijk ook gewoon een beetje saai. Ga voor gele aardappelen, oranje wortels en een lekker stukje vlees en neem de ene dag groene peren en de andere dag rode appels.

Tip 2: Eet niet twee dagen achter elkaar pasta, maar wissel het af met aardappelen of rijst. Denk ook eens aan couscous of soep met brood en wissel vlees eens af met vis of vleesvervangers. Een gekookt eitje en noten zijn hier goede voorbeelden van.

Tip 3: Luister naar je lichaam. Soms kan je bijvoorbeeld veel trek hebben in melk of een bepaalde soort groente. Je lichaam kan heel goed aangeven waar het behoefte aan heeft en het is dus slim om daar gehoor aan te geven!

Lukt het jou om gevarieerd te eten?

Deze blog werd geschreven door Mieke